Oldal kiválasztása

A sorozatokhoz hasonlóan a webtoonok, vagyis az online koreai képregények nagy része heti bontású epizódokban jelenik meg a különböző online platformokon. Ugyan a webtoon koncepció eredetileg Dél-Koreából indult, mint azt korábbi bevezető cikkemben említettem, ma már a világ minden tájáról találkozhatunk illusztrátorokkal és szeretett történeteikkel. Ám ma már nem csak a neten találkozhatunk velük, hiszen kedvenc színészeink által új értelmezést kapnak a K-drama adaptációk formájában!

A Naver koreai platformján nagy mennyiségben található eredeti tartalom koreaiul (melyeknek kis segítséggel az inerneten találhatunk angol fordítást is), de a nagy nemzetközi érdeklődésre való tekintettel már egy angol nyelvű Naver WEBTOON platformot is létrehoztak azonos névvel, ahol angol nyelven olvashatjuk a Dél-Koreában sikeres szériákat, és a külföldiek által készített sorozatokat is. Az itt elért sikerekre mindenki hamar felfigyelt, ezért nem melepő, hogy a legolvasottabb történetekből a filmipar elkezdett sorozatokat gyártani. A legtöbb adaptáció egyértelmű lehet a K-drama kedvelők számára, ám kisebb online kutatás után még én is találkoztam meglepetésekel, az egyértelmű példák mellett, mint a Cheese in the Trap, Love Alarm, Itaewon Class, Sound of Your Heart. A The Smart Local listája alapján egyértelmű, hogy 2020 a webtoon adaptációk éve, de korábbi évekből is rengeteggel találkozhatunk. Az alábbi listában felsoroltam egy pár sorozatot, ami számomra is hatalmas meglepetés volt, még csak nem is sejtettem, hogy adaptációkról van szó.

 

My ID is Gangnam Beauty (2018)

Az ASTRO nemvű K-pop formációból ismert Cha Eun-Woo nagy sikereket futott be 2018-ban ezzel az aranyos kis sorozattal, ami egy plasztikai műtéten átesett friss egyetemista lány, Kang Mi-Rae első szerelmét dolgozza fel. Mi-Rae az egyetemre érve új életet szeretne kezdeni, maga mögött hagyva a rossz gimnáziumi éveket, ám egy váratlan személy újra belép az életébe. Bevallom őszintén, hogy eddig még csak nem is sejtettem, hogy ez is egy webtoon adaptáció. Trailer itt.

 

Posessed – 빙의 (2019)

Ez a sorozat az utolsó pillanatig izgalmas, nem az a tipikus romantikus K-drama forgatókönyv, hanem egy sokkal emberibb és kézzel fogható kapcsolatokat és érzelmeket bemutató sorozat, melyben egy rendőr és egy sámán nyomoz közösen egy sorozatgyilkos után. További részletekért az ezzel kapcsolatos cikkemet itt olvashatjátok. Trailer itt.

 

Mystic Pop-up Bar – 쌍갑포차 (2020)

A sorozat egy outdoor bar, vagyis egy pocha-ban történő miszikusan különleges eseményeket írja le, ahol a középkorban súlyos hibákat elkövetett pincérnő feladata büntetésképpen 100 000 betévedt lélek bosszúvágyát és sérelmeit enyhíteni, mielőtt lejár az idő és elviszik a túlvilágra. A 12 részes sorozatban a pocha dolgozói különböző emberi sorsokkal és tragédiákkal találkoznak és próbálnak segíteni a bajbajutott lelkeken. Trailer itt.

 

Memorist – 메모리스트 (2020)

A webtoon készítője JaeHoo, aki a természetfeletti képességekkel megáldott Dong-Baek nyomozó történetét írja le. Ebben a fantasy thriller action sorozatban a detektív az emberek emlékeiben kutatva nyomoz rejtélyes sorozatgyilkossági ügyekben. Trailer itt.

 

Rugal (2020)

A Rugal Kang Ki-beom nyomozó körül forog, aki felesége gyilkosságát és halálközeli állpotot követően egy titkos rendőrségi osztag kísérleti alanyává válik,  AI rendszerrel ellátott mesterséges szemet és emberfeletti erőt kap. Az így megalakuló Rugal titkos osztag feladata egy kormányközeli bűnszervezet felszámolása, ám a Rugal tagjainak legnagyobb kihívásra fényt deríteni az igazságra, miközben az ellenség az orruknál fogva vezeti őket. Trailer itt.

 

What’s Wrong with Secretary Kim (2018)

Természetesen a lista végére hagytam egyik kedvenc “feelgood” sorozatomat, amiről eddig én sem tudtam, hogy valójában Kim titkárnő és a sikeres cégvezető Lee Yeong-Joon szeretnivaló romantikus története egy adaptáció. Erre való tekintettel biztosan el fogom olvasni a webtoon-t is összehasonlítás képpen. Trailer itt.

 

Ture Beauty – 여신강림 (2021?)

2021-ben pedig várhatjuk az egyik jelenleg is futó, legsikeresebb sorozat első részének feldolgozását, a Ture Beauty-t, melyben újra iskolai és egyetemi környezetben láthatjuk a vásznon Cha Eun-Woo-t is. A True Beauty főszereplője Im Joo-Kyung (Moon Ga Young), egy átlagos lány, aki eszméletlen sminktechnikáinak köszönhetően válik “istennővé”, vagyis kisminkelve minden srác a lába előtt hever, ám mindez semmit sem jelent míg Lee Su Ho  Cha Eun Woo) véletlenül meglátja őt smink nélkül. A jelenleg is futó eredeti webtoon-t már 4 nyelvre fordították, nemzetközi sikereinek köszönhetően rengetegen várják a történet első részének adaptációját. A webtoon itt olvasható angolul.  További információ pedig itt.

 

 

Továbbbi listák webtoon adaptációkról:

Kpopmap,  Kpopmap 2