Oldal kiválasztása

“why does everything
become less beautiful
once it belongs to us”

Rupi Kaur a nagy sikerű milk and honey és the sun and her flowers után újabb verseskötettel tért vissza.

Rupi Kaur egy reflektív és személyes útra invitálja olvasóit a múlt, a jelen és az énben rejlő lehetőségek ösvényén. A home body nyers, őszinte gyűjteménye az önmagunkkal folytatott párbeszédnek, ami arra emlékeztet minket, hogy töltsük meg szívünket szeretettel, elfogadással, a közösséghez és családhoz tartozás érzésével; valamint arra is biztat, hogy öleljük keblünkre a változást és szeressük önmagunkat.

Kíváncsi voltam, hogy Rupi Kaur tud-e még újat mondani nekem a harmadik könyvében; vagy ugyanaz lesz pepitában, mint az előzőek. A válasz: részben. Az elején kicsit megcsappant a lelkesedésem, mert tényleg úgy éreztem, hogy ezt más szavakkal már olvastam egyszer, de szerencsére aztán megjött az áttörés meg a varázs.

A leginkább a családi háttérrel, a barátsággal és az önelfogadással kapcsolatos versek fogtak meg, főleg a szüleiről szólók. Azt is érdekes volt látni, hogy micsoda nyomással és megfelelési kényszerrel jár az alkotás két sikeres verseskötet után. Viszont a gyerekként elszenvedett erőszakról nagyon durva volt olvasni, bár tiszteletre méltó, hogy Rupi így ki mert tárulkozni az olvasói előtt. Fontos, hogy ilyen írások is létezzenek, mert sokat számíthatnak azoknak, akik hasonló traumákon estek át.

Tetszett a szokásos felépítés és a versek eloszlása, ahogy a minimalista illusztrációk is, szerintem nagyon jól illenek a szöveghez, még ha önmagában nem is fogott meg mindegyik. De amúgy megfigyeltem, hogy amin valamilyen formában van virág, az mind elnyerte a tetszésemet, főleg a „virágos nők”. Egyébként is szeretem, ha egy író maga illusztrálja a művét, szerintem sokat ad az élményhez.

Picit gyengébbnek érzem, mint a milk and honey és a the sun and her flowers, de azért megérte elolvasni. Remélhetőleg a közeljövőben magyarul is megjelenik majd a Könyvmolyképző kiadónál, akik a szerző könyveit gondozzák. Mindenesetre kíváncsi leszek, hogy a jövőben sikerül-e megújulnia valamilyen módon Kaurnak, vagy marad a jól bevált receptnél és biztos témáknál.