Oldal kiválasztása

Kismillió manga/anime témája az emberiség fennmaradása, de mi van akkor, ha maguk a hatalmas istenségek unnak bele az egészbe és akarják a kitörölni a rövid életű halandókat.Ekkor azonban megszólalt egy hang az éterben, aki azt mondta hogy talán túl gyávák az istenek az embereket szemtől szembe leigázni? 

Nem kicsit bizarabb, hogy ezt Brynhild, a valkűrök vezetőjének szájából hangzott el. Mivel büszkeségük sértve és néhány isten harci vágya fel lett tüzelve a vitriolos szavak hallatán, úgy döntenek, hogy egy 13 vs 13 harcban dől az emberiség sorsa. Istenek szemben a legnagyobb arcokkal, akiket a föld a hátán hordott. Így veszi kezdetét a Shuumatsu no Valkyrie vagy más néven a Record of Ragnarok.

Bár látszólag egyenlőtlen harc áll az emberiség tizenhárom válogatott fenegyereke előtt, az istenek idővel belátják, hogy döjfösségük lesz a vesztük. Az emberi erőt/képességeket kombinálva a valkűrök segítségével ugyanis már képesek az emberek akár végzetes csapást is bevinni az ellenségnek – amibe menny és pokol is beleremeg. Főleg, hogy olyan alakok táncolnak a stadionban, mint Sasaki Kojiro,  Hasfelmetsző Jack vagy éppen minden ember óvó-védő ősapukája – Ádám. A kérdés azonban fenn áll, vajon képes lesz-e győzni az emberiség azok felett, akikben évezredek óta hittek és bíztak?

Meg kell nyugodni, ahogyan itt – erősen kis kivétellel – a drága istenek be vannak mutatva, az nem éppen a legszebb oldaluk, így nem nagyon tudunk értük rajongani – tisztelet  kivételnek. Zeus egy harcéhes, perverz vénember, akinek kell pár javító pofon ahhoz, hogy a földre essen ő is meg az egója egyaránt. Loki  messze nem olyan megnyerő, mint a Marvel világában – bár trollkodni itt is próbál – és az északi istenek atyjának Odinnak is tele van a hócipője mind az engedetlen valkűrökkel, mind a túlzottan is élni akaró emberekkel.

Ennek ellenére azt tudom mondani, hogy nem lehet egyik felet se teljesen utálni; az emberiségnek is megvannak a maga árnyoldalai, érthető hogy istenek miért akarnak tőlünk megszabadulni, de mivel a sok kedves mitológia leírásból megtudjuk – ők sem sokkal másabbak. Így felmerül a kérdés, hogy magukat vajon sokkal jobban utálják mint az embereket, de mivel azok rámutatnak a saját hibáikra, így inkább azokon vezetik le vagy sem?  Vagy inkább ne próbáljak meg értelmet keresni egy adrenalin dömpinggel túlfűtött mangába?

Már hogy a viharba ne! Olyan személyek (istenek és emberek egyaránt) vannak felsorakoztatva mind a harcokban meg a lelátókon, hogy már csak azt nézni is érdekes.  Külön kedves volt a mangakától, hogy megszavaztatta az olvasóival egynehány harcost, így lehet az hogy emberek oldalán fog küzdeni Simo Häyhä és Shi Huang Di is – bár ők még nem tették tiszteletüket az amúgy havi szinten fejezetet kapó mangában. A nézők között pedig ott vannak minden korból a kiváló zenészek, orvosok, művészek épp úgy mint az egyszeri ember.

Nagyon nehéz válogatni ennyi remek karakter láttán, de három karakter különösen remekre sikeredett; az egyik Herkules, aki bár az istenek oldalán szállt be a harcba, nyíltan Loki szemébe – és nagyjából minden másik isten – mondta, hogy ha az istenek nyernek, ő akkor is az emberek visszatérését fogja kívánni, mert egy olyan alkotást, ami földet rengető személyeket tudott kitermelni, méltó a második esélyre. A második maga Buddha-sama, akinek nagy valószínűséggel köszönheti az emberiség egyáltalán a harc lehetőségét – elvégre az ő tanitásai adták meg a lehetőséget a volund harcmodorra. Harmadik, ámde nem utolsó sorban  Ádám kerül fel a díszporondra. Mindenki azt hitte, hogy az első ember az istenek felé irányuló hatalmas gyűlöletnek köszönheti lehengerlő erejét, de az ok amiért ringbe szállt sokkal egyszerűbb és szívbemarkolóbb annál.

A grafika kellően bizarr és pörgős egy ilyen mangához és csak remélni lehet hogy a Netflix nem fogja elszúrni az animációs verziót, ami idén Júniusban fog felkerülni a palettájára. A rajongók lélegzetvisszafojtva számolják a napokat, a készítők meg remélhetőleg bőszen azon vannak, hogy minél jobban visszaadják a manga által keltett érzéseket.

Nem fogok hazudni, imádom ezt a mangát. Sajnos eléggé alul van reprezentálva mert más, fele annyi értéket se bemutató darabok – igen, itt most erősen a Redo-ra meresztgetem a szemem – nagyobb nyilvánosságot és hypot kapnak alaptalanul. A Record of Ragnarok az idei év talán egyik legerősebb darabja  az újonnan kijövők között és remélhetőleg a Netflix miatt nagyobb közönséget is fog elérni.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.