Oldal kiválasztása

Országszerte majd harminc könyvautomata és többszázezer megjelent kötet áll az idén ötéves POKET Zsebkönyvek mögött, ami klasszikus és kortárs irodalmat kínáló automatáival hiánypótló kulturális fenoménként robbant be Magyarországon, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az évforduló alkalmából a világirodalom egyik legszebb klasszikusát, Shakespeare Romeo és Júliáját jelentetik meg, amely április 16-tól elérhető az automatákban.

Az irodalommal megtöltött automaták ötletét Vecsei H. Miklós színművész találta ki 2018-ban, melynek azonnali sikerét jól mutatja, hogy a kezdeményezés 2019-ben elnyerte a Highlights of Hungary közönségdíját. Azóta számtalan remekmű jelent meg a POKET kiadásában, többek között olyan közönségkedvencek, mint A Mester és MargaritaA nagy Gatsby vagy Az őz, de a nagy klasszikusok mellett időről időre kortárs versantológiák, regények, gyerekkönyvek, kvízkönyvek és egyéb izgalmas kiadványok is bekerülnek az automaták kínálatába. A kötetek rendszerint egy-egy nagykövet ajánlásával jelennek meg, akik személyesen kötődnek az adott műhöz.

A POKET csapata a kezdetektől fogva azt szeretné elérni az okostelefon méretű könyvekkel, hogy az emberek utazás közben ne csak a telefonjukat nyomkodják, hanem alternatívaként legyen ott minél többüknél egy POKET is. Az olvasás népszerűsítése mellett ezzel egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására is törekednek, amit rendszeres olvasói találkozókkal, koncertekkel is erősítenek. A POKET a főbb budapesti csomópontok után több vidéki várost is meghódított magának. Ez mi sem bizonyítja jobban, mint a városokban megalakult #poketközösségek, ahol a fiatalok havi rendszerességgel szerveznek irodalmi programokat a POKET kötetek témái köré.

Shakespeare-t minden zsebbe!

A POKET rajongói már megszokhatták, hogy rendszeresen új művek jelennek meg az automatákban, így kedvükre válogathatnak az aktuális kínálatból. A projekt ötödik születésnapjára az egyik leghíresebb drámai alkotás, William Shakespeare Romeo és Júliája jelenik meg zsebkönyvként.

A tragédia Arthur Brooke 1562-ben írt versének, a The Tragical History of Romeus and Julietnek és William Painter The Palace of Pleasure című prózájának színpadi átirata. Shakespeare e szerelemi története meghatározza az őt követő szerelmes darabokat, és örök klasszikussá vált. A POKET-ben Mészöly Dezső fordításában élvezhetjük a remekművet: 

 

„A szép Veróna tárul itt elénk, 

Hol két jeles család vetélkedett.

Ős gyűlölségük új csatákon ég,

És polgár-vér szennyez polgár-kezet.

Vad vérükből egy baljós pár fakadt:

Gonosz csillagzatok szülöttei.

E két szerelmes sírja lesz a hant,

Mely a csaták vasát elföldeli.

Szerelmük eljegyezte a halál,

Mert szüleikben lángol a harag

S le nem lohad, míg el nem vész a pár –

Erről regél e kétórás darab.

Néző, kérünk, hibákra most ne nézz!

Így lesz az is, mi csonka még: egész.”

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!