Oldal kiválasztása

A pandémia sok mindentől megfosztott minket, de lassan visszatérhetünk a régi életünkhöz – kivéve mozizás terén. A mozik az utolsók közt nyithattak újra, és a szórakoztatóipar többi résztvevőjénél jóval erősebben függenek az aktuális amerikai helyzettől, így hiába ülhetünk be újra a moziba, nem nagyon van mire, mert a premierek többségét hónapról hónapra újra eltolják. Ennek fényében még nagyobb durranásnak számít most az Ava, mivel a  Jessica Chastain – Colin Farrell – John Malkovich főszereplő trió nevével fémjelzett akciófilm bizony szembemegy az árral és kihasználja az uborkaszezonban rejlő lehetőségeket. Külön exkluzivitás-élményt ad az a tény, hogy a filmet hazánkban mutatják be elsőként, a többi országban egy hónap csúszással várható majd a premier.

A film főszereplője Ava (Jessica Chastain), aki, miután ígéretesen induló pályáját félbetöri egy tragédia, családját elhagyva beáll a seregbe, majd átkerül egy titkos katonai szervezethez, ahol bérgyilkosként a kiemelten fontos személyek kiiktatása lesz a feladata. A makacs és ellenálló személyisége azonban egy idő után túl kockázatossá teszi őt munkáltatói számára, így egy balul elsült akció után a kiiktatása mellett döntenek.

Aki ez alapján, és a “jön a női John Wick” jellegű beharangozók után azt hiszi, hogy egy pörgős, kemény, izgalmas, szórakoztató akciófilmet kap, az nagyot fog csalódni. A készítők ehelyett a személyes élet-tragédiák irányába vitték el a filmet, amihez a látványos -de sajnos teljesen lélektelen – akciójelenetek csak csomagolásként szolgálnak: ezek mögé bújtatva egy meglehetősen komor családi drámát kapunk, ahol az összes fellelhető kombinációban (apa- lánya, anya-lánya, férj-feleség, nővér-húg és párkapcsolati relációban is) komoly konfliktusokra és sebekre derül fény. Egy minden ízében diszfunkcionális család rajzát láthatjuk, ahol mindenkinek megvannak a maga sérelmei, de valójában senkit nem tudunk sajnálni érte.

Az Ava impozáns szereplőgárdát rakott össze: az Oscar-jelölt és Golden Globe-díjas Jessica Chastain karaktere számára  a Duke-ot alakító kétszeres Oscar-díjra jelölt John Malkovich jelenti saját apja helyett az apafigurát, az Oscar-díjas és Golden Globe-díjas Geena Davis játsza az anyját, és a Golden Globe- díjas Colin Farrell a fő ellenfele. Azonban úgy fest, közülük csak Geena Davis volt képes a tőle megszokott minőséget hozni. John Malkovich ezúttal csak iparosmunkát produkál (bár azt becsülettel), Colin Farrell viszont az Úriemberekben nyújtott szerepének itt csak valami gyáva és értelmezhetetlen paródiáját tudja nyújtani. Jessica Chastain pedig, bár kemény és dögös, hiába van tele emberi esendőséggel, egyszerűen képtelen elérni, hogy azonosuljunk vele, a játéka hideg, a karakter döntései zavarosak és logikátlanok.

Az Ava ezzel együtt nem rossz film, leköt és van benne szórakoztató kvalitás, csak helyiértékén kell kezelni: ne egy izgalmas akciófilmet, és ne is nagyszabású krimit várjunk, és akkor nem lesz baj. Negyed évnyi kényszerszünet után arra tökéletes, hogy újra moziélményt szerezzünk.