Oldal kiválasztása

“A varázslat ott van szerte körülöttünk, ha csodára éhesen figyeljük a világot.”

Ez a csodaszép könyv minden korosztálynak tökéletes kikapcsolódást nyújthat a téli estéken.

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.

 

Biztos voltam benne, hogy imádni fogom ezt a gyönyörűséges mesekönyvet, és szerencsére nem is kellett csalódnom, minden hozzá fűzött reményemet beváltotta. Kívül-belül csodálatos.

Mindig örömteli és izgalmas dolog más népek meséivel megismerkedni, ez pedig egy igazán sokszínű gyűjtemény. Érdekes volt látni, hogy egy-egy országban milyen téli hagyományok és legendák vannak, hogy tekintenek erre az évszakra. Mindegyik történet előtt van egy pár információ arról, hogy kotödik az adott országhoz, amik nagyon hasznosak és informatívak, főleg az ismeretlenebbek esetében. A népmesék mellett Hoffmantól a Diótörő és Andersentől A Hókirálynő is helyet kapott a kötetben, amik tökéletesen illenek a koncepcióba.

Mind a tizennyolc mese meg tudott fogni valamivel, de természetesen vannak kedvenceim. Az abszolút szubjektív favorit nálam a A tanuki aranya és A hold köpenye, de a Brigitta és a Cailleach és a Tenger Anya is nagyon különlegesek. A Jegesmedvekirály és A hóleány szintén a szívem csücskei, mert Edith Pattou-tól az Északfi és Eowyn Ivey Hóleánya ezeken a történeteken alapulnak, és régóta szerettem volna már elolvasni az inspiráció forrását.
Az is tetszett, hogy noha nem a karácsony a fő téma, azért a Diótörő, a Mikulásvirág és Az ezüsttobozok révén ez is visszaköszönt. De tényleg mindegyiket szerettem, úgyhogy nem is fogom egyesével végiglelkendezni őket vagy elárulni a cselekményt, mert tényleg megéri elolvasni.

Amit viszont kiemelnék, az a nagyon is aktuális tanulság. Szerencsére nem szájbarágós, ellenben nagyon fontos és szép, ahogy megjelenik a természet szeretetének és tiszteletének fontossága is az olyan értékek mellett, mint a barátság, az elfogadás vagy a megbocsátás.
És hát az illusztrációk… kell ezt magyarázni? Le a kalappal Zanna Goldhawk előtt, aki elkészítette őket. Minden kép gyönyörű és részletgazdag, tökéletesen kiegészíti az aktuális meséét és illik a hangulatához. Hihetetlenül szép és igényes kiadás, biztos, hogy a könyvespolcom éke lesz, és még jó sokszor végig fogom lapozgatni a tél folyamán.

A Mesék télre egy nagyszerű könyv, ami nem csupán az ember szépérzékének de a léleknek is igazi kényeztetés. Csak ajánlani tudom ezt a kis csodát.