Oldal kiválasztása

Napjainkban a kórházi dolgózóknak és orvosoknak fokozottan nagy kihívásokkal kell szembenézniük, minennapos szinte embefeletti teljesítményük pedig életeket ment. Ezért ezúttal karanténos sorozat ajánlóm második részében kifejezetten témába illő, medical drama sorozatokból válogattam.

Az alábbiakban található sorozatok a klasszikusnak vehető romantikus jellegű K-drama sorozatoktól kezdve a slice of life, fight against the system és legal drama kategóriákba is sorolhatóak. Az orvosok és ápolónők élete, illetve az egészségügyi iparban zajló corporate verseny és bürokrácia körüli erőpárbajok izgalmas hátteret adnak a történetekben szereplő karakterek kibontakozásához. Tehát nézzük is a listát!

Hospital Playlist – 슬기로운 의사생활 (2020)

Hospital Playlist leginkább a slice of life kategóriába sorolható sorozat, ami idén tavasszal jelent meg Netflixen. A főszereplők között sikeres, befutott neveket találhatunk, akik a kisképernyőn már számtalanszor bizonyították tehetségüket. Ezúttal egy öttagú, orvosokból álló baráti társaság tagjait alakítják, akik egészségügyi karrierjüket a Yulje Medical Centerben. A sorozat Shin Won-ho rendező második sorozata Wise Life témakörben (a sorozat címe koreai tükörfordításban Wise Doctor Life), melynek előző darabja az egyik korábbi ajánlómban is említett Prison Playbook volt. Az öt főszereplők a műtős Dr. Lee Ik-joon-t alakító Jo Jung-suk, Dr. Ahn Jung-won gyermekorvos szerepében Yoo Yeon-seok (Dr. Romantic, Mr. Sunshine). Továbbá Dr. Kim Joon-wan szívsebész szerepében Jung Kyung-ho (Descendants of the Sun), Kim Dae-myung pedig a jóságos Dr. Yang Seok-hyung nőgyógyász, és végül  Jeon Mi-do az idegsebész Dr. Chae Song-hwa doktornő szerepében tündököl. A sorozat sikerére való tekintettel a második évad állítólag majd 2021-re várható.

 

Life – 라이프 (2018)

Lee Don-wook (Gurardian the Lone God) főszereplésével a Life-tól is sokat várhatunk, hiszen ő is egy jól ismert arc a koreai sorozatok ismerőinek körében. Ye Jin-Woo a Sangkook University Hospital sürgősségi osztályának orvosa a kórházért zajló erőpárbaj közepén találja magát, és ez a viszály teszi ki a történet lényegét. A fő motívum a kórházat irányító Koo Seung-Hyo (Cho Seung-Woo) üzletember által képviselt profit orientált gondolkodásmód, versus az orvosok és Ye Jin-woo által képviselt páciensközpontú egészségügyi szolgáltatások biztosítása. Dél-Koreában az egészségügy biztosítás és önköltség alapú, ezért a szegényebb réteg szinte csak megfizethetetlen hitelek árán juthat hozzá magas minőségű orvosi szolgáltatásokhoz, ami persze sok orvos mentalitásával és értékrendjével megy szembe. A Life sorozat pedig ezt az izgalmas kérdést járja körbe, közben felfedve egy képzelt kórház eltusolt ügyleteinek titkait és belső viszályait.

 

Dr. Prisoner – 닥터 프리즈너 (2019)

Főszerepben  Min Namkoong ( Dr. Na Yi-Je szerepében, akit elüldöznek munkahelyéről orvosi hiba elkövetésének vádja miatt. A kedves és segítőkész doktor akarata ellenére belekeveredik egy ügyletbe, melyet végül rákennek a felettesei, és orvosi engedélye felfüggesztésre kerül. Yi-Je ezek után egy börtön egszségügyi központjának orvosaként kezd el dolgozni, azzal a céllal, hogy a bebörtönzött bűnözőket kisegítve elég kapcsolatra tegyen szert kórházi felettesein bosszúállásának végrehajtásához. A segítségért cserébe a börtönbe kerülő bűnözőknek, milliárdosoknak és hírességeknek segít kijutni a körtönből és megúszni a vádakat.

 

Descendants of the Sun – 태양의 후예 (2016)

A Descendants of the Sunról korábban részletesebben írtam, hiszen kedvenc sorozataim közé tartozik. A mai napig a legismertebb és legmagasabbra értékelt “klasszikusok” közé tartotik a K-drámák között. A történet főszereplői egy Közel-Keletre kihelyezett önkéntes orvosi csapat és katonai alakulat vezetői közötti szerelmi szálakat dolgozza fel, átszőve különböző akció jelenetekkel és természeti katasztrófákkal. Ugyan azt el kell ismernem, hogy Yoo Si-jin ezredes (Jung Kyung-ho – Hospital Playlist)  és Kang Mo-Yeon doktornő (Song Hye-ko) története néha kicsit túl dramatikus, a sorozat több mint 30 díjat nyert Koreában 2016-ban, mellyel minden idők egyik leghíresebb K-drama sorozata lett.