Oldal kiválasztása

    Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra két nyári könyv létezik. a Vidám, romantikus, felhőtlen szórakozás és a drámai, tikkasztó hangulatú, nehéz, fülledt titkot rejtegető. Most az utóbbiról fogok beszélni.

Képzeld el, ahogy egy durván meleg nyári napon hazaérsz a munkából, ledobod a cuccaidat a kanapéra, keversz magadnak egy jeges limonádét, és az aktuális kedvenc könyveddel kiülsz az erkélyre az aranyló nap utolsó sugarai alá. Ehhez az érzéshez hoztam Neked most néhány szuper ajánlást.

 

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones and The Six

Kezdjük rögtön egy igazi nyári témával, a zenével. Valamiért az együttesek, a koncertek mindig a nyárhoz kapcsolják magukat a fejemben, ez a könyv pedig egy fiktív, 70-es évekbeli fellángoló együttes és egy sikeresnek ígérkező énekesnő kollaborációját és az ezzel járó emberi kapcsolódásokat, élményeket dolgozza fel. Bonyolult és vad érzelmek, a hírnévvel járó problémák, függőség, siker, csillogás, egy igazi felfűtött hangulatú történet, aminek a végén nagyon fogod sajnálni, hogy nem hallgathatod meg a zenéjüket.

 

E. Lockhart: Hazudósok

Nyári tiniszerelem, barátság és szórakozás? Talán… de itt valami nagyobb, sötétebb dolog rejtőzik. Cadence a nagymúltú és gazdag család elsőszülöttje az unokatestvérek közül, akikkel minden nyarat a Beachwood szigeten, az ő privát szigetükön töltenek. Ám egyik alkalommal Cadie balesetet szenved, melynek során beüti a fejét, és nagyon sok emlék kiesik neki, többek között az is, hogy mi történt vele azon a bizonyos nyáron. A következő látogatásukkor mintha senki nem lenne hajlandó elmondani neki, mi folyik körülötte, és hogy miért van folyamatosan olyan tompa és rossz érzése. Ahogy telik az idő, egyre több emlék jön vissza, és a kuzinjai, Johnny és Mirren, és szerelme, Gat is egyre jobban megnyílnak előtte. A történet folyása viszonylag kusza és elég fojtogató, szinte fárasztó, ami tökéletesen visszaadja Cadie küzdelmeit és elveszettségét, a végén pedig minden kiderül, és erre aztán egyáltalán nem számítottam. Vakáció egy privát szigeten, napsütéses kalandokkal és bágyadt szomorúsággal? Mi lehet ennél tikkadt nyári estére valóbb?

 

 

Riley Sager: The last time I lied

Emma tizenöt év után visszatér a Nightingale táborba, hogy festeni tanítsa az újranyílt program résztvevőit, de vajon jó ötlet ez? Amikor ugyanis legutóbb itt járt, három szobatársa nyom nélkül eltűnt, és ezzel együtt a tábornak is befellegzett. Emmát azóta kísérti az élmény, és szentül hiszi, hogy ha visszatér, meg tudja oldani a rejtélyt. Azt azonban nem tudja senki, hogy neki is akad rejtegetnivalója. Habár nem vagyok biztos benne, hogy Sager stílusa feltétlenül nekem való, a titkokat és a feszültséget nagyon élveztem, főleg a táborozás hangulatos élményeivel összekapcsolva. Ha valami rejtélyesre vágysz, itt megtalálod.

 

Matt Haig: The Humans

Még rögtön év elején volt szerencsém ehhez a műhöz, de úgy gondolom, egy tikkadt nyári estére pont tökéletes lehet. Az emberiség túl közel került az űr felfedezéséhez, Andrew Martin fizikus professzornak köszönhetően. Az idegenek ezt nem engedhetik, a földlakók még nincsenek felkészülve egy ekkora technikai fejlődéshez. Leküldenek hát egy ügynököt, hogy ölje meg Martint, és a bőrébe bújva semmisítse meg az eredményeket, és végezzen mindenkivel, aki túl sokat tudhat. Arra azonban senki nem számít, hogy a prof diszfunkcionális családjába talán jobban beilleszkedik ez az imposztor, aki egyre jobban megszereti őket, és az emberi létet. Az egyik legkuckósabb, legszívmelengetőbb, leghumorosabb könyv, amit valaha olvastam. Gyönyörűen összefoglalja az emberségünket és az azzal járó jót és rosszat.

