Oldal kiválasztása

Egyre több koreai manhwa és online novella éri el azt a szintet, hogy a világ is felfigyeljen rájuk (Tower of God, Solo Leveling stb.), de mai alanyunk a túlzsúfolt shounen tenger helyett a komolyabb, school life és isekai tavából lett kihalászva. Íme az Inso’s Law.

Történetünk főhőse Ham Dan-I életével eléggé furcsán bánik a sors. Az egyik nap még fáradtan ér haza az iskolából, másnap pedig arra kel fel, hogy az egyenruhája megváltozott. De nem csak az, hanem az egész élete.Dan-I a szó szoros értelmében bekerült egy online novella világába, ahol ő a főhősnő Ban Yeoryeong legjobb gyerekkori barátnője. Yeoryeong az a lány, akire minden csaj irigy, a fiúk pedig bomlanak utána. Dan-I mellett a legjobb barátai a csak Négy Királyként emlegetett fiú quartett, akik valamilyen úton-módon, de minden lány nedves álma. Vagyis Dan-I (aki szándékosan akarja őket elkerülni) és Yeoryeong (akit jobban érdekel legjobb barátnője) kivételével.

Ahogy pedig telnek az évek és Dan-I egyre jobban kezdi megszokni a körülötte történő dolgokat, egy nap valami hihetetlen történik, Dan-I visszakerül a valós világba és akármennyire is próbálta magának bebeszélni, elkeseredett tettei barátai megtalálására  mégis azt mutatják hogy az a világ már rég több neki, mint egy átmeneti létezés.

A manhwa egy igazi érzelmi hullámvasút; az egyik pillanatban még humoros és némiképp tahó, de utána elég egy gondolat és ismét a szomorúság feneketlen gödrébe kerül az olvasó. Néhányan persze nem szeretik azt ahogyan Dan-I “bánik” a barátaival, de idővel ők is belátják, hogy bár a lány szereti őket és fontosak is a számára, az élete egy valóságos céltábla barátai rajongóinak. Ez már a korai fejezetekben, alsó középiskolás korukban is megmutatkozik, de ahogy öregszenek úgy válik rosszabbá a helzyet.

Nagyon tetszett az Inso’s Law-ban, hogy a történet rámutat olyan klisés és ezerszer bejáratott dolgokra, amiből már a legtöbb embernek a könyökén jön ki pl: a főhős/nő ehet akármennyit és akármit nem hízik el, az ML (Male Lead) a lehető legjobb családból jön és mindig fel tudja használni a kapcsolatait ha arról van szó. Azt mondjuk jó volt látni, hogy Dan-I passzivitása irányukba mennyire megváltoztatta a srácokat. Leginkább Ji-Hon és Chunyoungon érezhető; előbbi egy sima modorú de a valóságban eléggé cinikus és megfelelés kényszeres srác, a mindig elképesztően szép Chunyoung számára pedig felüdülés az, hogy végre egy lány nem csillogó szerelmes szemekkel néz rá.

A legédesebb karakter azonban a szememben Ju-In, aki bár folyton anyának szólítja a vele amúgy egyidős Dan-I-t és mindig egy édes általános iskolás benyomását kelti, gondolkodás nélkül ráereszti a poklot azokra, akik ártani akarnak az anyukájának – eszközökben pedig nem válogat. Bár van egy enyhe yandere felütése Ju-In karakterének,  az is nyílvánvaló Yeoryeong mellett őt tenné tönkre legjobban, ha Dan-I megint eltűnne az életükből. Az pedig a legszebb, hogy az ő kapcsolatuk nem szerelmi, sokkal inkább tényleg egy valódi anya-fia interakciókat láthatunk náluk.

Persze a románc és a szerelmi sokszögek sem maradhatnak ki az Inso’s Law repertoárjából, de mivel Dan-I önbizalma alacsony, a fiúkhoz való hozzáállása pedig olyannyira passzív, hogy még azt veszi észre (vagy sokkal inkább nem veszi komolyan), amikor konkrétan szerelmet vallanak neki. A kialakuló románcok ellenére szerencsére nem ez a fő vonal, az alkotó ügyesen lavírozik a mindennapi élet, a felnőtté válás és a kötelező drámai elemek megfelelő adagolása között.

Az Inso’s Law egy igazi kis gyöngyszem a kínálatban. Persze lesznek olyanok, akik nem fognak egyetérteni a főhősnő minden tettével, de én csak azt tudom javasolni, hogy ez ne tántorítsa el őket attól, hogy félbahagyjáj vagy bele se nézzenek.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.