Oldal kiválasztása

“A rúzs titka, hogy eltereli a férfiak figyelmét. Ettől olyan hatalmas fegyver. Nem látják tőle az ember lányának szemében villódzó haragot és az ökölbe szorított kezeit. A nőt látják bennem, nem a harcost, és máris előnyben vagyok. Senkit sem tudok leütni, soha nem lennék képes a csatában, puszta két kezemmel legyűrni egy felnőtt férfit, de a rúzst mesterien viselem. Mintha az életem múlna rajta. Ahogy ezekben a mostani időkben járja.”

 

 

Ariel ​Lawhon lenyűgöző, igaz történeten alapuló történelmi regénye a társasági hölgyből kémmé avanzsált Nancy Wake életéről.

Nancy Wake 1936-ban Párizsban él, és a Hearst konglomerátum újságírójaként dolgozik. Itt ismeri meg a dúsgazdag francia iparmágnást, Henri Fioccát, akinek hamar elcsavarja a fejét, és ráveszi, hogy vegye őt feleségül. Nem sokkal később a németek megszállják Franciaországot, és az újdonsült Mrs. Fiocca kénytelen máris egy újabb nevet felvenni: egy háborús fedőnevet.

A Fedőneve Hélène Nancy Wake második világháborús krónikája, akinek a nevét a világon mindenkinek ismerni kellene. Megtudjuk, hogyan csempészett iratokat a Vichy szabad zónában, hogy az üldözöttek Spanyolországon át menekülhessenek a nácik elől. Végigkövethetjük a saját menekülését a Pireneusokon át, miután a Gestapo ötmillió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére. Megismerhetjük az angol SOE (Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége) soraiba való csatlakozásának körülményeit, és hogy hogyan lett ezután a francia ellenállás egyik legbefolyásosabb vezére.

Fedőneve Hélène fordulatokban gazdag, izgalmas kémregény a második világháború idejéről. Ariel Lawhon a történelmi hűséget betartva, de az ismeretlen részekben a képzeletére hagyatkozva mutatja be Nancy Wake lebilincselő és mozgalmas történetét szerelemről, önfeláldozásról és megingathatatlan eltökéltségről.

Nancy Wake 1945-ben

Nancy Wake egy elképesztő nő volt. Még szerencse, hogy vannak olyan írók, mint Ariel Lawhon, akik a műveikkel felhívják a figyelmet a hozzá hasonló hősökre, mert ha valaki nem találkozik ilyen könyvekkel vagy nem olvas, nem foglalkoztatja a történelem, akkor talán soha nem is szembesül vele, milyen nagy szerepe is volt a nőknek a második világháborúban. Szerintem nagyon fontos lenne, hogy a világ megismerje ezeknek a fantasztikus nőknek a sorsát és hőstetteiket. Ennél csak az rosszabb, hogy még a saját korukban sem méltányolták a teljesítményüket, hiszen még kitüntetést is csak évtizedekkel később kaptak, amit nyilván nem is ért meg mindenki. Bár azt hiszem, az a jelenet, amikor minden férfi megtapsolja Nancyt és elismerik vezetőként, mindennél többet ért.

Fedőneve Hélène nagyon jó stílusban megírt, izgalmas regény, egy pillanatig sem lankadt a figyelmem, az unalom meg egyenesen nonszensznek tűnt. Nekem tetszett a két, fejezetenként váltakozó idősík, ahogy egyből – szó szerint – az eseménye sűrűjébe ugrunk, és egy másik szálon ismerjük meg, mi vezetett idáig. Utóbbi eleinte elég könnyed és romantikus, hála Nancy és Henri Fiocca szerelmének, de gyorsan közbeszól a háború, és egy idő után eljutunk odáig, hogy már ez volt a nyomasztóbb.

Tele van feszültséggel a történet, de közben mégis van egy fesztelenebb, humoros oldala, ami főleg Nancy sziporkázó személyiségének és a remek, szellemes párbeszédeknek köszönhető. (Egyébként Nancy sztorija arról, hogyan helyezkedett el a Hearstnél, annyira szürreális, hogy biztosra vettem, az írói fantázia terméke. Jól meglepődtem, amikor a végén megtudtam, hogy valóban így történt.)

Nem csak hősnőnk, hanem a férje és az ellenállók karakterét is remekül sikerült megragadnia az írónőnek, már csak ezért is örültem, amikor az utószóból kiderült, hogy két kivétellel mindannyian valós alakok. Nagyon szerettem, hogy a végére milyen erős kapocs alakult ki Nancy és a társai között.

Furcsa módon egyedül egy olyan cselekményszállal volt problémám, ami csak a képzelet szüleménye… bár nem is igazi probléma, csak szerintem nagyon átlátszó volt az első pillanattól kezdve.
Ezen kívül csak azt tudnám felróni, hogy volt egy-két dolog, amiről szívesen olvastam volna bővebben, pl. az az időszak, amikor Nancy segített elmenekülni az országból a zsidóknak, de ha mindenbe részletesen belementünk volna, akkor olyan lenne a könyv, mint egy féltégla.

Fedőneve Hélène egy lenyűgöző könyv egy csodálatraméltó nőről, aki segített megváltoztatni a történelem menetét. Szívesen megismerkednék Ariel Lawhon más műveivel is, de hogy Nancy Wake-ről mindent el szeretnék olvasni, amit csak lehet, az biztos.