Oldal kiválasztása

*** Felnőtteknek szóló kötet! ***

Szerintem minden könyvmolynak megvan a kedvenc zsánerirodalma, amiben a legszívesebben elmerül egy-egy nehezebb nap után, azonban én úgy vallom, hogy néha nem árt kilépni a komfortzónából és megismerkedni más műfajokkal, más témákkal is.

Nem is olyan régen egy nagyon szimpatikus hölgy, Somorjai Martina kutató szexológus keresett meg, hogy elolvasnám-e már megjelent könyvét, amellyel olyanoknak kíván segítséget nyújtani, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a pornófüggőséggel, akár saját tapasztalat révén, akár társként, sőt akár szülőként a gyermeke által.

Merőben új volt számomra ez a könyv több szempontból is. Egyrészt a pornó sosem képezte az érdeklődésem tárgyát. Minden, amit tudtam róla, nagyjából kimerült annyiban, amit az átlag, nem pornót néző ember tud. Másrészt pedig ez egy önsegítő, önfejlesztő könyv, amiket nem igazán szoktam olvasni. Talán még nem is olvastam eddig ilyen típusú kötetet. De innen szép nyerni, én pedig a fülszöveg elolvasása után kíváncsivá váltam, hogy vajon mennyire tudja megragadni egy ilyen könyv az én érdeklődésemet. Az enyémet, aki főleg szórakoztató irodalmat szoktam olvasni.

Hát nézzük csak! Tény és való, hogy majdnem másfél hónapon keresztül harcoltam a kötettel. Én pedig már az elején rácsodálkoztam olyan dolgokra, mint hogy az emberek egyre inkább felvállalják és nyíltan kijelentik, hogy ők bizony pornófüggők. Én úgy gondoltam eddig, hogy amíg mondjuk a telefonfüggőséget vagy a telefonos játékok által kialakult függőséget persze simán felvállalja az ember (talán azt is kissé pironkodva), addig egy ilyen, a szexualitást mélyen érintő addikciót azért az ember inkább próbál eltitkolni. Őszintén szólva volt bennem ezzel kapcsolatban egy kis fenntartás is, de úgy voltam vele, hogy Martina a szakember, ő biztosan tudja. Különben miért írta volna le ezeket az eseteket.
A kötet később áttért a téma általános tárgyalására. Rávilágított a biológiai háttérre, az okozatokra (lelki és fizikai szinten is), és felhozott bizony nem egy, nem kettő elrettentő példát is. Továbbá hangsúlyt fektetett a pornófüggőséggel kapcsolatos fogalmak magyarázására, valamint az addikcióval együtt járó más függőségekre való figyelem felhívására. Sőt, még a könyv keletkezéséről is megtudhatunk információkat.
Valamiért a kötet első fele engem annyira nem tudott lekötni, pedig ott a biológiai háttér, az agy kapcsolata, az okozott változások is szóba kerültek, én pedig szívesen olvasok a biológiai megközelítésről. Persze a téma érdekes, de talán nem mindenki számára. Helyenként kicsit olyan érzésem is volt vele kapcsolatban, mintha egy jól összeszedett szakdolgozatot olvasnék, olyan témában, amihez én nem értek. Az biztos, hogy abszolút érződik, hogy hatalmas kutatómunka és tudás áll a kötet mögött. Kétségtelen, hogy Martina sok időt és energiát szánt arra, hogy létrejöjjön ez az alkotás.
De miután én nem tartozom az érintettek táborába, így nem kifejezetten tudott lekötni, viszont a második felében már a kutatás és a kutatás eredményei kerültek előtérbe, ami sokkal izgalmasabbnak tűnt számomra is. Kicsit bepillanthattam olyan emberek gondolataiba, akik közelebbi kapcsolatba kerültek ezzel a – sok esetben – igazán veszélyes függőséggel. Megszólaltak olyanok, akik aktív függők, olyanok, akik nem feltétlenül érzik ezt problémának, de olyanok is szóhoz jutottak, akik már nem függők. Rossz kifejezés, mert ahogy Martina többször is leírta a könyvben, valójában egy függő mindig is függő marad, viszont már nem rabja napi szinten a függőségének.

Ami igazán megdöbbentő volt számomra a könyv olvasása során, hogy mennyire ártalmas tud lenni a pornónak ilyen szinten rabjává válni. Nem is gondolná az átlagember, hogy életeket képes tönkre tenni, de talán azt sem, hogy szinte bárki lehet függője a dolognak, még akkor is, ha nem feltételeznénk az illetőről. Lehet valaki abszolút jól szituált, sikeres a munkájában, élhet párkapcsolatban, lehet vonzó külsővel megáldva, aki után kapva kapna a másik nem, és mégis, valamikor az életében volt egy pont, amikor a pornó felé fordult és elveszett annak rétegeiben.
Magukról a felnőttfilmekről is megtudtam, hogy az én eddigi ismereteim kb. a jéghegy csúcsát sem igazán kapirgálták, ugyanis ez egy nagyon sokrétű dolog. Minél lejjebb ás az ember, annál durvább, annál elképesztőbb (és nem jó értelemben vett módon) filmekkel találkozhat. A betegség pedig, ahogy egyre inkább hatalmába keríti a függő embert, egyre inkább elszigeteli, egyre inkább rombolja az illetőt. Nem csak fizikailag, egészségileg, de ugyanúgy lelkileg és szociálisan is egyre inkább elszigeteli. Akárhogy is nézem, ez hatalmas probléma.

A kötet vége felé Martina a szülőkhöz illetve később a feleségekhez, barátnőkhöz szólt. Útmutatót ad a szülők számára, hogy milyen módszerekkel lehet megelőzni a bajt, mit okoznak a pornófilmek a serdülő lányokban és fiúkban, mennyire más irányba tudja vinni a fejlődő személyiséget. A társakat pedig szintén ellátja jó tanácsokkal.
Többször vettem észre, hogy egyszer-egyszer kiszólt a kollégáknak is, ezzel segítve az ő munkájukat. Szerintem ez egy nagyon pozitív dolog.
Azonban egy nagyobb szelet szólt közvetlenül a pornófüggőkhöz, megküzdési módszereket ajánlva. Sőt, ez a rész talán nem is kifejezetten csak a felnőttfilmek függőinek szolgálhat segítségül, hanem más, egyéb pl. mobiltelefon függőségben szenvedőknek is.

Összességében azt kell mondanom, hogy bár lassan haladtam ezzel a kötettel, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Sokszor elborzasztott és feldúlta az én kis nyugodt lelkemet, de jó lecke volt ez valahol számomra is, hogy újból rádöbbenjek, hogy az internet, a könnyen megszerezhető, ingyenes felnőtt szórakozások mennyi veszélyt is jelentenek, nem csak a felnőttekre, de bizony a gyerekekre nézve is.
Azt ugyan nem tudom megállapítani, hogy egy érintettnek mekkora segítséget tud nyújtani a kötet, de bízom benne, hogy mindenképp pozitív hatással bír az addikciója legyőzésében.

Ezúton pedig köszönöm Somorjai Martinának a bizalmat, hogy egy olyan embertől mert véleményt kérni, aki egyáltalán nem konyít ehhez a témához. Nem ígérem, hogy repesve várom a kötet folytatását, mert egyelőre ez is sokkolt, de abszolút tanulságos volt. És inkább tapasztaljam meg ezt a problémát így, a lapokon keresztül, mint a való életben.