Oldal kiválasztása

Mikor Judit írt nekem, hogy szeretném-e az új mesekönyvéhez is én írni a kritikát, repestem az örömtől és a megtiszteltetéstől. Mint ahogy a blogon is látható, az előző művéről, a Csodák könyvéről is én írhattam, így nagyon izgatott lettem, mikor megtudtam, hogy a Mesevarázs is hamarosan érkezik.

Szerkezetre ez a könyv is a Csodák könyvét követi, ugyanúgy van két főszereplőnk, aki most a kis Zoé, és újdonsült legjobb barátnője, Susy, akiket Beni, a zöldmanófiú mindenféle izgalmas és varázslatos kalandra invitál az apró lények világába. Megismerteti a lányokat a manók falujával, a tündérkirály kastélyával, az egerek birodalmával és a sellők tavával. A lányok minden apró világot csillogó szemmel fedeznek fel, útközben szoros barátságokat kötnek, és sok-sok szépséget láthatnak, emellett pedig a kettejük kapcsolata is még erősebb lesz.

Nagyon sokszínű könyvről van szó, mely az előzőhöz hasonlóan alkalmas arra, hogy egymás után, sorban haladva meséljünk belőle, de akár külön-külön is elővehetjük az adott kedvencünket, és akkor is pontosan érteni fogunk mindent. Ugyancsak kisebb gyerekek gondolkodásának, ismereteinek megfelelően íródott, de igyekszik színesíteni a fiatal közönség szókincsét, ami ebben a korban nagy hatással van a fejlődésükre. Egy jó gyerekkönyv tud a közönsége nyelvén beszélni, de ezzel együtt nem nézni őket hülyének, hanem értelmes, gondolkodó félként viszonyul az olvasóhoz. Ez a könyv pedig az előzőhöz hasonlóan nagyon jól vette ezt az akadályt, és igazi beszélgetésre invitálja a fiatalokat.

Egy-egy mese felépítése kifejezetten egyszerű, nem csavarokkal, meglepetésekkel tűzdelt, ám a gazdagon megjelenített fantáziavilágok olyan utazásokra invitálnak, amikben mi felnőttek is szívesen beleugranánk. Ezek a mesék mind hordoznak valami tanulságot, valami kedves üzenetet, ami finoman megmelengeti a szívünket. Az egész könyv pedig egy szép ívet ír le, onnantól, hogy Zoé még bizalmatlan az új óvodás csoportban, ahogy egymásra találnak Susyval, és mágikus kalandokra indulnak, egészen addig, hogy új utak várnak rájuk, mikor már az iskolára készülnek. Fontos élethelyzeteket mutat be, amik nehézséget okozhatnak gyerekeknek,-  mint az új környezet vagy a búcsúzás, – de nagyon érzékenyen, a célközönség számára is érthetően.

 A grafikát ugyanaz az alkotó készítette, aki a Csodák könyvéhez is, és akinek a stílusa már a múltkor is nagy kedvencem lett. Kézzel készített rajzok, akvarell technika, ragyogó színek, minden, ami egy mesekönyvhöz szükséges. Az illusztrációk is ugyanazt sugallják, mint maguk a történetek: ez egy képzeletbeli, csodálatos világ, ahol bármi megtörténhet, amit csak el tudunk képzelni, de végig otthonosan, ismerősen fogjuk benne érezni magunkat, mintha egy hatalmas, gondoskodó kéz építette volna kifejezetten nekünk. Különösen megfogott a manók falvának házairól készített rajz és Zoé kis olvasósarka, amire egészen kiskorom óta vágyom.

Ugyanazt tudom mondani, amit Judit korábbi könyvéről is: nagyon eltalálta! Igazi szívmelengető gyűjtemény, színpompás világokkal és izgalmas utazásokkal. Az új főszereplők miatt pedig nem lesz redundáns, új kalandokkal szólít meg egy kicsit másik közönséget. Bátran tudom ajánlani a Csodák könyvével együtt főleg kicsiknek, és azoknak a nagyoknak, akiknek a lelkére ráférne egy kis gyermeki szórakozás.