Oldal kiválasztása

Még a Watchaholics kezdetekor írtam cikket A villámtolvaj filmes adaptációjáról, amit igen szórakoztatónak és élvezetesnek találtam, méghozzá annyira, hogy fel is írtam beszerzésre a könyveket a saját kis füzetecskémbe. Azóta sok év telt el, de végre valahára egyben van a teljes Percy Jakcson kötetfolyam, és végre el is kezdtem olvasni. És most itt álljon egy pici fedés tőlem, magamtól, mert pont amiatt a cikk miatt barátnőm, Orsi rám írt, hogy bizony nagyon nincs összhangban a film a könyvvel, és bizony íziben olvassam el a könyveket, de persze én balga ekkor még nem tudtam mennyire igaza volt. Nos, maradjunk annyiban, hogy nagyon!

A tizenkét éves Percy Jackson egy élénk és kedves fiú, aki kissé diszlexiás, és valamiért mindig követi őt a baj. Percyt az utóbbi években szinte minden iskolából eltanácsolták már, és bár azért érti, hogy miért, valójában gőze sincs arról, hogy miért ennyire nem tud a fenekén maradni. Pedig legújabb iskolájában is nagyon igyekezett, volt egy barátja, Grover, akit igyekezett megvédeni, hogy ne piszkálják a többiek, és egy jó fej tanára, Mr. Brunner. Azonban egy iskolai kirándulás alkalmával már tényleg elszabadul a pokol, vagyis Percy esetében egy fúria, amit egy tollból kipattanó kard segítségével terít le – és ettől a naptól kezdve Percy élete tényleg a feje tetejére áll.

Percy ugyanis félisten, és az anyja minden igyekezetével titkolni akarta fia kilétét önmaga és a világ elől. Azonban számos olyan lény és szörny leselkedik a világban, ami örömmel felfalna egy félistent, így Percynek a Félvér táborba kell jutnia, hogy ott végre tényleg biztonságban lehessen és megkezdődhessen kiképzése a rá leső veszedelmekkel szemben. Azonban Percynek még fogalma sincs afelől, hogy milyen kemény edzések várnak rá, és hogy mennyi lemondással jár majd új élete.

Igen, bármennyire is szeretem a filmet, és tartom szórakoztatónak, el kell ismernem, a könyv nyomába sem ér, de annyira nem, hogy a szereplőkön, meg kb. tíz egyezésen kívül semmi másban nem is hasonlítanak egymásra. Legszembetűnőbb példa, hogy Percy a könyvben még csak 12 éves, egy kisfiú, aki még csak most kezdi el keresni önmagát, nem pedig egy tini. Az események bár hasonlatosak a filmhez, de úgy igazából mégsem, sőt, a könyvben teljesen más az ok-okozati összefüggés a villám eltulajdonításának vádjával kapcsolatban, és a főgonosz személye is sokkal rejtélyesebb és körmönfontabb.

Nagyon élveztem, hogy sokkal több idő jutott megismernem Percyt, Annabeth-t, Grovert és Luke-ot, szép karakterív van végigvezetve az első könyvön, és tényleg látszik, hogy szereplőinkre hatással voltak az események. Eközben pedig egy remek görög vs. modern világ kalandban volt részem, ami egyszerűen mesterire sikeredett, és most itt nem csak a tollból előugró kardra gondolok, hanem Annabeth sapkájára is.

A villámtolvaj kötet egy igazi szívmelengető kaland, ami a borús tavaszi napokat igazán boldoggá és felhőtlenné teszi. És a legjobb az egészben, hogy nem számít, hány évesen olvassa el az ember, mert szórakoztató, szeretnivaló és kedves a szívnek.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.