Oldal kiválasztása

Ixivel már tűkön ülve vártuk a legújabb Mortal Kombat filmet, mindketten imádjuk a játékokat és a pontosan jól tudjuk, hogy az MK messzemenően több, mint egy verekedős játék, mert az évtizedek alatt bizony komoly mitológiai és háttértörténet született hozzá, ami egy annyira összetett világot alkotott, ami felveszi a versenyt Narniával vagy Westerosszal.

Cole Young (Lewis Tan) egy fiatal ketrecharcos, aki jobb napokat is megélt már, de el kell tartania feleségét és kislányát, ezért olyan meccseket is elvállal, amiket nem kéne, csak azért, hogy pénzhez jusson. Azonban amit Cole nem tud, hogy létezik egy viadal, amire kiválasztották, és ezt egy sárkányos hegtetoválás jelzi a harcosokon. Jax (Mehcad Brooks) rátalál Cole-ra, és biztonságba juttatja családjával együtt, azonban ennek nagy ára van. Jax társa, Sonya Blade (Jessica McNamee) pedig tovább viszi az úton Cole-t, az emberiség és a Föld érdekében.

Eközben a küldő világok ura, Shang Tsung (Chin Han) sem tétlen, aki a korábbi években csalással szerezte meg fölényét a Mortal Kombatnak nevezett viadalon, és egy utolsó, végső csapás választja el őt attól, hogy egy újabb világot döntsön pusztulásba, és tudhasson magáénak.

Nos, igen, a 2021-es Mortal Kombat film is hasonló koncepcióval kezd, mint elődje, ugyanakkor kellően változtat a történeten és struktúrán, miközben maga a történet echte a játékokban ismert háttértörténetet veszi alapul. Aki játszott már a játékkal az tudja, hogy Sub-Zero nem egy angyal, de Scorpion nem is maga az ördög – meg hogy igazából senki sem hal meg, csak mondjuk lekerül az Alvilágba, ami egy teljesen különálló, ám elérhető dimenzió.

A film storyja jó, nem túl erős, de következetes, élvezhető, és kellően összetett ahhoz, hogy az ember végig akarja nézni. Azonban van egy ordenáré hiba az egészben, és az maga a főszereplő. Cole Young egy teljesen érdektelen és súlytalan karakter, aki ugyan maga a gyújtópont az eseményekhez, de ezen túlmenően valójában semmilyen funkcióval nem rendelkezik. És ez a történet végén igazán fájó pont, mert látszik, hogy egy idő után maguk az alkotók sem tudtak mit kezdeni vele vagy az erejével. Egyszerűen annyira érdektelen a figura, hogy nem is értem, miképpen tudták ezt eladni a kreatív csapatnak, hogy amúgy köré épül minden. Persze értem én, egy új karaktert akartak, aki nem szerepelt a játékban, mert egy közel száz szereplős játékban tényleg nem akadt egyetlen egy összetett szereplő sem… khm… szarkazmus… khm…

A színészeink amúgy teljesen korrekt munkát tesznek le az asztalra, keményen állnak ki, jól harcolnak, morcosan néznek, és igyekeznek tőmondatokban beszélni. Azért Hiroyuki Sanada úgy is kiemelkedik a tömegből, hogy nem sok időt tölt a képernyőn – Scorpion megformálójaként egy igazán új szintre emelte a karaktert, pedig nekem sosem volt a kedvencem.

Azt tényleg nem rétem, hogy miért éri ekkora szidalom az új filmet, persze, ez nem egy Oscar-díj várományos, nem is szánták annak, de semmivel sem rosszabb, mint az 1995-ös Mortal Kombat film, miközben a verekedések és látványvilág, valamint az egész háttértörténet igazi nosztalgia-csemege a játékosoknak.

Amúgy meg, Sub-Zero és Scorpion harca – és ezzel vége is a vitának!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.