Oldal kiválasztása

Idén 5. alkalommal kerül sor a Vertigo Média szervezésében az európai filmek mustrájára az Art+ Cinemában. Június 23-29. között 21 egészestés film lesz látható az Art+ Cinema Lugosi termében (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.). Az Európa Filmhét az európai filmművészet elmúlt időszakának legkiemelkedőbb alkotásaiból hoz el egy csokorra valót és mutatja be a hazai közönségnek. Sikeres filmbemutatók, fesztiválsikerek és egyéb csemegék jellemezik a felhozatalt. Univerzális és aktuális, határokon átívelő és lokális kérdések boncolgatása jellemezi a kortárs európai filmművészet bemutatott alkotásait. A vetítésre kerülő filmek az európai kulturális sokszínűségről árulkodnak, sok film dolgoz fel valamilyen családi történetet, konfliktusokat és több alkotás középpontjában áll a környezettudatosság, identitáskeresés, tolerancia. Máskor az emberi kapcsolatok bonyolultsága, felszínesedése jelenik meg. Az idei programban górcső alá eső filmnemzetek: Anglia, Németország, Franciaország, Magyarország, Dánia, Norvégia, és Svédország.

23-án, csütörtökön Anglia filmgyártása kerül fókuszba: előbb az Oscar-díjas Judy, majd az Oscar-díjas Az apa lesz látható, benne két Oscar-díjas alakítással, Renée Zellweger és Anthony Hopkins révén. 20:00 órakor a David Copperfield rendkívüli élete zárja a napot, a kultrendező Armando Iannucci rendezésében.

24-én, pénteken a svéd filmgyártás lesz terítéken: 15:30-kor a Kivándorlók című történelmi film, 18:00 órakor a Főzőtanfolyam (újra)kezdőknek című romkom, majd 20:00 órakor a Valaki a túloldalon horror lesz a programban.

25-én, szombaton a legfrissebb francia filmekből látható egy válogatás: a napot Francois Ozon Minden rendben ment című drámája nyitja, Sophie Marceau főszereplésével. A folytatásban a kultrendező Jacques Audiard cannes-i versenyfilmje, az Ahol a Nap felkel Párizsban lesz látható, a napot egy vígjáték, a 30 nap maximum zárja.

26-án, vasárnap a magyar sikerfilmeké a terep: 16:00 órakor az Ezüst Medve-díjas Természetes fény, 18:00 órakor a Sundance versenyfilm Szelíd, 20:00 órakor Herendi Gábor legújabb sikerfilmje, a Toxikoma lesz ismét látható nagyvásznon.

27-én, hétfőn Németország felé vesszük az irány: előbb a Három hegycsúcs című thriller, majd az Ugye boldog vagy? című fekete komédia, végül a berlini Ezüst Medve-díjas Hableány mutatkozik be.

28-án, kedden a közelmúlt három dán remeke lesz látható: a megtörtént eseményeket feldolgozó Daniel; az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek; és a kultrendező Anders Thomas Jensen Az igazság bajnokai kerül vetítésre.

A filmhetet a norvég filmgyártás legújabb sikerei zárják: ismét látható lesz a nagyszabású történelmi film, az Amundsen; a tragikus terrormerényletet feldolgozó Ezüst Medve-díjas Utoya, július 22., valamint a Mindenki utálja Johant fekete komédia.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!