Oldal kiválasztása

A pandémia igencsak megrázta a zeneipart is, hiszen a turnézás, mint fő bevételi forrás egy az egyben kiesett. A művészek – érthető okokból – próbálnak mindent bevetni annak érdekében, hogy a víz felszínén maradhassanak míg helyreáll a világ. Sokan elkezdtek livestream koncerteket adni: vannak, akik a nappalijukból muzsikálnak Instagram követőiknek, míg mások kibérelnek egy termet és csúcsminőségű kamerákkal felszerelkezve nyomnak le egy egész show-t. A norvég Leprous az utóbbi kategóriát részesíti előnyben, hiszen a skandináv progmetál szcéna kiemelkedő alakjai már tavaly is tartottak pár hasonló eseményt. Idén rögtön egy igen különleges élménnyel ajándékozták meg a rajongókat: a közönségkedvenc, The Congregation névre hallgató lemezüket játszották el elejétől-végéig.

Mielőtt rátérek magára a koncertre, essen pár szó arról, hogyan is működött a dolog. Az eseményt a munin.live honlap szervezte, ami kifejezetten erre a célra let létrehozva. Előfizetéses rendszerről van szó, de egyrészt olcsón adják a havidíjat, másrészt van ingyenes próbaidő, úgyhogy akit csak maga a koncert érdekelt, annak nem kellett külön fizetnie. Az előadás mindössze tizenkét dollárba került, ami az eddigi legolcsóbban vásárolt koncertjegyemnél is jóval kevesebb, és ezért a kis összegért egy rendkívül jó minőségű terméket kaptam. A felvétel január 16-án szombaton este pontban nyolc órakor vált elérhetővé a weboldalon, és még egy hétig bármikor bármennyiszer visszajátszható, illetve akár le is tölthető.

Aki ismeri a szóban forgó albumot, azt a dalokat illetően nem érhette meglepetés. Elsőként a The Price ikonikus fő dallama csendült fel, amit két energikusabb darab követett: a Third Law, illetve egyik személyes kedvencem a Rewind, ami élőben talán még bombasztikusabban szólt, mint a lemezen. Ezután jött az első „visszafogottabb” blokk a The Flood és a Triumphant személyében, ám ezek is inkább középtempójú számok, mintsem lassúak. A Within My Fence talán a repertoár legrövidebb tagja, ám közel sem alábecsülendő a zakatoló dobtémájával. Az éteri Red is csak egy pillanatnyi megnyugvást adott a hallgatóknak mielőtt a zenekar belekezdett drámai Slave-be, ami sokak favoritja. Ha mindez nem lett volna még elég, a végére bedobták az epikus Moont, a rendkívül fülbemászó riffel kezdődő Downt, az este pedig Lowerrel zárult, ami nem csak az albumon, de élőben is olyan érzést keltett, hogy az egészet újra szeretném nézni és hallgatni, amilyen gyorsan csak lehet.

A Leprous egyike azon előadóknak, akiket csak a vírushelyzet ideje alatt kezdtem el komolyabban hallgatni. Szitkozódtam is rendesen, hiszen ha picit korábban szánom rá magam a diszkográfia átrágására, tavaly februárban még láthattam volna őket élőben Budapesten. Mindegy is, hiszen a jövőben pedig biztosan ott leszek a koncertjükön, amint lesz rá lehetőségem. Amíg arra várunk, hogy a korona végleg elhúzzon, addig tökéletes volt ez a kis streamelős dolog, hiszen amellett, hogy támogatni tudtam a bandát, kaptam egy kis kóstolót abból, milyenek a színpadon, és imádtam, amit láttam. A srácok rendkívül profik, anélkül, hogy ez a performanszuk kárára menne, egyszóval nem tűnnek robotikusnak – ellenkezőleg, le sem tagadhatták volna, mennyire élvezték az egészet. Az operatőrök igyekeztek a közönség zenészeinek is megfelelni, úgyhogy sok közeli képet láthattunk a tagok ügyködéseiről. (Habár érdekes módon a basszerost és dobost többször mutatták, mint a szóló- és ritmusgitárost. Ilyen sem sűrűn látni!)

Egyelőre nem tudni, mikor lesz vége a korona krízisnek, én mindenesetre ott támogatom a kedvenceimet, ahol csak tudom, és erre buzdítok mindenki mást is. A Leprous pedig egyértelműen felkerült a „Minél hamarabb szeretném élőben látni”-listámra – addig is remélem, hogy lesz még több hasonló koncertjük, ha biztonságosan meg tudják szervezni.

 

Dallista:

 1. The Price
 2. Third Law
 3. Rewind
 4. The Flood
 5. Triumphant
 6. Within My Fence
 7. Red
 8. Slave
 9. Moon
 10. Down
 11. Lower

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.