Oldal kiválasztása

Írni vágyók százezrei számára a november egyenlő egy monumentális kihívással: egy hónap alatt kell megírniuk egy teljes regényt. Lehetséges ez egyáltalán? Nanósoknak naná!

A NaNoWriMo a National Novel Writing Month, azaz Nemzeti Regényíró Kihívás rövidítése. A kezdeményezés 1999-ben indult az USA-ban, akkor csak 12 résztvevővel, de mára globális, több százezreket bevonzó mozgalommá nőtte ki magát. A magyar közösség 2008 óta segíti a kis hazánk tagjait a cél elérésében, ami nem más, mint egy hónap alatt írni 50.000 szót.

A kihívás november elsején indul, és harmincadikán éjfélkor zárul; ennyi idő áll rendelkezésre az elsőre lehetetlennek tűnő ötvenezres cél elérésére. Ajánlott, de nem kötelező továbbá egy vadonat új regényt elkezdeni, és ha sikerül, akkor befejezni ezalatt az időtartam alatt. 

Mennyit?! Miért tenném ezt magammal?

Mert kihívni magad és teljesíteni azt, ami elsőre talán lehetetlennek hangozhat, nemcsak lelkesítő hatású és remek önbizalom-építő, hanem meglepő módon szuper közösségi élmény is.

Ötvenezer szó egy rövidebb terjedelmű regényt tesz ki: formázástól függően Wordben kb 100-120 oldalra jön ki, könyvvé tördelve inkább 150-200 oldal. Angol nyelvvel számolva ez C. S. Lewis Narnia krónikái sorozatának átlag kötethossza. Elég nehéz elképzelni, hogy egy hónap alatt ennyit írjunk, de ha követjük a Nano iránymutatását, na meg a gyengéd fenéken billentéseket a társaság többi tagjától, akkor bizony lehetséges.

Először is kisebb egységekre kell bontani a célt: ötvenezer szó félelmetesen sok, de ha napi 1667 szóról beszélünk, az már jóval barátibb. Ez gépelési sebességtől, gyakorlottságtól és inspirációtól függően 1-3 óra alatt meg szokott lenni a résztvevőknek, a “wrimóknak”. Aztán vannak napok, amikor kicsit lemaradunk, meg olyanok is, amikor messze túlteljesítünk, de a lényeg, hogy ha a napi átlag 1667 szó megvan, akkor bizony hónap végére a kihívás is teljesül.

Az elakadásokon való átlendítésre a Nanó bíztató beszédekkel (“peptalkokkal”), kisebb extra kihívásokkal, egymással versengő sprintekkel készül — s mivel évente több tízezren sikeresen be is fejezik a kihívást, úgy tűnik, sikerrel.

Aztán ott a társaság inspiráló ereje: mivel mindenki nagyjából ugyanazokkal a nehézséggel küszködik, hasonló pontokon akadnak meg, hasonlóan panaszkodnak engedetlen karakterekre és élettelen dialógusokra, vagy éppen osztják meg a sikereiket, így ezt a húzóerőt is ki lehet használni ebben a hónapban. Ahogyan egy maratont is könnyebb lefutni versenyen, mások között, mint egymagunkban, úgy igaz ez az írásmaratonra is.

Végül, de nem utolsósorban: a Nanó a tökéletes alkalom arra, hogy elvárások nélkül írjunk. A nanó lényege ugyanis, hogy a mennyiség számít, nem a minőség.

Valljuk be: egy hónap alatt nem fog megszületni a következő Nagy Magyar Regény. A Nanó azonban megtanítja a résztvevőit egy nagyon fontos igazságra: egy rosszul megírt regényt lehet szerkeszteni, de egy meg sem írt regénnyel semmit sem lehet kezdeni. 

Az életünk szinte minden területén jól kell teljesítenünk, legyen az munka, gyereknevelés, állattartás, tanulmányok, az otthonunk rendben tartása, a pénzügyeink — ezzel szemben a Nanó során nem csak engedélyezett, hogy NE legyünk elsőre és azonnal tökéletesek, hanem egyenesen támogatott! Megengedi, hogy gyermeki örömmel vessük bele magunkat az írásba, fittyet hányva a következményekre. Bátorít, hogy az üres, fehér lap okozta félelmet leküzdve elkezd a következő történetedet, amelyen később, mikor tisztességesen hosszú első verzió lett belőle, elkezdhetsz farigcsálni és csiszolgatni. A lényeg, hogy akkor már lesz miből! 

A Nanó alatt úgy játszunk a homokozóban, ahogyan nem szégyen. Mégsem tetszik a főszereplő? Tragikus elhunyta után egy másik karakter lép a fókuszba. Elakadt az egyik mellékszál? Húzz ötletet (“promptot”) az összeállított gyűjteményből, menj tovább azzal! Sehogy sem akar összeállni a világépítés egyik fontos leírása? Semmi probléma, [ide jön a leírás később], mi pedig ugrunk a következő jelenetre!

Miért éppen most?

Ahogy a világ bezárkózik körülöttünk, fokozódnak a szociális korlátozások és jön a szezonális depresszió, újra el kell gondolkodnunk, mivel is fogjuk tölteni a hosszú őszi-téli estéket odahaza. Erre egy potenciális válasz a Nano. 

