Oldal kiválasztása

Már igen régóta a megnézendő listámon szerepel az eredeti Cowboy Bebop anime, de mikor beharangozta a Netflix, hogy jön az élőszereplős adaptáció, úgy döntöttem, várok még az eredetivel, pont azért, hogy így önmagában tudjam bírálni a szériát, és nem pedig az alapján, hogy miképpen dolgozták át. És meg kell hagyni, a kedvem nem túl rózsás.

Az emberiség meghódította a Naprendszert, hátrahagyva a katasztrófa sújtotta Földet, de ez nem jelenti azt, hogy a régi, emberi szokások eltűntek volna. Sőt, a kapzsiság, kizsákmányolás és bűnözés szó szerint reneszánszát éli. Ebben a kaotikus világban próbál fejvadászként boldogulni Spike Spiegel (John Cho), aki korábban a Szindikátus nevű maffiaszervezet oszlopos tagja volt, ám azóta eltűnt a szemük elől, valamint Jet Black (Mustafa Shakir), aki korábban nyomozóként vált híressé, meg azért, mert korrupcióval vádolták, és ezért ki is csapták a testülettől, és végül a családja is kiadta az útját.

A fejvadászok igen szép összegekért igyekeznek elkapni a Naprendszer bűnözőit, ám miután levonják az adókat, az okozott kárt és hasonlókat, mindig éppen marad pénzük arra, hogy a Bebop nevű űrhajón egy újabb melót keressenek. Egy ilyen meló közben akadnak össze Faye Valentine-nal (Daniella Pineda), aki pimaszsága és kissé önző természete miatt azonnal ellenszenvet vált ki Spike-ban – persze ez nem túl nehéz, mivel Spike-ra eközben ráakadt a Szindikátus, és a múltja úgy tűnik, ismét eléri őt.

Az anime stílusával és nagyjából sztorijával tisztában vagyok, és úgy vélem, ezt egészen sikeresen megfogta az adaptáció is. A kissé jazzes hangulat, az elképesztő hangulat és színvilág, valamint a remek beállítások átemelődtek szépen. Ugyanakkor a történetben és a szereplők kohéziójában már van bőven kivetnivaló. A sorozat nézése közben volt segítségem, így mikor a sorozat meg sem próbált a felmerülő kérdésekre válaszolni, volt kihez fordulni.

A Cowboy Bebop akciójelenetei elképesztőek, mind az űrutazás, mind a verekedések tényleg a csúcspontjai a szériának. John Cho harci jeleneteit rendre visszatekertük!

Ugyan a látvány és a hangulat tényleg remek, a széria kifelejtett egy baromi fontos lényeget: a hátteret felépíteni. Egyszerűen kapunk néhány betuszkolt információt, ami épphogy elég ahhoz, hogy menjen a történet, de ez nem valódi magyarázat vagy háttér. Ha nem lett volna segítségem, az életben nem tudom meg mi történt a Földdel, hogy alakult át a Naprendszer, és hogy mi ez az egész Spike vagy Faye hátterével.

A színészeink korrektek, jól hozzák a rájuk bízott szerepet, John Cho baromi jó választás volt főszereplőnek, mert tényleg hitelesen adja elő a jobb napokat is megélt Spike-ot, Mustafa Shakir szintén remekel, apró mimikákkal nagyon jól megdobja a karakterét, Daniella Pinedát pedig egyszerűen nem lehet nem szeretni annyira pimasz és ügyes. Ugyanakkor a három főszereplő között egyszerűen nem működik a kémia, és ezért a forgatókönyvet hibáztatom. A történet ugyan halad előre, de sem a szereplőink, sem az egymás közötti viszonyuk nem változik, egyszerűen vannak egymás mellett, és csinálják a dolgukat egymás mellett, de valódi ráhatásuk nincs egymásra.

Az animéhez képest több játékidőt kap – igen, ezt megsúgták – a Szindikátus egyik vezető tagja, as Vicious (Alex Hassell) és Julia (Elena Satine), és itt ismét bajok vannak. Akad egy igazán kemény maffiavezér, aki egyszerűen képtelen egy logikus tettet végrehajtani, ám hisztizni, vagdalkozni, na, az állandóan megy neki – és ezek után higgyem el, hogy ő egy ekkora csoport feje? Közröhej. De ugyanilyen gondok vannak Alex Hassell játékával is – ha ismerős volt nektek is, akkor súgok, Translucent a The Boys-ból –, aki egyszerűen csak ripacskodik a szerepében, meg sűrűn leveszi az ingét, a hajára meg egyszerűen már nem tudok mit mondani, de tényleg. Julia pedig egyszerűen semmilyen, a színésznő is, a játéka is, a karakter is, egyszerűen egy szobor is lehetne helyette, vagy egy tál kavics, pontosan ugyanannyit nyomna a történetben.

Mindent összevetve, ez nem az az adaptáció, amire szükség van, és önállóan egyszerűen képtelen megállni a helyét a történet, így mindenkinek azt javaslom, hogy nézze meg az animét, és ha tovább szeretne maradni egy kicsit a fandomban, utána fogjon bele az élőszereplős verzióba.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.