Oldal kiválasztása

Úgy döntöttem, ideje beszélni a könyvről, ami a címe és a borítója alapján is bocsánat, de ponyvánk néz ki… Pedig egyáltalán nem az! Egy nagyon érdekes Sci-fi koncepcióval van dolgunk, úgyhogy csapjunk is bele!

Ma már egyetlen DNS-minta segítségével megtalálhatjuk életünk párját. Egy cég megvizsgálja a mintát, feltölti az adatbázisába, és ez alapján megállapítja, ki az a másik ember, akivel szenvedéllyel lángoló szerelembe fogunk esni azonnal. Ez azonban nem ilyen egyszerű, és sok kérdést von maga után. Például mi lesz azokkal, akik már egy pár, vajon leteszteltetik magukat (ez így covidos időkben egész más hangulatot áraszt)? És azok, akiknek a leendő párjuk még nem regisztrált? Vagy már nem él? Vagy egy velünk teljesen ellentétes erkölcsi iránytűvel rendelkezik? Vagy egyszerűen csak a bolygó másik felén él? Le tudja győzni a szív az ész határait?

A cselekmény öt különböző szálon fut, akik mind egész máshogy élik meg a DNS-párkeresést, és az azzal járó bonyodalmakat. Ott van Mandy, az elvált harmincas nő, aki mindennél jobban vágyik a szerelemre, és épp most találta meg élete párját egy kicsit fiatalabb, szuper srác személyében, aki valamiért nem válaszol az üzeneteire… Aztán Christoper, aki boldog házasságban él, de a felesége ragaszkodik hozzá, hogy teszteljék le, tényleg egymásnak teremtették-e őket.  Jade, aki már romantikus levelezésbe kezdett a nagyon messze élő DNS párjával, és hirtelen ötlettől vezérelve úgy dönt, meglátogatja. A kedvenc szálam, Nick, aki történetesen sorozatgyilkos, és pusztán kíváncsiságból felregisztrál a társkeresőre. Az utolsó szereplőnk pedig Ellie, az egész DNS-pár technológia megalkotója, akire rámosolyog a saját teremtménye, és talán megtalálja a Nagy Őt.

Hihetetlenül érdekes sztorikat tár elénk ez a könyv. Annyira más, és annyira sokrétegű mindegyik, hogy egészen elvesztem bennük. Nem fednek le minden kérdést a DNS-pár koncepcióval kapcsolatban, de ez nem is baj, hiszen úgy kell tekintenünk ezekre, mint öt véletlenszerű életre. Öt olyan emberre, akiknek lehetőségük adódott megtapasztalni a technológiát, és most nekik kell eldönteniük, vállalják-e a kockázatot.

Habár a történetleírásból úgy tűnik, ezek egyszerű, romantikus történetek, ezt meg kell cáfolnom. Vannak benne romantikus pillanatok, mozzanatok, de tulajdonképpen egyik sztorinak sem a romantika a központja. Olyan témákat hoz inkább terítékre, mint a kétségbeesés, a gyász, a gyermekvállalás, a bizalom és annak elvesztése, a halálos betegségek vagy a szexuális irányultság. Ezeket pedig nem boncolgatja sokáig, viszont olyan erősen mutatja meg, hogy erre nincs is szükség, teljes egészében érezni a dilemmákat, az örömöt, a fájdalmat, a kétségbeesést. Ami viszont mindegyik szálat összehozza, az a nagy szerelemre való vágy. Mindegyikük szeretné megtapasztalni azt a páratlan, csodás érzést, amiről olyan sokat mesélnek, még ha valami sokkal fájóbb dolgot is hoz magával.

Persze nem mindegyik történet volt egyformán izgalmas, természetesen nekem is megvoltak a kedvenceim, de szerintem ez csak ízlés kérdése. Mindegyik egyformán részletesen bontotta ki az adott szituációt, csak maguk az életutak voltak olyanok, amik engem nem egyformán foglalkoztattak.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a könyvet. Ha a romantikus könyvek kedvelője vagy, akkor szerintem nagyon érdekes lesz egy disztópia szemszögéből ránézni a kedvenc témádra, ha pedig nem annyira, akkor is szeretni fogd, hiszen nem a romantikázáson van a hangsúly.