Oldal kiválasztása

Igen, a sorozatok világán kívül is van számtalan badass csaj, akik nélkül sokan nem lennénk ott, ahol most, akik valódiak, erősek, okosak, viccesek, sosem szűnnek meg nők lenni, de közben mindent elintéznek, ahogy azt kell. A listám kezdetén persze megkértem a szerkesztőtársaimat, hogy sorolják fel nekem kedvenc badass csajaikat, és hát annyira hosszú lett, hogy szó szerint krokodilkönnyeket hullajtottam minden kihúzott név után.

Íme, a rendkívül szubjektív lista, ami után garantált néhány film újranézése!

10, Clarice Starling (A bárányok hallgatnak filmek)

Általában nem szokás Clarice Starling ügynököt a badass csajok közé sorolni, de szerintem méltánytalanul alulértékelt karakter ő, aki rendkívül komoly szerepet játszott abban, hogy elkapjanak egy sorozatgyilkost, úgy, hogy egy másikat az elméjébe enged, miközben nem törik meg, csak erősebbé válik.

 

9, Katniss Everdeen (Éhezők viadala trilógia)

Katniss, egy nyomorúságos világban él, egy nyomorúságos körzetben, és mégis képes szeretni, jónak lenni, ellátni az anyját és a kishúgát egyszerre, miközben maga is még csak gyerek? Ráadásul egy olyan viadalra jelentkezik, ahol biztos a halálában mégis minden szenvedés közepette az marad, aki és igyekszik kiállni az egyetemes jóért – na, ez tesz egy nőt badass!

 

8, Natasha Romanoff (Marvel filmek)

A filmek alapján csak halvány körvonalaink vannak arról, hogy miképpen nőtt fel és élt Natasha, mielőtt Clint átállította volna a jó oldalra, de abban biztosak lehetünk, hogy nem kevés agymosáson esett át. És mindezek ellenére rájött és megértette mi a helyes és a helytelen, és tisztában van azzal, hogy minden tettnek van következménye, így az ő múltbeli bűneinek is, de ezt nem jelenti azt, hogy nem kell tovább harcolnia a jó ügy mellett.

 

7, Leeloo (Az ötödik elem)

Bármennyire is nem úgy néz ki fizikailag, Leeloo azért valahol egy újszülött szintjén áll, és a világ megmentése és a menekülés közepette hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. És mégis, mikor rájön, hogy az emberek milyen szörnyű dolgokat tesznek, nemcsak az ő szíve facsarodik bele, hanem kicsit a miénk is, és mégis képes kiállni azért, ami fontos: a szeretet és a lehetősége annak, hogy a világban több lesz a szeretet, mint a szenvedés.

 

6, Sarah Connor (Terminátor filmek)

Sarah Connor egy átlagos nő egy átlagos világban, mégis ő egy kérlelhetetlen gépezet célpontja, és bár a történet elején fogalma sincs arról, hogy mi miért történik, józanésszel és kitartással küzd a terminátor, és ez a harcos erő és szellem teszi őt, és majd későbbi fiát azzá, ami miatt Sarah célpont lesz.

 

5, Furiosa (Mad Max)

Egy világban, ahol minden, de szó szerint minden a kizsákmányolásról szól, akad valaki, aki megmutatja, hogy igenis törődhetünk másokkal önzetlenül, és segíthetünk nekik a legjobb tudásunk szerint.

 

4, Diana (Wonder Woman)

Tény, Diana hihetetlen erővel és képességekkel rendelkezik, de mégsem ez teszi őt igazán badassé, hanem a lelki ereje, ami azt mondja, hogy a világnak bizony szüksége van védelmezőkre, a világ nem gonosz, csak könnyen befolyásolható, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes a védelemre.

 

3, Alice (Resident Evil filmek)

A filmsorozat egészen másfajta irányt vett, mint a játék – amit én kifejezetten szeretek –, de emiatt sokan elfelejtik, hogy Alice, bár a végére szó szerint szuperkatonává vált, a kezdetek kezdetén ő indította el a folyamatot azzal, hogy egyszerű emberként úgy döntött, nem nézi tétlenül azt, ahogy a vállalat működik, és kiadja a vegyi fegyvereket gyártó vállalat titkait.

 

2, Ellen Ripley (Alien-filmek)

Az okos nő, akire nem hallgatott legénysége, így nem élte túl más a Nostromo katasztrófáját csak ő, meg a macskája. Kissé ironikus, de Ellen Ripley történetének elejét ennyiben is össze lehet foglalni. Ripley szó szerint nem csinált mást, csak józan emberi ésszel és logikával harcolt egy ismeretlen szörny ellen. Nincsenek szuperképességei, nem támogatták és nem is hittek benne, de ő hitt magában és ennyi elég is.

 

1, Eve (A Múmia filmek)

Tudom, hogy sokan nem őt tennék meg listájuk első helyezettjének, de mindenféle szuperképesség nélkül egy átlagos nő, egy könyvtáros, aki a saját tudására, tapasztalatára és erejére hagyatkozik? Mi ez, ha nem badass!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.