Oldal kiválasztása

Vannak olyan sorozatok, amiket megismételhetetlennek tartok – mint mondjuk a Stranger Things vagy a Firefly – mégis mindig keresem az ezekhez hasonlót. A Justified, vagyis magyar nevén A törvény embere számomra szintén ilyen széria, amihez talán a Deadwoodot tudnám leginkább hasonlítani. De egy furcsa véletlen folytán találtam egy szériát, ami hangulatban a Deadwoodot idézi, de dinamikában és történetkezekében a Justifiedot.

Walt Longmire seriff (Robert Taylor) nemrég tért vissza feladataihoz, miután egy évvel ezelőtt elvesztette feleségét. Helyettesei, Vic (Katee Sackhoff), Branch (Bailey Chase) és Ferg (Adam Bartley) ugyan állták a sarat távollétében, de most, hogy a seriff visszatért Branch kissé nehezen kezeli a helyzetet, és végül úgy dönt, indul Walt ellen a seriff választáson, ez pedig rányomja a bélyeget kettejük amúgy is kissé kakaskodó magatartására. A cheyenne-i rezervátum melletti kisvárosban pedig egyre több a bűntény, és ezt fokozza, hogy a rezervátumban élők még mindig neheztelnek Longmire-re, mivel ő csukta le korrupt rendőrfőnöküket. Walt azonban több évtizedes barátságot ápol a cheyenne törzs egyik tagjával, Henry Standing Bearrel (Lou Diamond Phillips), aki igyekszik közvetíteni a két világ között a jó ügy érdekében, ám ez nem mindig könnyű.

Meg kell hagyni, igen későn ébredtem rá arra, hogy nekem ez a sorozat bizony tetszeni fog, és első körben is csak Lou Diamond Phillips és Katee Sackhoff miatt kezdtem bele, de az első rész annyira megvett magának kilóra, hogy szó szerint három nap alatt bedaráltam az első évadot. És nagyon nehezemre esik nem szuperlatívuszokban beszélnem róla.

A klasszikus sheriff – kisváros – amerikai őslakosok – bűntények négyszögét dolgozza fel a történet, ami így önmagában elég egyszerűnek hangzik, és őszintén, műfajában is marad, nem tágítja annak körét – bár szerintem nem is lehet már hova –, ellenben megmutatja, hogy ennek a négy főpontnak a mentén is lehet jobban mesélni, és jobban teljesíteni. A sorozat alapján itt is egy könyvsorozat alkotja, méghozzá Craig Johnson művei, akinek munkássága Európába még nem igazán gyűrűzött be, de az Államokban bizony óriási siker. Johnson fogta, és az unalomig ismert frázisokat igen magas szinten kidolgozta, és remek karaktereket alkotott meg, akik a huszonegyedik századi kihívásokkal néznek szembe.

A sorozat ugyan a könyveken alapul, de kellően el is tér tőlük – ugyan a könyveket nem olvastam, de Lou Diamond Phillips egy interjúban elmondta, hogy a forgatókönyv kézhezvétele után ő bizony nekiállt kiolvasni a köteteket, és a sorozatban eltérnek tőle kellőképpen.

A casting remekül sikerült, mind a magányos, már-már cowboy seriffet alakító Robert Taylor, mind a kissé szabad szájú és flörtölős helyettest alakító Katee Sackhoff, mind a bölcs, ám rendkívül szarkasztikus cheyenne-t megformáló Lou Diamond Phillips kiváló választás volt a szériába. És az egész egyszerűen annyira egyben van, hogy az embert leülteti, és nem is igazán hagyja felkelni a kanapéról, miközben igen csavaros bűneseteket láthatunk, erős társadalomkritikával fűszerezve.

Az első évad egy kissé emészthető cliffhangerrel ért véget, de már most borítékolhatom, hogy a második évadra ez sokkal keményebb lesz!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.