Oldal kiválasztása

Bevallom nagyon felcsigázott a Netflix új horrorfilm sorozata, ami három egészestés filmből áll, különböző időpontokban játszódik, de egy helyszínhez, és egy, mindent átölelő mítoszhoz köthető. A Sikoly és Tudom mit tettél tavaly nyáron filmeken szocializálódott horror-stílusomnak pedig igazi felüdülés volt ez a film.

Heather Watkins (Maya Hawke), és több társa is áldozatul esnek a bevásárlóközpontban történt gyilkosságsorozatnak, ráadásul a gyilkos, akit a rendőrség fejbe lövi, nem mutatta előjelét gyilkos hajlamainak. De nem ez az első eset, hogy Shadyside-ban tragikus gyilkosságsorozat történik, ugyanis az itteniek életében nagyjából tízévente hasonló katasztrófa történik, és minden lakos ismeri a boszorkány átkáról szóló legendát, ami a kicsi amerikai várost a gyilkosságok fővárosává tette.

Deena Johnson (Kiana Madeira) nem hisz a boszorkányban és az átkában, azonban az interneten lógó kisöccse, Josh (Benjamin Flores Jr.) annál inkább. A tragédiát követően a Shadyside-i gimisek a testvérvárosukba, Sunnyvale-be utazna, ahol azonban a diákok viccet csinálnak a tragédiából, és elpattan a cérna a srácokban, ami egy autósüldözés után igazi tragédiába torkollik. Megkezdődik az ámokfutás az életért, a harc ezúttal a túlélésért folyik, miközben a szabályok senkinek nem kedveznek.

A félelem utcája nem árul zsákbamacskát, a már jól megszokott tinihorrok műfajába tartozik, és ennek a műfajnak minden eszközét használja, de az igazi nagy csavar, hogy mindezt remekül teszi. A közel kétórás film alatt egy perc unalom sincs, legyen szó üldözésről, csókról vagy épen az igazság felkutatásáról. A végig feszes történetben ráadásul nem azért kerülnek bajba a srácok, mert hülyék, vagy, mert sima írói önkénnyel terelik őket a biztos halálba, hanem mert személyiségükből és tetteikből az következik, ami.

Ráadásul az egész film elkapott egy nagyon is szerethető nosztalgikus hangulatot azzal, hogy a műfaj olyan nagy klasszikusai előtt tiszteleg, mint a Sikoly, miközben nem lelopja annak történetét vagy eszköztárát, hanem ihletként használja fel. Ugyanakkor a nosztalgia mellett képes bevonni az új generációt, akik mondjuk, ódzkodnának a Sikoly-éra olykor nevetséges stílusától, de vágynak egy hasonlóan izgalmas, kissé véres, szórakoztató és izgalmas horrorfilmre.

Érdekesség, hogy mindhárom filmet egyetlen egy nyár alatt forgatták le, ugyanaz a kreatív csapat készítette, így még inkább izgalmas, hogy mit hoznak ki a hátramaradt két filmben. Az eredeti történetet jegyző író, RL Stine szintén nagyon pozitívan nyilatkozott a filmről.

A félelem utcája: 1994 egy remek és izgalmas filmfolyam erős nyitánya, ami a mi világunkon belül kalauzol el egy sokkal érdekesebb és misztikusabb részbe, miközben egy pillanatig sem felejti el, hogy mind a fizika, mind a személyiségfejlődés létezik a mi világunkban. Ennek megfelelően nagy plasztikus, kézzelfogható és összetett szereplőket kapunk, akiket nem mindig lehet szeretni, vagy egyetérteni a döntéseikkel, de azt nem lehet rájuk sütni, hogy ostobán rohangálnának az utcán, hogy a fegyver helyett a banánt kapják fel!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.