Oldal kiválasztása

Avagy egy teljesen szubjektív sorrend és útmutató egy olyan univerzumhoz, ami egyszerre mutatja meg a lehetséges jövőt, bírálja a múltat és lehetőséget ad arra, hogy minden nap egy kicsit jobbá váljunk.

1, Voyager (1995–2001), 1 – 7 évad

Nem csak azért a Voyagert javaslom elsőként, mert köztudottan ez a kedvenc szériám, hanem mert ez tekinthető leginkább egy egységes, ugyanakkor egy távoli „csomagnak”. Az űrhajó ugyanis az univerzum egy másik szegletében találja magát, és az egész legénység egy célért dolgozik, hogy hazajussanak a Földre. Ugyanakkor pont a távolság miatt nem szükséges hozzá annyi előzetes trekkie tudás, mint a többi szériákhoz, így egy remek kis alap arra, hogy beleszeressünk ebbe a korántsem kicsi univerzumba.

 

2, Az új nemzedék (1987–1994), 1 – 7 évad

Sokak nagy kedvence a széria, ami szó szerint új szintre emelte a Star Trek világot. Ugyanakkor ez sem mentes a hibáktól, különösen az első évad, valamint a romantikus szálak tekintetében. De egy Voyageres dara után már érdemes komolyabb trekkie tartalmak felé venni az irányt, és kicsit jobban belemélyedni az univerzum összetettségébe, a fajok hihetetlen változatosságába, valamint a szereplők rendkívüli egyediségébe.

 

3, Deep Space 9 (1993–1999), 1 – 7 évad

Bár összességében a Deep Space 9 nem a legerősebb széria, de ha ki kellene emelnem több olyan epizódot az egész Star Trek univerzumból, ami elsöprő erejű, annak a fele bizony ebből a sorozatból származna. Az átívelő szálak ugyan nem olyan erősek, de a szereplőink, és az, hogy ezúttal nem új világokat fedezünk fel, hanem a meglévőeket mélyítjük el, egy remek újabb lépés az ST univerzumunk tágítására.

 

4, Discovery (2017–), folytatódik

Bár sokan nem szeretik az új Star Trek sorozatot – nyugi, amikor az Új nemzedék kijött, akkor is pont ennyien utálták, csak akkor nem volt még internet és nem volt ennyire összekötve a világ, mára meg ugyanazok emelik piedesztálra. A Discovery egy új és modern irány, ami sokkal inkább igyekszik megfelelni a 21. századi nézők elvárásainak, az átívelő szálak összetettebbek, a karaktereink sokkal életszerűbbek, a digitális technika pedig egyszerűen lenyűgöző, miközben egy percig sem felejtették el, hogy mi az igazi Star Trek.

 

5, Enterprise (2001–2005), 1 – 4 évad

Az Enterprise egy kicsit kilóg az eddigi listáról, és nem csak azért, mert a korábbiakhoz képest sokkal hamarabb ért véget, vagy mert minden esemény előtt játszódik, hanem mert egyszerre szeretjük és utáljuk ezt a szériát. Remek történet, ügyesen átgondolt mesélés, szuper szereplők, ugyanakkor brutális mértékű fan service, hihetetlen ostoba és erőltetett kulminációk és egy annyiszor újravágott sorozatzáró, mint égen a csillag.

 

6, Short Treks (2018–), folytatódik

Ezek az apró epizódok amolyan kis mininovellák a Star Trek történetében, ami nem feltétlenül kapcsolódik egy nagyobb történethez, de ennyi ledarált széria után már bizony észre lehet venni apróságokat, amik a már jól ismert szériákra utalnak: egy háttérbeli kép, egy sakk készlet…

 

7, TOS, vagyis az eredeti sorozat (1966 – 1969), 1 – 3 évad

Igen, tudom, hogy ez a kezdeti széria, ez az első Star Trek produktum, de bármennyire is szeretem, nagyon-nagyon eljárt felette az idő. Közel 50 év telt el a készítése óta, és ezalatt nagyon sokat változott a világ, a nézeteinek és ez így teljesen rendben is van. Ugyanakkor az eredeti szériát a maga idejében kell bírálni és nézni, és a sokszor vontatott történetvezetése vagy kissé plasztikus szereplői nehezítik a nézését – és bizony ezért is került listámon ennyire alulra, mert kezdőknek sajnos baromi gyorsan elveheti a kedvét egy nagyszerű világtól.

 

8, Lower Decks (2020–), folytatódik

Ez már az igazán hard-core rajongók darabja! Ehhez bizony már sok előzetes tudás szükséges, mert annyi, de annyi poén van benne, ami reflektál előző szériákra, hogy szerintem érthetetlen lenne annak, aki nem látta volna a korábbi szériákat. Szóval ennél a sorozatnál tényleg érdemes elvégezni a házit, vagyis esetünkben ledarálni a korábbi szériákat.

 

9, Picard (2020–), folytatódik

Ismét egy igazi hard-core széria, aminél száz százalékig biztos vagyok abban, hogy előzetes tudás nélkül konkrétan érthetetlen lenne. Kitomeri egyezmény, Tal Shiar, a Titán, Locutus, a Királynő – ha ezekről a kifejezésekről nem ugrik be semmi, akkor bizony bele sem érdemes kezdeni a Picardba.

 

10, Rajzfilmsorozat (1973–1975), 1 – 3 évad

Köztudott, hogy a Star Trek univerzum leggyengébb darabjának tartom a TOS után érkezett rajzfilmsorozatot, ugyanakkor, ha már ennyi mindent végignéztetek, miért pont ezt hagynátok ki?

 

Az itt felsorolt sorrend ugyanakkor nem teljes mértékig tükrözi, hogy melyik széria a kedvencem, pusztán egy teljesen szubjektív listát akartam adni azoknak, akik szívesen belekezdenének a sci-fi sorozatok eme szegletébe, ugyanakkor a brutális mennyiségű tartalomban kissé elveszettnek érzik magukat. De ha nem is pontról pontra követitek a listát, sose feledjétek, a világűr végtelen, és annyi a felfedezésre váló világ benne, mint ez az univerzum.

És ne felejtsük el, hogy nemsokára érkezik a Prodigy animációs széria kisebbeknek, egy élőszereplős sorozat a 31-es szekcióról, a Strange New Worlds az Enterprise A legénységével és Pike kapitánnyal, és egy széria a flotta akadémiáról.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.