Oldal kiválasztása

Talán már senkinek sem kell bemutatni Karl Urbant, de még tíz évvel ezelőtt, kevesebben ismerték a nevét, ám remek szerepválasztásainak, allűröktől mentes életvitelének és Pazar színészi játékának köszönhetően, nem csak azok a rajongók követik, akik már a Herkules sorozatban is megszerették Cupidóként.

5, Star Trek – Doctor ‘Bones’ McCoy

Annak ellenére, hogy a legjobb tíz Star Trek mozifilm közé sem sorolnám be JJ Abrams filmjeit, a castingban bizony nagyon ott vannak a Kelvin idővonalon játszódó filmek. Karl Urban pedig eszméletlenül jó választásnak bizonyult McCoy szerepére – pedig korábban mindig az izmos harcost alakítottt, most meg egy szarkasztikus orvos jutott neki. Egyszerűen elképesztő, hogy van, aki képes volt ennyire a nyomába érni DeForest Kelley eszméletlen gúnyos arckifejezéseihez, és eközben mégis a saját színészi játékát belevinni a karakterbe.

4, Riddick / Riddick – A sötétség krónikája – Lord Vaako

Egy biztos, nem lehet azt mondani, hogy Urban nem hajlandó változni szerepei kedvéért, például a Riddick című filmekben simán felnyírta a haját (amit amúgy a Thor: Ragnarok kedvéért ismét megtett) és olyan brutális páncélokat hordott, hogy attól egy egészséges ember is klausztrofóbia rohamot kapna. Ő mégis pazarul hozta a kíméletlen és kissé ambiciózus katonát, aki követi parancsnokát, de a hatalom jobban érdekli, mint az a mögött rejlő vallás, vagy szokásjog.

3, A pap – Black Hat

Nyílt titok, hogy rajongok a vámpírokért, és ebben bizony kőkeményen benne van Urban keze is, aki nagyszerűen alakított Black Hatet A pap című poszt-apokaliptikus filmben. Egyszerűen kézzelfogható volt a színész dühe, átváltozása és mesterkedése, miközben a film legjobb jeleneteit (a robbantós-karmesteri a mai napig az egyik legjobb jelenet a filmgyártásban) neki köszönhetjük, és bár ő a rosszfiú itt, egyszerűen nem tudok nem neki szurkolni.

2, Doom – John Grimm

Lassan kezdünk elérni ahhoz a korhoz, amikor a 2000-es évek elején kiadott, akkoriban (igen méltatlanul) szidott filmekre kezdenek a nézők szentimentális érzelmekkel visszagondolni, és máris nem utasítják el úgy élből az adott művet. Ez történt a 2005-ös Doommal is, ami egy igazán lebilincselő akciófilm, ami jól keveri a filmes elemeket a játékkal, jó a castingja, és konkrétan beleszögel a székedbe. De a film igazi ütőkártyája Karl Urban, aki nagyszerűen hozza a kíméletlen katona szerepét, de közben végig ott az emberi méltóság és érzelmek mögötte.

1, Dredd – Joseph Dredd bíró

Bár egészen kedveltem a Stallone féle Dredd filmet, el kell ismernem, hogy a 2012-es Dredd az igazi, és a kevés költségvetés mellett egy igazi műremeket hoztak össze az alkotók. Ebben pedig óriási szerepe volt Karl Urbannak, aki bár egy pillanatra sem vette le a sisakját, mégis minden érzelem, gúny és düh látszódott a színész arcán, mozgásán és hangjában.

És a kötelező plusz egy, avagy a filmes listából is kihagyhatatlan: The Boys – Billy Butcher

Hát mit mondhatnék? Urban már az Almost Humanben is kiválóan színészkedett a tévében, de amit Billy Butcherként művel a The Boys-ban, azt szó szerint tanítani kellene. Persze ehhez hozzájárul az igen hálás szerep, és a rendkívül felkapott szuperhős tematika, de mindezek nélkül is simán elvinné a hátán az egész show-t

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.