Oldal kiválasztása

Évről évre felbukkan néhány jó western sorozat, ami ugyan nem emelkedik ki a műfajból, de annak sajátságos eszközeivel egy teljesen korrekt darabot tesz le az asztalra. A Godless is egy ilyen széria, és köszönhetően annak, hogy összesen hét epizódból álló minisorozat, biztosak lehetünk abban, hogy egy kerek egész történetet kapunk.

Roy Goode (Jack O’Connell) sebesülten, szinte félholtan érkezik egy bányászfalu, La Belle széléhez, ahol a farm vezetője, Alice Fletcher (Michelle Dockery) befogadja és megmenti az életét, annak ellenére, hogy sejtelme sincs, ki lehet a férfi. Eközben a farmtól nem is olyan távol, egy bűnbanda fosztogat, erőszakol és mészárol, mígnem senki sem marad az aprócska bányászfaluban – és ez a bűnbanda most minden várost felkutat, hogy megtalálja azt a férfit, aki meglépett a zsákmányukkal.

De hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, La Belle kisvárosának lakói éppen a bányajogokról tárgyalnak, de a kérdés már sokkal több ennél: vajon az évtizedek óta magukban élő, erős nők hajlandóak-e ismét lemondani az irányításról a férfiak kedvéért. És vajon ezek a férfiak képesek-e és hajlandóak-e megvédeni a városkát a rájuk váró veszélytől?

Minden egyes alkalommal hangoztatom, hogy nem szeretem a westernt, mint műfajt, mégis, rendre megnézem ezeket a sorozatokat, és meg kell hagyni, egészen jól szórakozom. A Godless is egy ilyen széria, ami a műfaj eszközeit nagyon ügyesen és korrektül használja, miközben megmutatja, hogy nem csak pisztoly- és vagy szájhősökből állt a vadnyugat, hanem rengeteg áldozatból, erőszakból, gyilkosságból is.

Külön üdítő a sorozatban, hogy végre nem csak a férfi egóra koncentrál, hanem igyekszik a valódi környezetet és korszakot megragadni, és ezzel együtt a nőkre háruló feladatokat, gondokat és viszontagságokat is bemutatja. Igen explicit módon, szóval, aki nem bírja, az nyugodtan forduljon el, vagy picit tekerjen bele a sorozatba, én is ezt tettem.

Ráadásul a sorozatban olyan kiváló színészek bukkannak fel, mint Merritt Wever, Jeff Daniels, vagy a mindig kölyökképű Thomas-Brodie-Sangster. Tényleg egy minőségi western szériát hozott össze a Netflix, ugyanakkor a Godless nem tudott hozzátenni a műfajhoz semmit sem – ez egyébként egyáltalán nem tragédia, pusztán tény, nem várom el minden western sorozattól, hogy Deadwood legyen, megvan a maga értéke és hely a műfajban, és ez teljesen jó így.

A Godless egy jó western, erős mondanivalóval, remek színészekkel, és a korszaknak megfelelő nyerseséggel, így a műfaj rajongóinak kötelező darab, a többieknek meg egy nagyon tanulságos széria lehet.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.