Oldal kiválasztása

Nem titkolt szándékom volt azért elolvasni az egész Shadow and Bone sorozatot, mert le akartam tolni az érkező Netflix sorozat előtt… Ami nos, megérkezett! De vajon milyen adaptáció lett? Sikerült hitelesen bemutatnia Ravka és Ketterdam varázslatos világát? Lássuk hát!

Történetünk két fő szálon fut, mégpedig az Árnyék és Csont trilógia történetén és a Hat varjú előzménytörténetén. Főszereplőnk, Alina Starkov (Jessie Mei Li) egy félig Shu származású ravkai árva, aki a birodalom első hadseregében szolgál térképészként. Legjobb barátja, és titkos szerelme Mal (Archie Renaux), a nyomolvasó, akit kiválasztanak, hogy átkeljen az országot ketté választó Árnyzónán, ahol áthatolhatatlan sötétség, és emberevő szörnyek leselkednek a betévedőkre. Alina mindent elkövet, hogy őt és Malt ne szakíthassa szét semmi, ezért ő is az osztaggal tart, majd a szörnyek megsemmisítőnek ígérkező támadásakor feléled benne eltemetett ereje, és a fény segítségével megment mindenkit. Kiderül, hogy ő a rég várt kiválasztott grisha – azaz mágikus képességekkel bíró – Napidéző, akiért az emberek már oly régóta imádkoznak, akitől azt várják, hogy majd megsemmisíti a Zónát, és egyesíti a kettészakadt birodalmat. Az Éjúr, Kirrigan tábornok (Ben Barnes), a grisha hadsereg vezetője a szárnyai alá veszi annak ígéretével, hogy ők ketten még nagy dolgokat vihetnek véghez. Eközben Ketterdamban Piszkoskéz Kaz Brekker (Freddy Carter) és kis csapata – Jesper (Kit Young) és Inej (Amita Suman) – veszélyes, ám annál gyümölcsözőbb küldetésre indulnak: el kell rabolniuk a Napidézőt.

A történet az első könyvet követi nagyjából, amiről már korábban írtam, így nem is szeretném tovább részletezni. Úgyhogy beszéljünk először is arról, hogy mint sorozat, milyen lett. Azt kell hogy mondjam, nagyon élvezetes. A kétféle történet váltakozása, megfűszerezve Mal hajtóvadászatával és Nina (Danielle Galligan) és Matthias (Calahan Skogman) megpróbáltatásaival folyamatosan frissen tartja a nézőt, egy pillanatra sem hagyja lankadni a figyelmünket. A váltások ellenére a sztori mégis egységes és érthető marad, nem érezzük úgy, hogy elvarratlan szálakat vagy félbevágott pillanatokat hagyna maga után. Alina fényűző élete a palotában és főleg a történet elején szereplő ketterdami vadság kontrasztja egy olyan ügyes húzás, ami csak még jobban odaszegez minket a képernyő elé.

Talán a látvány az egyik legerősebb fegyver a sorozat kezében. Nem csak hogy gyönyörű tájakat, kosztümöket és effekteket varázsolt a szemünk elé, hanem fantasztikus pontossággal adaptálta a könyvben olvasott és elképzelt dolgokat a vizuális világba. A kefták az egyik legnagyobb kedvenceim, igazi mestermű mindegyik ruha, de a Zóna is egészen káprázatos lett. Az egyetlen, amivel nem voltam száz százalékig elégedett, az Alina ereje. Én valami sokkal puhábbat, lágyabbat képzeltem a sorozatban látható már már elektromosan szikrázó fényhatások helyett, de ez csak személyes vélemény. Az ilyen megfoghatatlan dolgokat mindenki úgy képzeli el, ahogyan az neki a legjobban beleillik a világba, a készítők szemében pedig valószínűleg így jelent meg.

A stáb szerintem fantasztikus lett, olyan szuper színészeket választottak, hogy csak na, és mindenki igazán odatette magát a színjáték terén. A legkiemelkedőbb szerintem Carter volt, aki úgy játszotta el Kazt, hogy már csak a könyvek nélkül is sejteni lehet néhány olyan dolgot, amit a sorozatban még nem is említettek. Az undorodó kifejezés, amikor valaki hozzáér, a sánta, de mégis peckes és félelmet keltő léptei, az egész kisugárzása sejtetett valamit a puszta sztori mögött.

Most pedig térjünk rá, hogy vajon jó könyvadaptáció lett-e? Nemhogy jó, hanem egyenesen nagyszerű! Nem egyszerűen vászonra vitte a sztorit hitelesen, hanem még ki is javította bizonyos helyeken, ahol a történet megérett a változásra. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy folyamatosan együtt dolgoztak az írónővel, akinek beleszólása volt minden apró részletbe. A két könyvet nagyon ügyes változtatásokkal csavarták egybe, de számomra mégsem ezek voltak az igazán meghatározóak. Ami nekem nagyon tetszett, az a tény, hogy tanultak a könyv – különösen az Árnyék és Csont – hibáiból, és itt-ott alig észrevehető, de mégis nagyon lényeges ötletekkel új kontextusba helyeztek jeleneteket. Mal és Alina kapcsolata sokkal egészségesebb és szerethetőbb lett, az “én más vagyok, mint a többi lány” érzést teljesen kigyomlálták, és ami a legfontosabb, Alina aktív főszereplő lett, nem csak úgy történnek vele dolgok.

Összességében.. Kell még ragoznom? Fantasztikus sorozat és fantasztikus adaptáció, mi kellhet még? Mindenképp nézzétek meg, ha még nem tettétek!