Oldal kiválasztása

Elérkeztünk a Longmire sorozat utolsó évadához, és bizony csalódott vagyok. Mintha az írók minden korábbi tényt elfelejtettek volna a karakterekről, és megpróbálták volna az összes valaha volt ötletüket bepréselni tíz epizódba.

Henryt (Lou Diamond Phillips) Malachai emberei tartják fogva a Crow rezervátumban, és mire Walt sheriff (Robert Taylor) értesül legjobb barátja eltűnéséről, már félő, hogy nem találja meg élve. Azonban váratlan segítséget kap Walt, miközben Henryt is sorra látogatják meg képzeletének szülöttei, a múltja, és egyben az őslakosok szellemei.

Walt is komoly gondok elé néz, mivel polgári perbe fogták Barlow (Gerald McRaney,) megölése miatt, és ezért szó szerint elővették minden korábbi ügyét, és bár az ügyvéd fő célja, hogy Waltot anyagilag tönkretegye, egyáltalán nem zavarja, hogy egyúttal a teljes reputációját is tönkreveri. Waltnak barátai segítségével kell kimásznia a slamasztikából, és talán az elhangzottak arra is késztetik, hogy tanuljon a múlt hibáiból és változtasson az életén.

Röviden összefoglalva dühös vagyok erre az évadra, mert az alkotók szó szerint karaktergyilkosságot követtek el. Walt Longmire seriff az aki, egy szűkszavú és tisztességes ember, aki igyekszik a törvény minden betűjét betartani, de tudja, hogy van, amikor egyszerűen cselekedni kell. Ezzel szemben az ötödik évad Longmire seriffje egy gonosz és megkeseredett öregember, aki nemhogy nem tanul a múlt hibáiból, de szánt szándékkal tönkre tesz mindent és mindenkit maga körül. Egyszerűen ez a seriff nem az a seriff, akit az első évadokban annyira megkedveltünk, és tekintve, hogy az egész széria rá épül, konkrétan mindent hazavágtak ezzel a készítők.

De ha ez még nem lenne elég, egy tíz epizódos évadban beletuszkoltak több évadnyi konfliktust és tartalmat, szó szerint minden második epizód egy évadzárónak felelt meg, de mivel az ezekhez szükséges motivációk, drámai szál és ív nem volt felépítve, ezért futószalagon gyártott történéseket kaptunk, amire a szereplőink sem reagálta, csak mentek tovább, mintha mi sem történt volna. És persze ennek megfelelően semmi nem volt hatással senkire és semmire.

Gyanítom, hogy ez azért történt, mert tudták, hogy vége lesz a sorozatnak és ezért még utoljára nagyot akartak alkotni, nagy akciót, nagy drámát és hasonlók, de a Longmire-ben pont az volt a jó, hogy egyáltalán nem voltak felpörgetve a dolgok, és főleg karakterdrámát láthattunk a képernyőn, meg persze pár érdekes bűnesetet is. De ez most nem így volt, egyszerűen az alkotók túl sokat akartak, és ezzel megfojtották a szériát, a szereplőket, és valahol minket, nézőket is.

Arról már nem is beszélve, hogy alap jogi tudással is kitűnik, hogy konkrétan a teljes amerikai jogrendszert átírták csak azért, hogy további konfliktust tudjanak bedobni – gondolok itt Nighthorse (A Martinez) és Walt „csatájára”, de az egész bírósági szereplés is egy nagyon túltolt jelenetsor volt.

Szomorú vagyok, mert a szériának tényleg volt egy nagyon kellemes és egyedi atmoszférája, jól felépített és érdekes szereplői, és méltóbb zárást érdemelt volna a történet, de ezt nem kaptunk meg.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.