 

 

 

Taylor Jenkins Reid: Malibu rising

Az írónőnek van valami különös érzéke a nyári fájdalmas érzelmekhez, ugye? A Malibu Rising a Riva testvérekről szól, akik oly különbözőek, és oly sok mindenen mentek keresztül együtt. Egész Malibu Nina éves partijára készül, amiről köztudott, hogy a legnagyobb durranás az egész környéken. Ám azt már tudjuk, hogy reggelre a helyszín porig ég. Vajon mi történhetett egyetlen éjszaka leforgása alatt? Csodálatosan érzelmes, szívszaggató és csillogó történet négy gyerekről, akiknek túl korán kellett felnőniük.

 

Lianne Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Egy nagyon sznob ausztrál kisváros. Egy fiatal anyuka, aki új életet kezdene. Egy anya, aki még mindig a régmúlt válása miatt mérgelődik. Egy másik, akinek talán nem is olyan idilli az élete, mint amilyennek tűnik. És egy rejtélyes haláleset, amiről senki nem tud semmit, még az olvasó sem. Amellett, hogy tökéletesen mutat be különböző sorsú nőket és az ő problémáikat, tragédiájukat, gyönyörűen lógat előttünk folyamatosan egy gyilkosságot, amiről azt sem tudjuk, ki az áldozat. Nagyon különböző, mégis fantasztikusan működő karakterek, barátságok, kapcsolatok és persze flancolás és csillogás, felszínesség és komolyság tökéletes elegye.

 

 

 

Josh Malerman: Ház a tó mélyén

James és Amelia tizenhét évesek. Fiatalok, kíváncsiak, szerelmesek, és mindennél jobban vágynak kalandra, a titkokra, egymás lenyűgözésére, hogy valami igazán csak az övék legyen. Egy nap találnak egy titkos kis tavat, egy furcsa házzal a fenekén. Minden nap lejárnak búvárkodni, felfedezik minden zugát, szinte már a saját otthonuknak tekintik a víz alatti kincset, mikor egyre furcsább és természetellenesebb jelenségekre, hangokra lesznek figyelmesek. Lehet, hogy nem csak ők érzik sajátjuknak? Mi lesz velük, ha visszatérnek a “lakók”? A könyv zsenialitása abban rejlik, hogy habár a téma és néhány szituáció kifejezetten borzongató, a többi varázslatos, mágikus, álomszerű és gyönyörű. Olyan horror, ami szép, ami izgalmas és hívogató, amihez szeretnénk közelebb és közelebb kerülni.

 

 

Jandy Nelson: Neked adom a Napot

Egy igazi nyári tini történet egy ikerpárról, és annak minden nyavalyás velejárójával. A történet két idősíkon játszódik az ikrek, Jude és Noah tizenhárom illetve tizenhét éves korában. Fiatal tiniként Noah szemszögéből olvashatjuk, milyen közel állnak egymáshoz, és milyen kalandokat és művészeti önkifejezéseket élnek meg. A tizenhetet betöltve pedig Jude gondolatait követjük, ám ekkor a testvérek már nem is beszélnek egymással. Mi történhetett a kapcsolatukkal, a családjukkal és a továbbtanulásukkal? Csodálatos, érzelmes történet szerelemről, gyászról, testvéri szeretetről.

 

 

Nghi Vo: The Singing Hills Cycle

Nghi Vo ötrészesre tervezett sorozatából még csak két rész jelent meg, az The Empress of Salt and Fortune és a When The Tiger Came Down The Mountain. Ezek keleti, főleg kínai mitológiára építő rövid fantasy kisregények, melyekben az említett kulturális kincsek találkoznak mágikus elemekkel, lényekkel és végtelenül elfogadó, sokszínű orientációval és identitással. Főszereplőnk a nonbinary pap, Chic, akit minden részben érdekes idegenekkel hoz össze a sors, és ők mesélik el ezeket a varázslatos történeteket. Gyönyörű, kidolgozott, inkluzív feminista sorozat, angolul olvasóknak kötelező, mert igazán különleges élmény.