Oldal kiválasztása

Idén a koreai filmek és sorozatok gyártása minden eddiginél jobban virágzik; sorra érkeznek a jobbnál jobb történetek, dőlnek a nézettségi rekordok és ratingek is. Még a 2019-ben győztes Sky Castle  ( SKY 캐슬) is elvesztette nyertes pozícióját, és a második helyre csúszott vissza a nemrég megjelent The World of the Married ( 부주의 세계) hatalmas sikere után.

Előzetes várakozásaimmal ellentétben -érdekes módon- mindkét sorozat története a házas élet, család és felnőtt problémák köré központosul, persze megspékelve további izgalmas elemekkel. Ez szintén azt bizonyítja,  hogy k-drama sorozatokat nem csak a fiatal K-pop rajongók néznek, hanem egy sokkal szélesebb nézői kör kíváncsi rájuk. A Sky Castle pedig kifejezetten azok közé a sorozatok közé tartozik, amik teljesen lekötnek, és tényleg elgondolkodtatnak. (Nem véletlenül nyert 4 díjat is a Baeksang Awards-on 2019-ben, ami Korea egyik legnevesebb éves filmes gálája.)

A frissen belöltöző Hwang család

A történet a Sky Castle nevű privát luxus lakóövezet gazdag családjainak gyanúval, féltékenységgel és álszentséggel átszőtt viszonyait mutatja be, ahol a háttérben korrupció, nyerészkedés és gyilkosság vet árnyékot. Amikor az egyik megüresedett házba új lakók költöznek, teljesen felkavarják az ott lakók között kialakult erőviszonyokat. A kicsinyeskedést megelégelve Hwang Chi-Young felesége, Lee Soo-Im (Lee Tae-ran) aki korábban tanárnő és mesekönyv írónő, elveihez ragaszkodva felveszi a harcot 5 helyi feleséggel, akik szociális ragjukhoz görcsösen ragaszkodva versengenek egymással. Az ott lakó beképzelt háziasszonyok egyetlen célja a siker: férjük rangja, gyerekeik tökéletes nevelése és a legnevesebb egyetemre való bejuttatása. Iskola elsőnek lenni már önmagában is nehéz dolog, ám jónevű elit iskolában, ahol mindenki még magántanárhoz is jár, még nehezebb. Dél-Koreában egyébként is komoly versengés folyik az iskolákban, a gyerekek rendszeresen, évfolyam szinten írnak felmérőt, ami alapján ranglistákra kerülnek, ezzel mérve egymás között is az elért helyezést. Az ezzel járó nyomást minden gyerek máshogy kezeli, ez vezetett végül a pánikbeteg Lee Young-Jae anyjának öngyilkosságához is.

Lee Young-Jae és a családja, amikor bejutott a Seoul National University-re

Lee Young-Jae és a családja, amikor bejutott a Seoul National University-re

A dolgok ott borulnak meg teljesen, amikor a Lee család otthonába beköltözött Hwang Chi-Young-ék szavazással megszüntetik az indokolatlanul nehéz könyveket feldolgozó helyi könyvklubot, maguk ellen fordítva a fél szomszédságot, beleértve a klub legokosabb lányának Han Yeo-seo-nak anyját Han Seo-jin-t ( Yum Jung-ah) és a klubot vezető sikeres jogász és egyetemi tanárt, Cha Min-Hyuk-ot (Kim Byung-Chul – Descendants of the Sun, Mr. Sunshine).

Sky Castle lakói a heti könyv klub ülés közben

Mindeközben a korábban Lee Young-Jae-t tanító elit magántanár a Sky Castle egy új diákjának oktatója lesz. Kim Joo-young (Kim Seo-Hyung) magántanár koordinátor “kezelésbe veszi” Kang Ye-seo-t, akinek minden álma apjai nyomdokában a Seoul National University-n bejutni az orvosi képzésre. A mindennapos magánórák közben Kim tanárnő tejesen hatalmába keríti Ye-seo-t, ami egyre jobban nyugtalanítja nagyravágyó édesanyját, Han Seo-jin-t. Hisz ő saját bőrén kezdi tapasztalni, hogy mennyire ravaszul manipulálja lányát a magántanár, miközben egyre növekszik benne a rossz érzés. Egy szörnyű tragédiát követően pedig Sky Casle-ben végleg elszabadul a pokol, az ott lakó családok élete lehetetlenné válik a második haláleset után, amikor mindenkire a gyanú sötét árnyéka borul. Kérdés, hogy a becsvágyó szülők végül hajlandóak lesznek-e lemondani önkényes vágyaikról, a gyerekeik elé állított lehetetlen és kegyetlen elvárásoktól és normális, emberi kapcsolatot létesíteni gyerekeikkel egy igazabb élet érdekében, mielőtt túl késő lesz…

Szülök veszekedése a gyerekek és a magántanár miatt

Összességében a sorozat minden része izgalmas, tele van meglepő fordulatokkal és csavarokkal, amik folyamatosan bonyolítják a köztük lévő viszonyokat. Mindegyik családnak megvan a saját problémája és nehézségei (kisebbségi komplexus, kompromisszum képtelenség, szeretet kifejezése, féltékenység, becsvágy stb) amit a karakterfejlődésüknek köszönhetően a sorozat végére mind többé-kevésbé le tudnak küzdeni.

A SKY Castle-ben lakók bonyolult kapcsolat hálózata

A SKY Castle-ben lakók bonyolult kapcsolat hálózata

A sorozat nagyon ijesztő és kegyetlen képet mutat koreai gazdag elit családjainak materialisztikus vágyairól, és azok eléréséhez vezető útról. Így hát az sem véletlen, hogy a SKY Casle elnevezés is a tanuláshoz kapcsolódik; Dél-Korea 3 legnevesebb egyetemének a Seoul National University, Korea University and Yonsei University-nek a rövidítése. A szülők mindent megtesznek saját és gyermekeik sikeréért, átgázolva ezzel szinte mindenen és mindenkin, legyen szó akár egy házasságon kívül született gyerekről, vagy mások valódi érzéseiről. A színészek hatalmas beleadással és profizmussal alakítják a különböző szülőket 20 hosszú epizódon keresztül, akik saját démonjaikkal megküzdve próbálják nevelni gyerekeiket.
Mindenkinek nagyon ajánlom, mert fontos kérdéseket feszeget az előítéletről, elvárásokról, az iskola rendszer gyerekekre gyakorolt nyomásáról, párkapcsolatról és felelősségről. Mindenképp egy izgalmas, sokat mondó sorozat, ami nem véletlenül ért el ekkora sikereket!

Trailer:  https://m.youtube.com/watch?v=FcVKzEYaC1s

 

Han Ye-Jin, az elegáns orvosfeleség és anya kifelé mutatott arca