Oldal kiválasztása

Ismét egy varázslatos világba invitál minket Percy Jackson, aki ezúttal is olyan kalandokba keveredik, ami halált és dicsőséget ígér egyszerre, miközben egyre jobban megismerkedik a számára eddig rejtett világgal.

Percy visszatért hétköznapi életéhez, vagyis ismét egy iskola padját koptatja, és mivel az aki, bizalmába fogadja a kedves, ám kissé egyszerű Tysont, aki bár nagyon erősnek látszik, valójában folyton szekálják a többiek. Azonban egy átlagos New York-i iskolában sincs nyugta Percynek, ugyanis megtámadják, majdnem leég az egész iskola, és kiderül számára, hogy Tyson közel sem egy egyszerű nagyra nőtt melák.

Eközben a Félvér Tábort megtámadják, ráadásul Kheirónt eltanácsolják a diákoktól, így új tanár érkezik a táborba, Tantalos, akit igazából nem érdekel semmilyen nevelés, ellenben szereti nézni az emberek szenvedését, és ekképpen is kezeli diákjait. A támadás ráadásul valami sokkal rosszabb előjele: a tábort védő fát – amit még Thalia önfeláldozása hozott létre – titokzatos kór támadja meg, és ez nem csak a tábort, hanem annak összes lakóját halálos veszélybe sodorja. Percynek el kell döntenie, hogy hajlandó-e újabb halálos küldetésre indulni.

Sajnos Percy Jackson történeteinek második kötete kapcsán is meg kell említenem a filmes adaptációt, ami az elsővel ellentétben sokkal rosszabbra sikeredett, és különösen a könyv olvasása után látszik meg, hogy mennyire nem azt tükrözi, amit az író valójában akart.

Az egyik legzavaróbb változtatás Tyson esetében van, ugyanis ő a filmben egy kétbalkezes idiótának tűnik, akinek azért nagy szíve van, tehát lehet szeretni. A könyvben ő nem kétbalkezes, csak fiatal: bár úgy néz ki, mint egy tizenéves srác, szellemi szinten úgy 7-8 éves között lehet, mert a küklopszok ugyebár nagyobbak, így az emberekhez képest nagyobbnak is tűnnek, de valójában sokkal fiatalabbak. A másik, ami Tyson esetében nagyon zavart, hogy míg a könyvben megmutatták, hogy ő azért nagyon ért a mechanikus dolgokhoz, úgy kovácsol, mint senki, és minden gépre, ketyerére azonnal ráérez, addig ez a filmből teljesen kimaradt és egyszerűen a buta vonalon hagyták meg szegény Tysont – aki nem mellesleg a kedvencem A szörnyek tengere kötetből. Ebből is leszűrhető, hogy nekem Tyson a nagy favoritom a könyvben.

A kötet egyszerűen üdítően más, mint a film – pedig én a filmet is amúgy egészen szeretem –, persze ehhez az is hozzájárul, hogy sokkal több idő van kibontakoztatni a történetet, megismerni a szereplőket, és így jobban belemélyedhetünk a kalandba. Ráadásul az író tovább viszi a már korábban elkezdett jóslat-szálat, ami az egyik legizgalmasabb az egész kötetben.

A könyv vége ráadásul nagyon frappánsan van lezárva, és egy olyan világba kalauzolja az olvasót, ami nemcsak a filmből maradt ki, de úgy a mitológiai kötetekben sem ez a fan favorit elem. Ráadásul ez megmutatja, hogy Riordan mennyire remekül építi szereplőinek személyiségét, és tetteik mennyire a szokásaikon és tudásukon alapul.

A következő kötet miatt már most előre izgulok, mert végre fogalmam sem lesz, hogy mire számítsak, és ez még izgalmasabbá teszi!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.