Oldal kiválasztása

Biztos van, akinek nem újdonság, de nekem tátva maradt a szám, mikor megláttam mennyi vetélkedős valóságshow van a Netflixen, és ennek a terjedelmes mennyiségnek a fele már landolt is a saját listámon. Cosplayes lévén természetesen elsőnek a ruhatervezős és sminkes műsorokon akadt meg a szemem, így daráltam be elsőként a Next in Fashiont.

Egy dokumentum sorozatnál elég nehéz írni a „történetről”, de a széria alapjaiban annyi a lényeg, hogy divattervezők versengenek egymással a világ minden tájáról, hetente egy témakört kapnak, amit a saját stílusukban kell megalkotniuk, kapnak hozzá varrógépet, anyagot, gombot, tűt, meg mindent, amit kérnek. A ruhát (vagy ruhákat), pedig két napa alatt meg kell tervezni, el kell készíteni és be kell mutatni a kifutón, ahol neves tervezők és stylistok bírálják majd.

A széria első felében mindenki párban dolgozik, vagyis két tervezőt boronálnak össze, hogy közösen alkossanak valamit, ezért cserébe olykor kompromisszumokat kell kötni, és meg kell találni az egyensúlyt a „hallatom a véleményem” és az „elnyomnak” között.

A tét pedig óriási: 250 ezer dolláros nyeremény, amit a saját divatmárkád fejlesztésébe vagy beindításába feccölhetsz, miközben a világ egyik legnagyobb online designer termékeket árusító üzlete, a Net-A-Porter átveszi a kollekciódat és a világ 170 országában árusítja majd.

A széria amúgy egy igazi boldogsághormon a nézőnek, és bár látunk kisebb civakodásokat, a versenyzők hihetetlen szeretettel és támogatással beszélnek a másikról, és bár versenytársak, segítenek egymásnak, persze nem a szabásban, hanem az ötletben, az átbeszélésben, vagy csak simán odamennek a másikhoz, és megölelik, mikor letört. Okkal jutott eszembe a Cobra Kai második évada, ahol a mester elmondta, hogy csalva nem érdemes nyerni, ugyanis a legjobbat legyőzni érdem, nem pedig egy elesettet, és valahogy itt is ezt láttam: egy egészséges, de nem elnyomó versenyszellemet, ami mögött ott az ember, az egyén, akit tisztelni kell.

A tervezők szinte mindegyike egy zseni, a látásmódjuk, a kreatív terveik, egyszerűen csupa olyan dolog, ami megmutatja, hogy a divat nem csak szép vagy érdekes ruhák összessége, ez művészet, önkifejezés, társadalmi állásfoglalás is. És emellett ott az emberi oldal, a hordhatóság, az egyediség, a kitűnni a tömegből érzés, és valahogy ennek az egésznek az összetettsége és káosza alkotja meg az igazi divatipart, és e mellett teszi le a voksát a Next in Fashion.

Azoknak, akik nem rajonganak úgy a divatért, vagy nem cosplayesek is nagyon sok pozitívumot és érdekességet tanulhatnak a szériától, miközben szeretnivaló és bájos embereket láthatnak, akik a saját kreativitásuk által a világot is jobbá akarják tenni!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.