Oldal kiválasztása

Rekord nézettségeket döntöget a Netflix legújabb dél-koreai őrülete, a Squid Game. A koreai gyerekjátékok koncepciójára épülő Battle Royale thriller sorozatnak köszönhetően először került fel az amerikai Netflix nézettségi listájának első helyére, és további 70 országban is a legnépszerűbb sorozatok között szerepel az elmúlt időszakban. 

A Battle Royale, vagyis kieséses túlélő játék koncepcióra épülő sorozathoz hasolnó műfajban tavaly készült a japán Alice in Borderland, melyben a véletlenszerűen kiválasztott részvevők különböző kegyetlen játékokban kénytelenek részt venni a túlélésért, a szinte teljesen kihalt Tokióban. Hasonlóan a japán változathoz, a dél-koreai Squid Game, (vagyis “polip játék” ami egy tényleg máig lézető gyerekjáték Dél-Koreában) főszereplői is részben arra törekednek, hogy megállítsák a játékot és véget vessenek a kegyeten játékmestereknek öldökléseinek, akik egyébként a Nagy Pénzrablás, vagy más néven a spanyol La Casa de Papel-hez hasonól zavarba ejtő piros egyberuhában és maszban közlekednek.

A Játékra vállalkozó “játékosok” magukhoz térve egy ismeretlen helyen találják magukat, azonosításképp sorzámozott melegítőruhát viselnek, így vesznek részt a játékokban. A játék célja 6 nap alatt megnyerni 6 játékot, mely ugyan első ránézésre akár egyszerűnek is tűnhet, a hatalmas pénznyeremény reményében. Ám az ártatlannak tűnő gyermekjátékok hamar sötét fordulatot vesznek, hiszen hibázás esetén a kiesés ebben a battle royale játékban a halállal egyenlő.

A sorozat sikere az egyedi és sokkoló történet mellett az erős színészgárdában rejlik, hiszen a kilenc részes évad tele van a dél-koreai filmes ipar nagy neveivel, illetve újonc fiatalokkal, akik megvillanthatták tehetségüket a Squid Game-ben. A túlélőjáték négyszázötvenhat meghívottal indul el, akik mindannyian anyagi nehézségekkel küszködtek az életben.  Hagyományos dél-koreai gyermekjátékok sorozatában versenyeznek egymással, hiba vagy vesztés esetén pedig a játék halálos fordulatokkal van tele. Ebbe a titokzatos játékba a lehető legkülönbözőbb háttérből érkező emberek jelentkeznek a 38 millió dollárnak megfelelő fődíj reményében.

A főszereplők olyan ismert színészek szerepelnek, mint például a Prison Playbookban egy verekedésért börtönbe került sikeres baseball játékos Kim Je-hyuk szerepéből ismert Park Hae-soo. A színészt ezúttal a 218-as számú játékos, Cho Sang-woo bőrébe bújva láthatjuk, aki a Szöuli Egyetem nagy reménységből a semmibe süllyedve ügyfeleitől elsikkasztott pénz miatt menekül a rendőrség elől. A sorozat főszereplője pedig a 456. számú játékos Seong Gi-hun, Lee Jung-jae alakításában (Chief of Staff, Delayed Justice, The Face Reader, Assassination, The Housemaid). Gi-hun egy sofőr és szerencsejáték-függő, aki édesanyjával együtt él, és keményem küzd, hogy anyagilag eltartsa lányát. A Játékban azért vesz részt, hogy rendezze sok felhalmozott tartozását. Emellett emlékezetre méltó Anupam Tripathi alakítása is, aki a pakisztáni származású, melegszívű Ali szerepében remekel a képernyőn, Anupam egyébként egyeseknek a Space Sweepers-ből lehet ismerős, ami a feltörekvő színész egyik legismertebb alakításai közé tartozik. Továbbá szerepel még a 76 éves veterán színész, Oh Yeong-su is, aki az idős Il-nam-ot alakítja. Oh Yeong-su a legidősebb a főszereplők közül, de színészi kreditjei közé tartoznak olyan klasszikus dél-koreai filmes alkotások, mint például a A Little Monk (2003) és a Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz (2003).

A további szereplők és a sorozat cameo szerepei is említésre méltóak, például a hihetetlen népszerűségnek örvendő örök-klasszis Goblin k-drama főszereplője, Gong Yoo (Train to Busan) aki a “Recruiter” vagyis a toborzó szerepében tűnik fel. A Játék legnagyobb fordulatát, hogy a Front Man, vagyis az Első Ember maszkja mögött melyik világhírű dél-koreai színész arca rejlik, nem árulom el Nektek, akit érdekel, az mindenképpen nézze végig azt a hiheteltenül izgalmas sorozatot, ami meghódította az egész világot! 🙂