Oldal kiválasztása

A 2021-es év rengeteg fordulatot és egy hatalmas áttörést jelentett a koreai filmipar számára, hiszen a Squid Game (오징어 게임) robbanásszerűen tört a nézettségi listák élére világszerte. Ugyan a dél-koreai média már korábban felkerült a nyugati popkultúra térképére Bong Joon Ho Oscar-díjat érő, Élősködők című filmjével, a teljes áttörést az idei év jelentette az ipar számára.

Elég jól bejött a Netflix számítása, amikor komolyan elkedtek nyitni az ázsiai filmes világ, és legfőképp Dél-Korea irányába az elmúlt időszakban, hiszen a Hwang Dong-hyuk által készített és rendezett sorozat elképesztő sikereket hozott az amerikai multinak. A szeptemberben kijött sorozat a mai napig szerepel egyes top 10-es nézettségi listákon és a streaming szolgáltató szinte minden nézettségi rekordját megdöntötte, különleges és egyedi stílusával, ami kifejezetten a koreai sorozatokra jellemző. Nem mellesleg megemlíteném az idei év elismert filmjét, a koreai amerikaiakról szóló Minari-t és a kiemelkedő sorozatok közül a koreai kötelező katonai szolgálatról szóló D.P-t, a legkülönlegesebb thrillert a Hellbound-ot és a koreai-olasz maffiasorozatot,  a Vincenzo-t, vagy az IMDb-n a legmagasabb értékelést kapott Move to Heaven című sorozat, ami egy sperger-szindrómás fiú és családjának vállalkozásáról szól akik halottak hátrahagyott vagyontárgyainak felszámolásával foglalkoznak.

Ezért a 2022-ben debütáló sorozatoknak és filmek elég magas elvárásoknak kell majd megfelelniük, de egyes híreket és listákat nézve izgalmas évnek nézünk elébe. Egyesek még azt is rebesgetik, hogy a Squid Game következő évada is kijöhet, valamint az én egyik személyes kedvencem, a Kingdom is visszatérhet Lee Chang herceg történetszálával az új részekben – ám sajnos ezeket a híreket még semmi sem bizonyítja.

Ugyan nem egészen 2022-es sorozat, hiszen 2021 decemberben ment le az első része, a Bad and Crazy (배드 앤 크레이지) kapott pozitív visszhangot a koreai médiában az utóbbi időben. A kisképernyőről ismert Lee Dong Wook (Goblin, The Beauty Inside, Touch Your Heart) és a Squid Game-ből elhíresült Wi Ha Joon (Midnight, Romance is a Bonus Book, Something in the Rain). A kínai iQIYI platform által szponzorált sorozat két rendőr korrupció elleni küzdelmét mutatja be; Lee Dong Wook-ot Ryu Soo Yeol detektív szerepében láthatjuk, aki megkérdőjelezhető morális döntéseket hozva, de tehetségének köszönhetően gyorsan lépdel felfelé a ranglétrán. Élete egyszerre megváltozik, amikor megjeleni a bukósisakos ‘K’, vagyis Wi Ha Joon, aki a végsőkig hajlandó elmenni az igazságért és az igazságszolgáltatásért. Az ‘ellentétek vonzzák egymást’ toposzt kibontva egy izgalmas sorozatot nézhatünk végig, tele váratlan fordulatokkal. Spoilerek nélkül csak annyit jegyeznék meg a sorozattal kapcsolatban, hogy nem mindig érdemes hinnünk a szemünknek… 😉

Ugyan az elmúlt években több zombi tematikájú film és sorozat készült (#Alive, Train to Busan, Kingdom), mégis sikerül mindig előrukkolniuk valami új megközelítéssel. Ráadásul mivel Dél-Koreában a webtoon online képregények megfilmesítése továbbra is aranykorát éli, ez alól pedig nem kivétel a legnépszerűbb webtoonok közé tartozó zombi apokalipszis kategóriájú Now at Our School sem, mindenképpen ebből is kellett, hogy készüljön egy átirat, ezúttal All of Us Are Dead (지금 우리 학교는) címen. 2022-re várhatjuk az adaptációt, aminek már előzetese is készült. A sorozat, a képregényhez hasonlóan, egy dél-koreai gimnáziumban ragadt diákok történetét írja le, miközben az országban egy kegyetlen zombi vírus tombol.