Oldal kiválasztása

Kérlek, ne vedd személyeskedésnek, én is iszonyat gyáva vagyok, már ami a filmeket illeti. Nagyon szeretem ezt az időszakot, a töklámpásos, szellemes, boszorkányos világot, de azért valljuk be, a Halloween királyai a horrorfilmek. Ezzel nincs is semmi gond, de akkor sem fogom megnézni őket, mert egészen biztos, hogy rosszat fogok tőlük álmodni. Így hát hoztam öt filmet, amit mi gyávák is élvezhetünk az évnek ebben a szakaszában. Persze mind ismerjük a Hocus Pocust, az Addam familyt és a Hotel Transilvániát, de én most nem rájuk fogok fókuszálni, hanem ezeknél azért egy fokkal kevésbé egyértelmű választásokra.

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Mi lehetne Halloweenesebb, mint egy Tim Burton film? A fiatal Jake nagyapja furcsa feljegyzéseit követve egy titkos iskolában találja magát, ahol egy különleges és rejtélyes nő szárnyai alatt földöntúli képességű gyerekek tanulhatják meg kezelni az erejüket. Az iskolát azonban veszély fenyegeti, és talán Jake az egyetlen, aki segíthet. Tipikus Tim Burton hangulat, aranyos, de mégis zavarba ejtő és kicsit ijesztő, de nem túlzottan. A legjobb az egészben pedig, hogy a híres neves Vándorsólyom kisasszonyt nem más alakítja, mint a nagyszerű Eva Green.

Az élet könyve

Mexikói ihleltésű animációkülönlegesség még a Coco előtt. Egy kis mexikói faluban járunk, ahol a három jóbarát, Maria, Manolo és Joaquin játékát figyeli La Muerte, az emlékezettek földjének úrnője és Xibalba, az elfeledettek ura. A két istenség fogadást köt, hogy vajon melyik fiú szerelmét választja majd a lány, a daliás és erős Joaquint vagy az érzelmes és romantikus Manolot. Fogdásuk tétje pedig nem kisebb, mint a az emlékezettek földje feletti hatalom. A túlvilág különleges Día de Muertos hangulatával igazi halloweeni hangulatot varázsol a nappalinkba, ezt pedig csak fokozza az animáció különlegessége. Ugyanis La Muertén és Xibalbán kívül minden szereplő fabábú-szerű grafikát kapott, mutatva, hogy nem vagyunk többek, mint az istenek játékszerei.

Éjsötét árnyék

Jöjjön ismét egy Tim Burton alkotás! A fiatal Victoria múltja elöl rohanva dadának jelentkezik a Collins házhoz, ahol aztán semmi szokványosat nem találunk. Elizabeth egyedül neveli flegma tinilányát, Carolynt és az unokaöccsét, Davidet, akikről lerí, hogy valami nem stimmel velük. Hamarosan pedig bekopog a sírjából kiszabadult ősük,  Barnabas Collins, akit sok-sok éve egy Angelique nevű boszorkány vámpírrá változtatott. Barnabas azért jött, hogy dicsőséget hozzon a családnevére, és hamarosan rájön, hogy aki a Collinsok anyagi gondjaiért ma is felelős, az nem más, mint Angie, az üzletasszony, aki pontosan ugyanaz a boszorkány… Burton korábbi filmjeihez képest egészen “modern”, és a humora is kommerszebb, mint azt a rendezőtől megszokhattuk. Ettől függetlenül így is egy nagyon kerek és humoros, borzongató és szórakoztató filmet kapunk, remek színészgárdával.

Rémségek kicsiny boltja

A következő egy igazi régi klasszikus, ráadásul musical! Seymour, a fiatal, árva fiú egy nap egy különleges növényt talál a bolhapiacon, amit azonnal el is visz a virágboltba, ahol dolgozik. A növény egyre nagyobb és furcsább lesz, ami vonzani kezdi a vásárlókat, így a bolt tulajdonosa Seymourra bízza, hogy gondját viselje, és ne hagyja elpusztulni. A fiú szerelméről, Audreyról nevezi el Audrey II-nek, Szegény lánynak megvan a maga gondja, egy szadista fogorvossal jár, aki nem bánik vele valami szépen, és titokban egy olyan rendes fiúra vágyik, mint a szerencsétlen kis Seymour. Audrey II-ről pedi kiderül, hogy valójában egy földönkívüli húsevő lény, aki képes egyben felfalni akár egy megtermett embert is. Borzasztóan vicces, campy és élvezetes, fülbemászó dallamokkal és zseniális dalszövegekkel.

Gonosz lélek közeleg

Ha már Halloween, akkor Ray Bradbury, és szerencsére pont itt van egy tökéletes októberi, misztikus, borzongató története megfilmesítve. Kisvárosunk vidám, egyforma mindennapjait egy éjjel érkező, hátborzongató karnevál zavarja meg, mely látszólag átlagos vásári szórakozással szolgál. Azonban Willt és Jimet, a két ifjú csirkefogót nem tudják átverni, és kíváncsiskodásukkal hamarosan magukra vonják a gonosz igazgató, Mr. Dark figyelmét. A karnevál pedig olyan szörnyűségeket rejteget, amit eddig elképzelni sem tudtak. Tökéletes választás 31-ére, klasszikus sötét cirkusz toposz pont annyi ijesztgetéssel amit még a hozzánk hasonló gyenge lelkek el tudnak viselni. Igazi retro különlegesség, az elején és a végén pedig hallhatjuk az író festői sorait az eredeti könyvből.