Ha valaha is álmodoztál írásról, saját könyvről; ha szeretsz eljátszani a gondolattal, hogy egy új világot építs vagy szereplőket találj ki; ha már korábban is írtál, de kipróbálnád magad egy új kihívásban, akkor vágj bele most novemberben! A Nanó segít, hogy megvalósítsd az álmod, a jelenlegi helyzetre való tekintettel ráadásul anélkül, hogy el kéne hagynod az iróasztalod/kanapéd/babzsákfoteled/ágyad kényelmét. (Ki hogyan szeret gépelni. Vagy kézzel írni.) 

A kihívás írói része ugyan novemberre korlátozódik, de már októbertől elkezdtük a felkészülést, decemberben (januárban, februárban…) pedig az elkészült mű szerkesztése adhat további elfoglaltságot a résztvevőknek.

A magyar régió

A világ több mint száz országában vannak már résztvevői közösségek, köztük Magyarországon is. A hazai régió nagyjából 100-200 fővel működik, önkéntesek vezetésével. Ők azon felül, hogy vállalják a maguk regényének megírását, még programokat is szerveznek, biztatják a többieket, megválaszolják a résztvevők felmerülő kérdéseit, és közvetítenek a san franciscoi főhadiszállás felé, amikor szükséges.

A korábbi években ez online és offline programokat is jelentett, de tavaly óta a szervezők a globális járványhelyzetre tekintettel betiltották a személyes találkozók lebonyolítását és promotálását. Így ezúttal kávézók és könyvtárak helyett Zoom-szobákban, Discord-csatornákon és Facebook-csoportokban gyűlik majd össze a résztvevői gárda — na meg persze a kihívás hivatalos honlapján.

Ki-ki vérmérséklete szerint válogathatja meg, milyen jellegű és platformú virtuális összejöveteleken vesz részt: van, aki a beszélgetős jellegű találkozók mellett teszi le a voksát; van, aki inkább a szigorúbban vett produktív, írásra koncentráló “write-ineken” brillírozik, és van, aki a kifejezetten ötletelésre fókuszáló vagy éppen extra kihívásokkal megspékelt eseményeken bukkan fel legszívesebben. A szervezők persze mindig nyitottak az újabb és újabb ötletekre, amikkel színesíthetik a repertoárt.

Programok

Október 31-én halloweeni kick-offal nyitjuk a Nanót: Zoomon mesélhetünk a történetünkről, beszélgetünk a regényötletekről, és online játékokkal hangolódunk. Beöltözni ér! November 1-én, éjfélkor hagyományosan sprinttel, azaz megadott ideig tartó írással kezdünk.

Lesz Global Write-In Crawl, amikor a világ körül utazunk különböző más régiókkal együtt írva Discordon, és a megírt szavakat kilométerekre váltva megnézzük, hányszor kerültük volna körbe a Földet egy hétvége alatt. Ez remek alkalom az írás mellett az ismerkedésre és a nyelvgyakorlásra is. Az esemény európai verziója a Cross-regional European Word War, amikor csak az európai régiók hadakoznak egymással, és nézik meg, ki tud adott idő alatt többet írni. De készülünk csak magyar írásmaratonnal is, amikor a Discord szerveren 12 órán keresztül futnak sprintek.

Discordunkon hetente kétszer, szerdán és szombaton esténként vannak közös írások, de novemberben szinte mindig van aktívan író résztvevő, akivel be lehet ugrani egy baráti versengésre. A diákság, éjszakai műszakozók, 9-5 között dolgozók és számos másféle életvitel mellett ritka, hogy éppen ne lenne társaság. 

Az írás mellett készülünk egyéb jóságokkal is: bingó kártyával, ahol egyéni kihívásokat kell teljesíteni (fél kézzel írás, vagy egy sánta manó beleszövése a történetbe), képeslapküldő lehetőséggel, mert adni és kapni öröm, és matricaosztó jutalomprogrammal is. 

Decemberben pedig a TGIO (“Thank Gosh It’s Over”) buli keretében megoszthatunk részletet a regényünkből, kipanaszkodhatjuk magunkat, amiért a főszereplőnk már megint nem azt csinálta, amit kellett volna, és megpihenhetünk, mielőtt neki kell vágni a továbbírásnak/szerkesztésnek.

Benne vagy?

A Nanó kihívás, igen. Elköteleződés saját magunk irányába — de senki más számára nem. Senki nem fog a körmünkre nézni és számon kérni rajtunk, hogy sikerült-e az ötvenezres cél. Ha bizonyítunk, magunknak tesszük. Ha élvezzük, az érzés csak a miénk. Ezt magunkért és magunknak csináljuk, a saját dicsőségünkre és a saját örömünkre.

Az pedig, hogy a végén amúgy egy regény is lesz a kezünkben (képernyőnkön), remek extra bónusz.

Winnie

Elérhetőségeink:

Nanó régiós oldal
Discord szerver meghívó
Hunowrimo blog
Facebook
Instagram
Youtube
Zoom szoba (jelszó: hunowrimo)