Oldal kiválasztása

Lefogadom, hogy minden háztartásban van legalább egy a Határozó Kézikönyvek sorozatból, és nem számít, hogy A világ madarai, az Akváriumi halak, vagy éppen a Gombák akad a kezünkbe, ezeket bizony érdemes átlapozni, elolvasni.

A 2000-es években megjelent Határozó Kézikönyvek sorozat 21 kötetből áll, és arról szól, amiről, vagyis egy rendkívül körültekintő és átlátható képes gyűjtemény állatokból és növényekből. A sorozat tagjai több száz állatot és növényt vonultat fel, aprólékosan kielemzi, és nagyon is logikus grafikonokkal egyéb információt is megoszt, például a Gombák esetében, hogy ehető-e, vagy az Akváriumi halak kötetben, hogy miként viselkedik az adott hal. Az egész egy átgondolt és logikusan felépített gyűjtemény, ami hatalmas információtömeget tartalmaz.

Na, de miért is ajánlom az elolvasását, vagyis ez esetben a körültekintő átlapozását? A kötetek még azok számára is érdekesek lehetnek, akik nem érdeklődnek az adott téma iránt, például én kifejezetten nem szeretem a madarakat, de A világ madarai olyan gazdag és élénk, ugyanakkor informatív anyagot tartalmaz, hogy öröm volt a szememnek, illetve az elmémnek megtudni egy csomó érdekes és olykor igen vicces információt róluk.

A kötetekkel olyan tudásra tehetünk szert, ami azon alapul, hogy mi fogja meg a szemünket, milyen név, vagy érdekesség az, amire jobban ráfókuszálunk lapozgatás közben, és ezzel bizony nagyon sok új dolgot tanulhatunk. Érdekes volt látni például a Csigák és kagylók esetében, hogy a karibi térségben élő csigaházak mennyire hasonlítanak a térségből ismert ruházati stílusra, vagyis, ez esetben a természet megelőzte az embert, és a helyi lakosság azt a színes és mintás világot próbálta meg megragadni, amit környezetében látott.

Az egész egy hatalmas utazás a bolygónkon, tele képpel és adattal, de mégis van benne valami elsöprően kellemes érzés, megismerni a világot, megtalálni a magunk összefüggéseit, újat tanulni, és akár visszatérni ehhez az újdonsághoz. Persze, az internet korában talán elavultnak is tűnhet egy enciklopédia lapozgatása, de közben ott a bizonyosság, hogy amit látunk és olvasunk, megmarad, ott a polcunkon, nem veszik el az internet szó szerint feneketlen tavában.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.