Oldal kiválasztása

Emlékszem még a film premierje előtt nagyon sokan akartak látni egy olyan mozit, ahol a két legendás akciósztár, Jacki Chan és Jet Li együtt szerepel. Aztán valahol a premierrel kezdett elcsúszni ez a várakozás, és a film nem túl szép kritikákat kapott – nálunk például azonnal dvd-n jelent meg, nem adták le mozikban.

Jason Tripitikas (Michael Angarano) egy tipikus 17 éves fiú, aki szeretne bátrabb, ügyesebb és persze népszerűbb lenni, de rajongása a kung-fu iránt, vagy az, hogy egy kínai zálogházban kell dolgoznia, nem teszi őt menővé. Egy nap azonban Jason rábukkan egy érdekes botra, amiről kiderül, hogy az a Majomkirályhoz (Jet Li) tartozik, és a mágikus tárgy át is repíti Jasont időn és téren át egy kínai faluba, egy csata kellős közepére. Jasont Lu Yan (Jackie Chan) menti meg és egyúttal el is magyarázza neki, hogy a bot miatt veszélyben az élete, mivel a Jáde harcos (Collin Chou) minden erejével azon van, hogy megszerezze a Majomkirály botját, és ezzel egy elképesztő hatalom koncentrálódhatna a kezében. Jason útnak indul Lu Yannal, hogy biztonságba helyezzék a botot, ám a kaland még csak most kezdődik számukra.

El kell ismerni A tiltott királyság története egy nagyon bájos, ám igen egyszerű történet, ami a klasszikus kalandfilmes kliséken alapul: végy egy képzetlen hőst, helyezd át egy másik világba, adj mellé egy vonakodó tanárt, üldözze az ellenség, és voilá, már is kész a történet. És ugyan a film storyja tényleg nem ad semmi extrát, ez tipikusan az a film, ahol nem a megérkezés, hanem maga az utazás a fontos.

A tiltott királyságban egyszerre egyesül a kínai filmművészet nagyzolása és hosszú mozdulatsora, az egyszerűbb ám sokkal feszesebb tempójú amerikai filmgyártással, és a kettő keverék egy nagyon jól adagolt, bájos filmben egyesül. A maszkmesterek tényleg nagyon sokat dolgoztak Jet Li fizimiskáján, míg a jelmeztervezők pompás ruhákat alkottak, amik egy olyan kort és tájat idéznek fel, ami valóban egy mitológiába illik.

A castingra sem lehet panaszunk, persze sem Jet Li, sem Jacki Chan nem egy elképesztően tehetséges színész, ám korrektül hozzák a rájuk bízott feladatot, és őket nem is ezért kedveljük, hanem mert harcművészeti tudásuk elképesztő, miközben nem használnak kaszkadőröket, számtalan sérülést szereztek már életükben, mégis mozgásuk olyan szép, olyan könnyed, olyan elképesztően precíz és gyors, mintha nem is evilági embereket látnánk, hanem igazi mitológiai alakokat.

A tiltott királyság egy kedves mese jóról és rosszról, egy fantasztikus, mitológikus világban, és ugyan nem felejthetetlen történet, mégis, egy igazi élményt és szórakozást nyújtó kalandfilm, amit időről-időre érdemes elővenni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.