Oldal kiválasztása

A Netflix utcai ételeket felvonultató dokumentum sorozata ezúttal a Dél-Amerikai kontinensre látogatott el, ahol az ételeket nem csak a több száz éves múltra visszatekintő őslakosok, hanem a spanyol és portugál bevándorlók, majd az őket követő európai és ázsiai emberek ételeinek összessége alkotja.

Ez a szezon sokkal kevesebb epizódból áll, mint az ázsiai – sajnos ebben közre játszik, hogy a kontinensen több országában is gazdasági válság és hiperinfláció tombol. Hat országot tudott a stáb meglátogatni: Argentínát, Brazíliát, Mexikót, Perut, Kolumbiát, és Bolíviát. Nehéz kiemelni egy-egy országot vagy régiót a listáról, mert bár egy kontinensről beszélünk, mégis az óceánok, tengerek és népvándorlások hatására annyira más ételek lettek alapvető fontosságúak és közkedveltek.

Például Argentínában, ahol hihetetlen szenvedéllyel szeretik a focit, az olasz bevándorlók hatására igen népszerű a sajt, és amikor ezt írom, nem arra gondolok, hogy megszórják a tésztájukat, hanem másfél kilogramm sajtot tesznek az argentin töltött pizzába, miközben helyi fűszerekkel bolondítják meg az egészet. Vagy ott van Peru, ahol a japán letelepedők hatására egy teljesen új konyhaművészet, a nikkei jött létre, ami egyszerre ötvözte a két nép ételeit, és azokat tökélyre fejlesztették elegáns éttermekben és utcai kínálókban egyaránt.

Rendkívül érdekes volt látni, ahogy az őslakosok szokásai, a spanyol hódítók virtusa, és az újkori bevándorlók ételei mennyire szépen egységbe forrtak és megalkottak egy igazán egyedi szakácsművészetet, szinte mindegyik országban. Eközben a sorozat készítői sorosokat mutattak be nekünk, olykor nehéz utat, olykor makacsat, vagy éppen hibázót, de mindegyik igazi volt, emberi. És ettől lesz ez a dokumentumsorozat igazán fantasztikus, mert valódi, hús-vér személyeket látunk, az ő küzdelmeiket, döntéseiket és azok következményét, egy olyan „egyszerű” dolgon keresztül, mint az étel.

Ez a szezon is bebizonyította, hogy a történelmet nem csak csaták vagy sírok alapján lehet vizsgálni, hanem az ételek nyomán is, amik sokat mesélnek az akkori, mindennapi ember szokásairól, és hogy ez miképpen változott az idők folyamán.

Nagy bizodalmam van abban, hogy a sorozat folytatódik, és a további kontinenseket is végigviszik az alkotók, ugyanazzal a szeretettel, szenvedéllyel és törődéssel, mint eddig tették.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.