Oldal kiválasztása

A krimi műfajában manapság már elég nehéz újat letenni az asztalra – utoljára talán a helyszínelők felbukkanása okozott nagy boomot, amit utána rendesen túl is toltak. A Netflix azonban most szállított valami igazán egyedit, Murderville néven, és egy rendkívül vicces történet kerekedett ki belőle.

Terry Seattle nyomozó (Will Arnett) évtizedekkel ezelőtt elvesztette társát, és ez olyan mély nyomott hagyott benne, hogy azóta sem tért magához, ráadásul erre ráment a karrierje, a szabadidője és a házassága is. Azonban kapitánya – és egyben volt felesége –, Rhonda Jenkins (Haneefah Wood) új társat oszt be mellé, akinek a segítségével a városban elkövetett gyilkosságokat kell felderítenie.

Persze van csavar a történetben: minden epizódban egy-egy híresség lesz Seattle nyomozó partnere, akik nem kapták meg a forgatókönyvet, vagyis az egész stáb és a színészek is tudják, mi zajlik, de az epizódikus hírességek csak úsznak az árral, és próbálnak a lehető legmegfelelőbb módon reagálni környezetükre és nyomozótársukra – aki ezt bizony rendkívül megnehezíti.

Az összesen hat epizódból álló első évad olyan szinten volt kínos, hogy közben fogtam a hasam a nevetéstől, ugyanis az alkotók minden vacak krimis sztereotípiát és klisét bedobtak a szériába, kezdve a magányos és maszkulin nyomozóval, az őt elhagyó feleségével, vagy a mindenhez is értő boncnokkal.

A szériában olyan nevek bukkantak fel egy-egy epizódra, mint Sharon Stone színésznő – aki amúgy a kedvencem volt, mert elképesztően jól és összeszedetten reagált a nehéz helyzetekre, és azok aztán voltak bőven –, Ken Jeong humorista, vagy Conan O’Brien műsorvezető. Egy közös volt minden vendégszereplőben, rendkívül jó humoruk van, és Will Arnett mindent megtett annak érdekében, hogy ezt mi, nézők is észre vegyük.

Egyszerűen az egész epizód arra megy ki, hogy a vendégszereplők elröhögjék magukat, például Conan O’Briennel annyi csípős ételt etettek, hogy már nekem folyt a könnyem, míg Sharon Stone annyi szerelmetes pillantást kapott, hogy nem értem, hogy nem folyt ki a küszöb alatt. De eközben a történet végig haladt előre, és a kihallgatások, megfigyelések és nyomozások során végig ott volt minden olyan jel, ami a megoldáshoz, és egyúttal a gyilkos kilétéhez vezet.

Ráadásul a vendégeknek meg kell nevezniük az epizód végén a gyanúsítottjukat a kapitánynak, és meg kell indokolniuk, hogy miért őt választották, és ez bizony közel sem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek tűnik.

A Murderville egy rendkívül vicces, újszerű koncepció, ami szó szerint bevonja a nézőt a sorozatba, ráadásul szórakoztat, és közben úgy mutat fricskát a műfaj kliséinek, hogy nem sérti meg azt. És ha ez mind nem lenne elég, Will Arnett rendkívüli baritonja már önmagában invitáló egy sorozatos darára!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.