Oldal kiválasztása

Ismét egy olyasmit hoztam Nektek, amiről a booktube-on hallottam rengeteget. A Shadow and Bone az a trilógia, amivel a korombeliek közül sokan együtt nőttek fel, és ami bevezette őket a young adult világába, de azt hiszem, itthon akkor még nem volt ilyen népszerű. Most viszont jön belőle a Netflix sorozat, és igen, és is emiatt rendeltem meg pánikszerűen az egész trilógiát és a Six of Crows duológiát is. Jöjjön az első rész!

Alina egy egészen semmilyen lány. Ravka hadseregében dolgozik, mint térképkészítő, de annak is egészen középszerű. emellett árva, bénácska, gyenge és alultáplált, és halálosan szerelmes kiskori barátjába, a mindenkit elbűvölő, izompacsirta Malba. Történetünk azzal kezdődik, hogy a sereg épp nekiindul, hogy átkeljen az Árnyzónán, egy régóta éktelenkedő fekete hasadékfelhőn, ahol a veszedelmes volcra nevű lények leselkednek rájuk. Mikor rájuk támadnak, már majdnem minden remény elveszik, mikor Alinából hatalmas szikrázó fény tör elő, megmentve ezáltal a katonákat. Mindenki legnagyobb meglepetésére ez azt jelenti, hogy ő a legnagyobb erejű grisha – mágikus erővel rendelkező -, a fényigéző. A grisha sereg vezetője, a Darkling azonnal maga mellé veszi, hogy kitanítsa, mert szerinte az ő erejével eltörölhetik az Árnyzónát, megszabadítva a birodalmat. Viszont bármennyire elbűvölő és magával ragadó is ez a férfi, azért valami mégiscsak gyanús benne…

Valljuk be, a történet elég egyszerű, ahogy a karakterek is, legalábbis első látásra. A könyv rendelkezik egy csomó idegesítő young adult klisével, mint a “sötét és hatalmas férfi, akinek megtetszik a szürke kisegér lány”, a “nem olyan, mint a többi lány” és társai, viszont szerintem ezeket betudhatjuk annak, hogy az egyik első mai ya kultuszkönyvről van szó. Akkoriban még lehet, nem volt ilyen fárasztó ilyet olvasni, de ma már tudjuk, hogy elegünk van belőle.

A legnagyobb erőssége viszont a világ, amiben játszódik. Ravka egy Oroszország-inspirálta fantasy birodalom, ami meglátszik a térképen, a helyszínekben, az élővilágban, és a kultúrában. Tele van orosz ihletésű kifejezésekkel, és ruhákkal, például a grishák egyenruhájával, a keftával. Nagyon érdekes a mágia, és a rendszer, amiben működik, a grisha erők felosztása, hogy ki mire képes a tehetségével, hogy milyen eszközöket készítenek, és mikkel nagyítják fel az erejüket. Számomra az egyik legfontosabb a high fantasyben a világ kidolgozottsága, és ez egy olyan csodálatos darab, amiben egészen el tudnék veszni.

Említettem, hogy első látásra a karakterek kicsit laposak. Nos, alapvetően tényleg azok, de már mutatnak némi érdekességet, amiről véletlenül tudom (oké, tökre nem véletlenül, már elolvastam a következő részt), hogy a további könyvekben jóval gazdagabban ki lesznek dolgozva. Ami viszont már most is látszik, hogy ígéretes dolgokkal kecsegtet, az a főszereplőnk. Alina elsőre tényleg egy nagyon tipikus young adult főhős. Egyszerű és semmilyen, de mégis ő kell a legfontosabb férfinak, béna és csúnyácska, de ő a kiválasztott, és ő a legerősebb, pedig még nem is tudja. Ha viszont kicsit jobban belenézünk, láthatjuk, hogy amikor igazán elkezdi használni az erejét, akkor egészen kivirágzik, felszabadul, és sokkal kevésbé lesz szürke és béna, erre pedig nagyon logikus és értelmes magyarázatot is kapunk. Ami pedig még érdekesebb, az a Mallal való viszonya. Mal az, ami őt az egyszerű, térképkészítő Alinához köti, aki béna, szürke, és nincs ereje, így viszont sosem tud önmaga lenni. Ha viszont megéli a kiválasztott szerepét, akkor erős lesz, szinte halhatatlan, és a szerelme félni fog tőle. Ez pedig egy egészen felnőtt húzás az ifjúsági regények világában.

Összességében nézve szerintem egy nagyon ígéretes könyvről van szó, ami tartogat magában egy csomó potenciált a következő részeknek. Ha el tudod engedni a young adult kliséket, és olvasnál egy nagyon menő világban játszódó érdekes fantasyt, akkor mindenképpen ajánlom Neked.