Oldal kiválasztása

Megannyi kérdés fogalmazódott meg bennem a sorozat nézése közben, de talán mind közül a legfontosabb, hogy hol volt Dirk Gently eddig az életemből?

Todd Brotzman (Elijah Wood ) élete lassan összeomlóban van: egy belvárosi szállodában gürcöl, ahol folyton lekezelik és hülyének nézik, a húga, Amanda (Hannah Marks) nagyon beteg és állandó segítségre van szüksége, ráadásul a főbérlője is ki akarja dobni az utcára, mert eltűnt az előző havi lakbére. A szállodában pedig gyilkosság történik, és bár a főnöke utasítását követve járt után, mégis kirúgták érte. Ráadásul hazafelé egyre furcsább dolgok történnek vele, mígnem egy idegen próbál bemászni az ablakán, aki Dirk Gently (Samuel Barnett) nyomozóként mutatkozik be, és aki innentől fogva fenekestül felforgatja Todd életét.

Az a baj ezzel a sorozattal, hogy ezen a rövid felvezetésen túl nem lehet mást írni a történetéről, mert nagyjából húsz perc után minden, de szó szerint minden történés, szereplő azonnal a spoiler-tilalom alá esik, ami valahol persze nagyon jó, mert ebből is kitűnik, hogy mennyire jól átgondolt, profi munka ez a széria, valahol meg nem, mert szegény kicsi bloggernek nehéz róla írnia.

A brit író – és akinek elvetemültebbnél elvetemültebb ötletei vannak – Douglas Adams követte el ezt a történetet, és ezért én mélységesen hálás vagyok. Persze már a Galaxis útikalauz stopposoknak is hihetetlen történet volt, de nálam annyira nem talált be, mint Dirk Gently holisztikus nyomozói irodája, ami annyira elképesztő és szürreális, mint minden, amit Adams írt, miközben mégis minden logikus és értelmet nyer.

Bármennyire is nehéz elhinni az első epizód után, tényleg minden értelmet nyer, minden logikusan sorrendbe kerül, és eközben minden mégis az univerzum lehetetlen szövetén száguld oda meg vissza. A sorozat készítői előtt tényleg emelem kalapom, mert az első évadot úgy zárták le, hogy megkaptuk a válaszokat a kérdéseinkre, de eközben szépen lassan újabb rejtélyeket találtak ki, amikkel várhattuk a második évadot – ami szerencsére már tíz epizódos lett.

Ugyanakkor sajnos a sorozat igen rövid, két évad, 18 rész, és annyi, de annyi érdekes és ötletes kaland várt volna még ránk, de sajnos a BBC America kaszálta a sorozatot, és vele együtt egy meghatározhatatlan és szürreális, gyilkolászós és nyomozós de mindenek előtt egy boldog és szeretnivaló szériát veszítettünk.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.