Oldal kiválasztása

Annyi érdekes és kevésbé érdekes történet kering a világban, hogy válogatni is nehéz közöttük, legyen az hivatalosan publikált vagy csak fan fiction. De mi történik akkor, hogyha egyes karakterek öntudatra ébrednek és megvan ahhoz a hatalmuk, hogy  átkerülhessenek az “istenek világába”? Egy ilyen történetet tár elénk a Re:Creators.

Történetünk főhőse, átlag Joe akarom mondani Sota Mizushino éppen éli mindennapos japán otaku életét, amikor egyik pillanatról a másikra egy másvilági harc szemtanúja lesz. Egyik kedvenc főhősnője Selesia Upitiria harcol egy, a fiú számára ismeretlen karakterrel, aki ahelyett hogy végez a másik lánnyal, áthozza a mi világunkba és finoman arra kéri, hogy csatlakozzon hozzá az istenek világának elpusztításában. 

Miután Selesia megtagadja ezt és megvédi Sota-t, a fiú nagyon hamar a lány kérdéseinek – és kardjának – kereszttüzében találja magát, míg végül egy, szintén másvilág karakter Meteora röviden elmagyarázza neki a helyzetüket. Miután Selesia valamennyire túlteszi magát azon, hogy a világa voltaképpen csak egy író agyszüleménye és milliók rajonganak érte, feltett célja az hogy megkeresse alkotóját és lehetőleg megvédje őt Altairtól és a mellette állóktól.

Emelem kalapom a sorozat előtt, mert egy olyan gondolatokat vitt tovább és valósított meg, ami nem csak rengeteg animésnek, de minden más fandom rajongójának egy álma. Találkozni azzal a karakterrel, akit imádsz vagy akit te alkottál. Az már merőben más kérdés, hogy a kedves személy hogyan fogadná az egészet. Valószínüleg, úgy mint az emberiség azt az elméletet, hogy a föld voltaképpen csak állatkert és az űrből néznek minket. Jellemükből kifolyólag pedig vagy magukba zuhannának – elvégre mégiscsak a puszta létük kérdőjeleződik meg – vagy elfogadnák és imádnák a helyzetet. Legrosszabb esetben azonban lehet, hogy alkótójuk és világa ellen fordul, pont ahogyan azt Altair is teszi.

Bár elsőre, a csataloli motivációja nem látható, amikor pedig végre megtudjuk, hogy miért teszi azt, amit – annak ellenére szimpatizálni lehet vele, hogy a világunkat akarja eltörölni. Inkább hallgatom napestig azt, ahogyan Altair ócsárolja és pusztítani akarja azt a világot, ami elvette tőle létének egyetlen értelmét, semmint hogy a barátság erejét fitogtatva kell hosszú perceken keresztül monologizálni és üvölteni. Mert végül is, amit Altair mond az nagyon is valós: az istenek világa korántsem tökéletes, legtöbben csak beteges fantáziájukat vagy pénzéhségüket élik ki alkotásaiban – tisztelet a kivételnek. De tényleg, mi történne akkor hogyha a megalkotott világok karakterei egyszercsak megjelennének a mi világunkba és alkotóik szemére hányják, hogy mit tettek velük és a világukkal.

Azonban  Altair meglátása is elvakult és ironikus módon, egy másik antagonistának szánt karakter, Yuya meglátása a legemberibb: meglenne rá a lehetősége hogy változtasson a világán, de miután tudatában van annak, hogy még akkor se lenne több egy csapdákkal teli patkányjuknál, mi értelme lenne. Tudatában van a saját létezésének és látja, hogy az “istenek világa” ugyanolyan elcseszett mint az övé – de az az ő elcseszett világa és olyannak szereti, amilyen. Továbbá nem érdekli saját alkotója, mert az is csak egy átlagos ember, semmivel se több, mint az általa alkotott akármelyik másik mob karakter.

Nagyon jó kérdéseket vet fel a sorozat némi humor, sok dráma és titkolózás mellett, de azokra a választ ránk hagyja. Mennyit ér meg nekünk a saját szellemi termékünk? Mennyire ragaszkodunk az általunk alkotott karakterekhez? Képesek lennénk őket teljesen eltörölni csak mert mások úgy szeretnék? Mennyit ér egy igazi és kreatív és tehetséges alkotó akkor, ha imádott művét szét akarják szedni és meg akarják másítani a nagyobb profit érdekében?

A Re:Creators egy nagyon érdekes anime. Remek alapgondolat és még jobb kivitelezés. Bár a főhős abszolút sablon – sajnálom, de az – itt kivételesen értem a létjogosultságát, de az is tény, hogy a többi karakter messze érdekesebb és szerethetőbb nála. Kicsit gondolkodni kell rajta, de megéri megnézni.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.