Oldal kiválasztása

Mindenki szereti a történelmi filmeket és sorozatokat, amik visszírepítenek minket a régi idők varázslatos világába, legyen szó akár ókori, középkori vagy 18-19. századi kosztümös darabokról. Nincs ez máshogy a koreai drámákkal sem, melyeket másnéven sageuk-nak hívnak. Ha kíváncsi vagy rájuk, a nyári lista első rés szereplő, epikus kardharcokkal, palotadrámával, lenyűgöző díszletekkel és jelmezekkel teli filmek még a legunalmasabb napokba is izgalmat csempésznek, mielőtt a nyár véget érne!

Kingdom: Ashin of the North – 킹덤: 아신전 (2021)

A Kingdom kosztümös zombi-apokalipszis sorozat önálló elemeként filmes formában megjelent eredet-történet tökéletes keretbe helyezi a népszerű sorozat első két évadában történteket. A történet a 2015-ös Burning Hell Shinui Nara című online képregénye alapján készült, ám az írónő Kim Eun-hee elmondása szerint Ashin karakterét a sorozat második évadának írása közben gondolta ki. Miközben azon dolgozott, hogy keretet teremtsen annak, hogy hogyan jutott el az északon található hideg égövben honos végzetes növény a korabeli Korea déli területeire, Ashin (Jun Ji-hyunThe Legend of the Blue Sea) karaktere fokozatosan rajzolódott ki előtte. Ez az eredet sztori önmgában is megállja a helyét, hiszen Ashin a korabeli Koreába települt jürcsen klán egyetlen túlélőjeként egy kegyetlen világban nőtt fel. A Kingdom sorozat előzményeként Yi Chang herceg (Ju Ji-hoon) megpróbáltatásait követve viszont nehezebb megítélni Ashin tetteit, hiszen egy egész ország ártatlan népén tombol tovább a bosszúra szánt biológiai fegyvere. További részletekért érdemes legalább az előzetest megnézni 😉

 

The King’s Letters – 나랏말싸미 (2019)

Ha másért nem, a The King’s Letters („A király levelei”) című filmet már a főszereplője, Song Kang Ho miatt érdemes megnézni. A díjnyertes Élősködők utáni első filmjében a veterán színész a híres Nagy Szedzsong király szerepét játssza, aki fáradhatatlanul dolgozik a koreai ábécé, vagyis a hangul megalkotásán. Szakítva a korban használt nehezen érthető kínai karakterekkel, Sedzsong eltökélt szándéka, hogy tökéletes, könnyen olvasható írásjeleket tervezzen, amely lehetővé teszi az emberei számára, hogy könnyebben elsajátítsák az írás tudományát. A király Shin Mi buddhista szerzetest (Park Hae Il) hívja segítségül projektjéhez, de közben kettejüknek felül kell kerekedniük az egymás közötti ellentéteken is, a buddhizmus és a konfucianizmus között kavargó ideológiai feszültségek közepette. Bár a történelmi valóságnak nem teljesen felel meg, a The King’s Letters  informatív magyarázatot kínál a koreai ábécé kialakítására, valamint egy egyedülálló új feldogozást egy jól ismert történethez. Ráadásul egy lebilincselő és árnyalt karakter-tanulmány Korea leghíresebb történelmi személyiségéről, az ország egyik legjobb színészének alakításában!

 

The Pirates – 해적: 바다로 간 산적 (2014)

“A kalózok” egy pörgős kaland-dráma, amely éppen a Joseon -dinasztia megalapításakor játszódik, amikor egy bálna elnyelte a Ming -dinasztia császárának pecsétjét, melyet a kínai követek az újonnan kinevezzett király tiszteletére hoztak. A kínaiak komoly jutalmat kínálnak annak, aki vissza tudja szeretni ezt a pótolhataltan kincset. Elsőre természetesen minden Joseon-i meg akar felelni a kihívásnak, de a végső verseny Jang Sa Jung ( Kim Nam Gil) banditái és Yeo Wol (Son Ye-jin – Crash Landing on You) kalózhordája között zajlik – valamint a két csapat nyomában lévő kormányhivatalnokok. A film egyszerre akció és vígjáték, látványos, korabeli környezetbe csomagolva, és egy jó nagy adag szórakozást kínál, amit nem kis részben köszönhet az emlékezetes karaktereinek. Jang Sa Jung ügyetlen, furcsa és közben egyszerre elbűvölő, a merész kalózkapitány Yeo Wol-t alakító Son Ye-jinnel a kémia is tökéletes kettőjük között.

 

Forbidden Dream – 천문: 하늘에 묻는다 (2019)

Egy másik film, amely Nagy Sejong király uralkodását dolgozza fel, a 2020-as New York Asian Film Festival vetítésével debütált „Tiltott álom”. A film középpontjában a Szedzsong király (Han Suk Kyu) és egy másik híres történelmi személy: Jang Yeong Sil (Choi Min Sik) közötti hosszú barátság áll. A történet szerint a legalacsonyabb társadalmi osztályba született Jang Joseon egyik legkiemelkedőbb asztronómusa lett, miután a király a ragyogó elméjében felismerte a lehetőséget, és bevezette a palotába. A „Tiltott álom” nyomon követi azt a mély barátságot, amely e két nagy ember között jön létre, miközben tudományos kutatásokat folytatnak és találmányokat készítenek közös álmuk megvalósításáért, Joseon királyságának felemelése érdekében. A dolgok azonban tragikus fordulatot vesznek, amikor Szedzsong kénytelen választani a 20 éves barátság és a népe iránti lojalitása között. A „Tiltott álom” egy emlékezetes film a színészek közötti hihetetlen kémia miatt, amely a filmet a barátságra és az odaadásra összpontosítja. Ráadásul a két neves figura egymás iránti elkötelezettsége és a korszakban úttörőnek számító tudományos tevékenységei inspiráló hatással lehetnek, maradandó benyomást hagyva a nézőkben.

 

A cikkhez háttérinformációként szolgált a Soompi bejegyzése, mely bővebben olvasható: itt.