Oldal kiválasztása

Május 11–13. között újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia megújult, immár közös filmművészeti díjára, a LUX közönségdíjra jelölt filmeket.

Idén három felkavaró film versenyez az elismerésért. Jasmila Žbanić Quo vadis, Aida? című háborús drámája az 1995-ös srebrenicai népirtás történetét beszéli el egy ENSZ-tolmácsként dolgozó bosnyák nő szemszögéből, aki a belső információk birtokában megpróbálja megmenteni férjét és két felnőtt fiát a közelgő tragédiától.

Sebastian Meise Great Freedom című, a második világháború utáni Németországban játszódó filmdrámája egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akinek homoszexualitása miatt élete nagy részét börtönben kell töltenie. (A film megtekintését a szervezők csak 18 éven felüli nézőknek ajánlják) Jonas Poher Rasmussen Menekülés/Flee (16) című, három kategóriában is Oscar-jelölést kapott animációs dokumentumfilmje egy fiatal akadémikus igaz története, aki a nyolcvanas években gyerekként, családjával menekülni kényszerült a háború sújtotta Afganisztánból, hogy reménytelibb jövőre találjon Európában.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni. Részletek az Európai Parlament Kapcsolattartó irodájának Facebook oldalán olvashatók.

A közönségszavazásnak – amely május 25-ig elérhető a www.luxaward.eu honlapon – idén különösen fontos szerepe van a díj odaítélésében: a győztest fele-fele arányban a közönségszavazatok és az Európai Parlament képviselőinek szavazatai alapján határozzák meg. A díjat június 8-án adják át, az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!