Oldal kiválasztása

Annak ellenére, hogy a Cobra Kai pilotját szó szerint premieren néztem meg a YouTube-on, valahogy nagyon elsikkadt a széria a megnézős listámon, annak ellenére, hogy amúgy nagyon tetszett a koncepció. De hála a Netflixes átvételnek és megjelenésnek – hálás is vagyok a harmadik évados berendelésért –, végre bedaráltam a szériát, és bár voltak hullámvölgyek, nagyon megszerettem.

Johnny Lawrence (William Zabka) a valaha volt sikeres karate bajnok most egy lezüllött alkoholista, aki alkalmi munkákból él, nem beszél a fiával, és amúgy az élethez sincs igazán sok kedve. Ám a szomszédba költözik egy srác, Miguel Diaz (Xolo Maridueña), akit a szeme láttára vernek pépessé az iskolatársai, ám eközben veszélybe kerül Johnny imádott kocsija, ezért szépen egyesével le is rugdossa a srácokat. Miguel ezután nem hagyja annyiban a dolgot, és addig rágja Johnny fülét, amíg hajlandó őt tanítani, és ezzel elindulnak egy közös edző-tanítvány utazáson, ami mindkettejük hasznára válik.

Ugyanakkor Daniel LaRusso (Ralph Macchio), aki egy sikeres autókereskedést vezet, boldog feleségével és két gyerekével egy hatalmas házban, azonnal tikkelni kezd, amint meglátja, a retteget Cobra Kai logót, és nem nyugszik, amíg tönkre nem teszi a maga által létrehozott gonosz ellenséget. De vajon meddig lehet visszamenni egy sérelem bosszújáért, és a tini kori csínyek meddig számítanak jogos alapnak egy másik ember tönkretételéhez?

Azon kevesek közé tartozom, aki nem volt nagy rajongója az alap Karatekölyök filmnek, talán ha kétszer láttam életemben az első, 1984-ben készült filmet, aztán meg egyszer Az új karate kölyök filmet Hillary Swankkel, de azt is Chris Conrad miatt néztem meg (igen, a helyes srác Az ifjú Herkules kalandjaiból). És az újat Jackie Channel, ami szerintem egészen jó lett, csak rossz volt a címadás: azért a karate meg a kung-fu piszkosul nem ugyanaz. Ugyanakkor láttam az Így jártam anyátokkal szériát, ahol azért Barney-nak volt egy két jó meglátása a filmmel kapcsolatban, ami átértékelte bennem az egész élményt – nem mintha szurkoltam volna benne LaRussónak, aki szerintem pont ugyanolyan bunkó volt, mint a másik gyerek.

A sorozatban talán a legjobb, ami tetszik, hogy minden történetnek két oldala van, és nem lehet csak az egyik alapján eldönteni, ki a rossz és ki a jó, és valahogy nincsenek igazán jók vagy rosszak sem, csak emberek, akik döntéseket hoznak, hibáznak és élnek. Egy 80-as évekbeli faék egyszerűségű filmből azért kihozni ennyi tartalmat, ilyen mélységet igazi írói bravúr, ami bemutatja, hogy igenis vannak még történetek, amiket el kell mesélni!

Érdekes volt látni, hogy a korábban gazdagnak hitt Johnny Lawrence mennyire más emberré vált a vereség után, miközben amúgy 11 szeres bajnok volt, de ez történik, ha az otthoni környezet nem támogató, és az apa képben tetszelgő mester egy rohadék. Eközben Daniel LaRusso, aki mindig az áldozat szerepében tetszelgett, két győzelem után ebből csinált egy egyedi hangot és reklámot saját autókereskedésében. Mennyire is sokat számít a környezet, a támogatás és a hit magadban igaz?

Ugyanakkor érdekes volt látni, hogy a korábban kedves és becsületes fiúnak tartott Dany, amint nem kapott megfelelő irányítást Miyagitól, egy bosszúszomjas hazug bunkóvá vált a Cobra Kai dojóval való harc során. Most komolyan, egy ember, akinek mindene megvan, mégis az az egyetlen célja, hogy a nála rosszabb sorsú embert tönkretegye egy harminc éves sérelem miatt? Ezt már klinikai esetnek is lehetne nevezni.

Az évad (mindössze tíz epizód!) alatt azonban szépen lassan Johnny is összeszedte magát, lépésről lépésre, mintha egy depresszióból való kimozdulás teljes megnyilvánulását láthatnánk, és bár a sorozatban nincs igazán szemléltetve az idő, ezzel baromira lehet látni, hogy hónapok telnek el. Ugyanakkor Dany folyamatosan épül le és veszti el a lába alól a talajt.

Érdekes, hogy míg Danny szavaival egyet lehet érteni, a tettei azt bizonyítják, hogy nem egy egyenes ember, míg Johnny, bár igen nyers formában, egyenes jellemként kiáll abban, amiben hisz, és nem fél mások szemébe mondani! Nagyot léptünk előre az 1984-es film debütálása óta, vagy talán mégsem, és egyszerűen mindenki azonnal a helyes kissráccal azonosult, mert a gyengébbet mindig jobb érzés támogatni? Ugye-ugye, vannak itt kérdések bőven a szériával, a filmekkel, és a saját hozzáállásunkkal kapcsolatban!

Szerencsére a Netflix egyből feltette a sorozat második évadját is, és egyúttal be is rendelte a harmadik évadot, ami 2021-ben érkezik majd a streaming csatornára.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.