Oldal kiválasztása

Mint mindennek, a jól ismert amerikai képregényekre és japán mangákra hasonlító koreai képregényeknek is megvan a maga története. A webtoonoké pedig szorosan kapcsolódik a koreai történelemhez és a 21. ipari forradalomhoz.

Mivel Korea 1910-1945 között japán megszállás alatt volt, rengeteg japán pop kulturális elemet is átvettek a hétköznapi életben. Az ezalatt készült koreai műveket az 1920-as években kezdték el “manhwa”-nak nevezni; ekkor az elnyomó kormány főként gyermekeknek szóló illusztrációt engedélyezett, a rendszerkritikus politikai töltetű illusztrációkat fokozatosan betiltatták. Ezt követőek szép lassan terjedtek a köztudatban, “manhwabang” kávézók és képregényes boltok nyíltak, és egyre több műfajban készültek illusztrációk.

Sajnos az ázsiai piacon kívül nem értek el osztatlan sikert; a nyomtatásban önállóan megjelent manhwák a képzelet minden zegzugát bejárva fantasy, kaland és fikció kategóriában készültek, míg az újságokban megjelenő társaik továbbrs is súlyos elnyomás és cenzúra alatt álltak, egészen az internetre ingyen feltölthető webtoonok megjelenéséig. A Line Webtoon felhasználóbarát felületei, tökéletes új sztorik felfedezésére :)

A webtoonok “forradalma” nagy változást hozott, megreformálva ennek a digitális művészeti formának az iparát. Manapság az egyik legismertebb app: a Naver (koreai Google-hez haszonló mindenre-jó-software) Webtoons a leggyorsabb elérési módja ezeknek, akik már egy angolul is elérhető oldalt is működtetnek. Az oldalon rengeteg koreai webtoon angol fordítása, illetve original angol webtoonok találhatók; romance, sci-fi, horror, dráma, fantasy, comedy, slice of life, supernatural, szuperhős és további izgalmas témákban.  

True Beauty (klasszikus love triangle sztori egy különleges csavarral)

Az elmúlt pár évben rengeteg sorozat is készült legsikeresebb webtoonokból, mint például a mai napig futó Sound of Your Heart (2016 óta folyamatosan megjelenő részekkel ez a leghosszabb ideje futó webtoon valaha), a Cheese in the Trap, vagy a Netflixen is elérhető Love Alarm. És persze a listából kihagyhatatlan Park Seo-Joon főszereplésével adaptált Itaewon Class, Az idei év sikere, amiről hosszas ódákat zenghetnék, picit bővebben pedig itt olvashattok róla.

Külön érdekes még a W: Two Worlds sorozat, aminek a története 2 világ között játszódik, ahol egy webtoon grafikus által illusztrált sikersorozat világa a művész tabletén keresztül megelevenedik. A sorozat sikerére való tekintettel idén nyáron elkezdték kiadni a sorozat webtoon formáját is. Emellett megemlíteném még a Save Me-t, a BTS korszakában kiadott albumainak storyline-jához készített webtoon, amiben a Jin egy napot folyamatosan újraélve a fiúk kisiklott életét próbálja megmenteni (BTS rajongóknak külön izgalmas, de remek a történet alapon is).

Save Me a BTS-től

Ajánlom mindenkinek sok szeretettel mindenkinek, akit érdekelnek a különleges történetek gyorsan olvasható, digitális formában. Illetve mindenki másnak, aki szeretne valami újat, de mégis szerethető, amihez szívesen tér vissza hétről hétre 10 percre. Akár tömegközlekedés közben is! 😉