Oldal kiválasztása

Már nagyon régóta vágytam arra, hogy megnézhessem a Tutanhamon rejtélyei és kincsei kiállítást Budapesten, és mivel végre volt lehetőségem hazalátogatni, így gyorsan meg is ejtettem egy pár órás kellemes kikapcsolódás keretében a tárlatot.

A Vam Design Centerhez tartozó Király utcai épületközpontban található kiállítás egyszerre volt balzsam az egyiptológus lelkemnek és kápráztató élmény a szememnek. A Howard Carter által 1922-ben felfedezett sírkamra minden képzeletet felülmúlt kincsivel, és közel száz év alatt még mindig nem halványult az expedíciót körülvevő hype és misztikum. Ez egyrészt jó, mert igenis fontos, hogy emlékezzünk a múlt lélegzetelállító kincsire, és az ehhez tartozó végtelennek tűnő küzdelemre, ugyanakkor a kor sok olyan hiedelmet és babonát kötött az ásatáshoz, amit már számtalan alaklommal megcáfolt a tudomány, mégis tartja magát.

De térjünk vissza a kiállításra: az aprólékos munkával készített replikák elképesztően részletesek és szemet gyönyörködtetőek, elképesztő, hogy mai eszközökkel is micsoda munka volt ezt összeállítani, megtartani azt a valósághű stílust, ami egy aranytárgy sajátja, és eközben végig ott lebeg a kérdés, hogy több ezer évvel ezelőtt, mi munka lehetett benne.

A kiállítást egy nagyon informatív videóval lehet elkezdeni, ahol végigvezetnek minket a korszakon, alap információkat mutatnak be az ókori Egyiptomról, miközben az ásatásról is szó esik. Ezután kezdődik meg úgymond az igazi kiállítás, és ez bizony lélegzetelállító. Maga a tárlat rendkívül okosan és logikusan van felépítve, látszik, hogy nagyon sok munka és átgondolás van mögötte, és egyúttal végig arra figyeltek, hogy a látogató – akár van valamennyi előismeret, akár nem – hasonlóan tudja megszemlélni az elképesztően gazdag leletet, mint annak idején Carter és csapata.

A hihetetlen mennyiségű aranytárgy közepette mégis minden alkalommal, szobáról-szobára újabb lenyűgöző tárgyakban fürdőzünk, amik folyton rálicitálnak az előzőekre. Az elrendezés pedig továbbra is kiváló, és köszönhetően annak, hogy padokat is elhelyeztek a kiállító térben, lehetőségünk van egy kicsit megpihenni, miközben a csodásabbnál csodásabb tárgyakat vesszük szemügyre.

Különösen a híres halotti maszk elhelyezése volt a kedvencem: azon túl, hogy teljes mértékben körbejárható, még remek leírást is mellékeltek hozzá, és tükrök segítségével a díszítésekben és írásjelekben gazdag belsejét is megtekinthetjük.

Óriási élmény volt számomra a kiállítás, és mindenkinek javaslom, hogy legalább egyszer életében tekintse meg, akárhol a világban, mert ez egy olyan egyedi élmény, amire mindenkinek szüksége van.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.