Oldal kiválasztása

A Pannonia Entertainment augusztusban ismét elhozza a művész mozikba az Exhibition on Screen sorozat egyik gyöngyszemét, a Művészetek kertje – Amerikai Impresszionisták című epizódot.

Az Exhibition on Screen sorozat 3. évadának sikerfilmje, A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig után most ismét egy olyan filmet láthat a közönség, amelynek témája a kert. A film a Florence Griswold Múzeum rendkívül népszerű kiállítása (Festői kertek: Amerikai impresszionizmus és kertfestészet) alapján készült.

A múzeum Connecticutban található, Florence Griswold egykori birtokán, amelyet az „amerikai Barbizonnak” is szokás nevezni. A korszak számos amerikai impresszionista festménye a Griswold-ház kertjében és a környékén készült. A birtok körül jött létre ugyanis a XX. század legelején az Old Lyme művésztelep.

Többek közt nyaranta itt bérelt szobát és dolgozott a művészkör egyik központi alakja, Henry Ward Ranger festőművész, aki a francia impresszionista mesterek és a hágai iskola festőinek hatása alatt tért vissza európai tanulmányútjáról, és ebben a szellemben alkotott a telepen is. Később olyan – Magyarországon kevéssé ismert – alkotók csatlakoztak a körhöz, mint a Párizsban iskolázott Childe Hassam, Willard Metcalf, William Henry Howe vagy a női alkotók közül Matilda Browne, a Longacre nővérek és Ellen Axson Wilson, Woodrow Wilson elnök első felesége.

Az amerikai impresszionizmus képviselőit francia művészek (mint például Renoir és Monet) inspirálták, de saját útjukat járták, amely a közkedvelt művészeti irányzat mellett az amerikai nemzetről is sok mindent elárult a több mint harminc évig tartó időszak során.

Az amerikai impresszionizmus fontos eleme a kerthez való kötődés és a természet szépségeinek megőrzése az urbanizálódó környezetben is. A film elrepíti a nézőket az USA keleti partvidékére, az Egyesült Királyságba, valamint Franciaországba is, és természetesen a stúdiófelvételek mellett gyönyörű kerteket is megcsodálhatunk. A lenyűgöző felvételek egyedülálló vizuális élményt nyújtanak.

„Delejező!” /New York Post/

„Igazi mozis esemény!” /Vanity Fair/

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!