Oldal kiválasztása

Kasuhitsa Kigitsu a legtöbb olvasó számára valószínűleg ismeretlen, ami nem is meglepő tekintve hogy nem sok műve került a hazai közönség elé. Akkor miért is van az, hogy bizarrság tekintetében a nagy öreg Itou Junji mellett szeretik emlegetni. Az oka ennek mindössze két szó: Franken Fran.

Madaraki Fran, a híres Madaraki  doktor második “leánya” Black Jack-hez hasonlóan kaotikus, de elismert orvos, ám módszerei sokkal bizarabbak, mint a korábban említett úriemberé. Fran ugyanis szó szerint veszi a páciens kérését a lehető lefektivebb módon valósítja meg azt. Így lehet az, hogy megmenti egy elcsapott kiskutya életét úgy, hogy az agyát egy eléggé pedofil kinézetű negyvenes hapsiba ülteti – mivel más test éppen nem volt raktáron. De nem lehet belekötni, mert Fran állta az alkú ráeső részét. Mikor pedig azt hinnénk egy ilyen hölgy nem lenne elég, kiderül hogy Fran-nak van két “testvére”; a megállíthatatlan gyilkológép Gavrill és a csendes gyilkos Veronica.

Persze nagyon szépen rámutat több dologra is; sokszor látni azt, hogy az emberek sokszor megtesznek mindent egy kvázi lehetetlen célért vagy pusztán emberi kapzsiságért. Érdekes volt látni azt, ahogyan ezek a személyek végül is megkapják azt, amit akarnak de a végzetük nem kérdéses; vagy elemészti őket mert mert nem képesek uralkodni felette, vagy még többt akarnak és abba halnak bele. Bár, van akinek a halálnál is rosszabb sors jut. De persze nem csak a rossz oldalát kell nézni, ugyanis Fran találkozik ténylegesen jó kérésekkel, mint amikor egy haldokló kisfiú fájdalmát enyhíti azzal, hogy egy komplett fantáziavilág megalkotását teszi lehetővé.

Ha úgy vesszük a három testvér egy kilences jellem skálán eléggé a semleges zónában vannak. Fran a törvényes semleges aki megteszi amit orvosként megkötelnek tőle, de hogy utána a páciens mit tesz az már kérdés hogy érdekli-e. Veronica is néha hol a törvényes hol az igazi semleges között mozog Gavrill azonban olyan szinten kaotikus (és gyilkos hajlamoktól fűtött), hogy ő néha már-már becsúszik a gonoszba is, de szerencsére vannak mellette olyan személyek, akik képesek kordában tartani. Végülis mindhárman egy zseniális de egyben őrült elme alkotása, annak minden előnyével és hátrányával.

Akármennyire is bizarr és nyakatekert az egész világ,a mit a Franken Fran bemutat, azért sok olyan a valóságban is létező dolgot, jelenséget és állatot mutat be, amiket nem nagyon ismerni, de mégis meghatározó a létük – legyen az akár egy piciny medúza vagy éppen az, hogy a feromonok  miként hatnak egy olyan emberre, akiben fel lett erősítve annak érzékelése.

Személy szerint bár imádom a túlzott naturalisztikusság és a nem kevés gore elem miatt nem tudom mindenkinek ajánlani a Franken Frant és annak folytatását a Franken Fran Frantic-ot. Rengeteg érdekes dolog van benne, de kivétel nélkül mindig a lehető leggyomorforgatóbb verzióban bemutatva.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.