Oldal kiválasztása

Van abban valami igazán varázslatos, mikor két, egymástól igen eltérő dolog találkozik, és mégis, ebben a találkozásban annyira egybeforrnak, annyira jól kiegészítik egymást, mintha ez lenne a világ rendje. Az amerikai Star Trek és a japán mangák stílusa nem az a két dolog, amit csak úgy magunktól összepasszítanánk, ám ennek a kettőnek a találkozásából mégis fantasztikus művek születtek.

Magyarul két kötetet jelentetett meg a Mangattack kiadó 2007-ben és 2008-ban, és bár a kiadók nem a megszokott mangás olvasás renddel adták ki a könyveket – jó tíz évvel ezelőtt, ezt feltételezem azért tették, mert sokkal kevésbé ismerték a műfajt –, de mégis annyira jól eltalálták ezzel a két rajongótábort, hogy nem is értem, miért nem lett felkapottabb.

A kötetetekben öt manga, valamint egy novella kapott helyet, és mivel mindegyiket más alkotta meg, ezért a minőségük is igen hullámzó, akadnak történetek, amiket a DC képregényekből is ismert alkotók írtak, de olyanok is, akik számos sci-fi sorozat írói gárdájában szereztek nevet maguknak.

A Shinsei ​Shinsei kötetben olyan nagy titkoknak lehetünk tanúi, mint a borg születése, ami számomra a trekkie-manga szerelem legkiemelkedőbb darabja. Az eredeti Star Trek széria kissé teátrális stílusa remekül összefonódik a mangák hasonlóan teátrális történetvezetésével, miközben az egész egyszerre megmarad nagyon Star Treknek és nagyon mangának is. De azok sem maradnak történet nélkül, akik annyira nem kedvelik az eredeti trilógiát, mivel a Kakan ​ni Shinkou-ban már maga Jean-Luc Picard kapitány is feltűnik.

Sajnos megakadt a további mangák kiadása, pedig a harmadikban maga Will Wheaton, vagyis a Star Trek: Új generációban Wesley Crushert alakító színész volt az író, aki mind íróként, mind geekként, mind trekkie-ként bebizonyította már, hogy igenis van mit a tejbe aprítania.

Egyedül a kötetek fordítása az, ami rontja kissé az olvasási élményt, ugyanis sok helyen ugyan helyes magyar fordítást használnak, de azt a szót vagy kifejezést nem igazán használjuk magyarul.

A Star Trek: A manga sorozat mindegyik kötete igazi sci-fis és trekkie kötelező olvasmány, bár úgy vélem, a manga szerelmesei a sorozat előzményei nélkül nem minden utalást fognak érteni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.