Oldal kiválasztása

Száz százalékig biztos vagyok abban, hogyha a geekek választhatnának maguknak királynőt, Sigourney Weaver lenne az! Egy fantasztikus színésznő, akit megannyi szerepben láthattunk, nem lehet beskatulyázni, gyönyörű, okos, és még pimasz humora is van. Weaver nálam is ultimate kedvencnek számíz, így összeszedtem a legjobb szerepeit, és ennyi kiemelkedő alkotás közepette, nem volt egyszerű dolgom.

5, Elaine Barrish – Political Animals minisorozat (2012)

Sajnos valamiért igen kevesen ismerik ezt a szériát, pedig Weaver mellett felbukkan benne Sebastian Stan és Carla Gugino is. Ez az első alkalom, hogy Weaver sorozatban vállalt szerepet, és saját elmondása alapján is nagyon élvezte, hogy a filmekkel ellentétben itt sokkal több idő van a karakterek kifejtésére. A színésznő itt is rendkívül magasra tette a lécet, ráadásul egy igazi politikai-társadalom kritikai sorozatban.

 

4, Dana Barrett – Szellemirtók filmek

Azért az elképesztő, hogy Sigourney Weaver mennyi ikonikus szerepet játszott eddigi karrierje során, ráadásul egyik sem egy kaptafára készült, hanem erős, önálló és valódi szereplőknek bizonyultak. Dana Barrett is ilyen a Szellemirtók filmekben: egyszerre kemény és erős, miközben megmarad nőiesnek – ez a mai filmek zömének még mindig nem sikerül. Bónuszként pedig a 2016-os Szellemirtókban is szerepelt – igen, amit szintén imádtam – és ahol bár nem Danát alakította, azért hevesebben vert a szívem, mikor megláttam.

 

3, Gwen DeMarco – Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés (1999)

Az sokat elárul a Galaxy Quest filmről, hogy a Star Trek filmek paródiájaként a trekkie közösség a legjobb tíz Star Trek film között tartja számon. Egyszerűen azért, mert kellő fricskával és közben mérhetetlen szeretettel nyúl az alaphoz, nem fél kimondani az igazat, miközben húsbavágón igazi problémákat vet fel – és ez minden jó sci-fi alapja is. Gwen karaktere pedig egyszerre bájos, vicces és maróan gúnyos azáltal, hogy tök hülyének ábrázolják a szőke karaktert – Weaver pedig olyan buta fejeket tud vágni, hogy tényleg elhiszem neki ezt, aztán persze kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, és ezt még inkább imádom!

 

2, Dian Fossey – Gorillák a ködben (1988)

Egy fantasztikus történet a Gorillák a ködben, amitől valamiért mindig könnybe lábad a szemem. Kevés olyan film vagy sorozat van, ami hűen tudja tükrözni azt a pillanatot, amikor egy ember és egy állat között kialakul egyfajta kapcsolat, egy kölcsönös szikra, egy természeti erő, ami összekapcsol fajokon átívelően. Weaver pedig az első olyan színészek egyike, aki ezt száz százalékig pontosan el tudta játszani – bár ehhez gyanítom az is szükséges, hogy életében már volt hasonló pillanat. A film valódi eseményeket dolgoz fel, és teszi ezt tisztelettel és szeretettel, miközben a színésznő egy olyan munkát tesz le az asztalra, ami több mint három évtized után is megállja a helyét.

 

1, Ellen Ripley – Alien filmek

Szerintem nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, mind valamelyik Alien filmben szerettünk bele a színésznőbe, okkal, mert szó szerint kezdő volt, mikor megkapta a főszerepet 1979-ben, és annyira jól hozta, az amúgy igen jól megírt Ripleyt, hogy egymaga elvitte a hátán a filmet, és később igaz volt ez a folytatásokra is. Elismerem, hogy nem minden film lett ugyanolyan jó minőségű, de Weaver játéka mindegyikben kiemelkedő volt.

 

És egy bónusz, mert mindig kell: The Big Guy – Paul (2011)

Ha van film, ami tökéletesen leírja a geek-életérzést, akkor az a Paul, ahol csakúgy repkednek a sci-fis és fantasy utalások, miközben frenetikusan szórakoztató az egész. The Big Guy szerepe pedig azon ritka alkalmak egyike, amikor a színésznő a rossz oldalon áll – és micsoda észbontó pillanat volt, mikor megjelent abban a csodás estélyiben azzal a hatalmas mordállyal! Ráadásul Sigourney Weaver elárulta, hogy kapva kapott az alkalmon, hogy szerepeljen a filmben, mivel ez egy igazi szerelmes levél a geekeknek – fun fact, Simon Pegg fiatalon szerelmes is volt belé, és még verset is írt a színésznőnek.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.