Oldal kiválasztása

Hát azt hiszem, hogy egy ilyen karanténos, otthonunkba bezárós tavasz után itt az ideje, hogy jöjjön a nyár és kiülhessünk a szabadba olvasni, ha már az elmúlt hónapok nem igazán kecsegtettek efféle szórakozási lehetőségekkel. Bízzunk a legjobbakban!
Én is bízom benne, ezért összeválogattam Nektek ismét öt olyan olvasmányt, amit szívesen ajánlok az év legmelegebb hónapjaira.

#5 J. K. Rowling Harry Potter sorozat kiegészítő kötetek
Az elmúlt tavasz folyamán olvastam a Harry Potter sorozat kiegészítő köteteit, amelyek jogdíjáról az írónő jótékony céllal lemondott két szervezet javára. Az egyik a Lumos segélyszervezet, amely a gyermekek családba, és nem árvaházba kerülését segíti, a másik szervezet pedig a Comic Relief, amely a világ különböző országaiban élő gyerkőcök és fiatalok segítését tűzte ki céljául, hogy egy biztonságosabb, reménytelibb jövő elé nézhessenek.
Szóval a három kiegészítő kötet, a Bogar bárd meséi, A kviddics évszázadai és a Legendás állatok és megfigyelésük című kötetek mind igazán szórakoztató olvasmányok. Előbbi tényleg egy mesekönyv, azonban tele van Dumbledore professzor gondolataival. Erről a könyvről szó volt már a hetedik Potter könyvben is. A kviddics évszázadai kötet egy igazán jól összeszedett tanulmány a kviddics játékról. Részletesen bemutatja a kialakulását egészen a kezdetektől napjainkig. Sok-sok izgalmas és érdekes információval ellátva az olvasót. A harmadik, a Legendás állatok és megfigyelésük pedig egy enciklopédia-szerűség. Mondjuk a megfigyelésükről nem igazán esik szó benne, inkább arra utalhat a cím, hogy Göthe Salmander ezeket az állatokat figyelte meg munkája során, majd jegyezte le gondolatait és az adataikat.
Igazából tényleg mindhárom könyv aranyos, és szórakoztató perceket tud szerezni az olvasójának.

Forrás: judyt_olvasosarok (instagram)

#4 Erich Kästner: A két Lotti
Gyerekkoromban imádtam A két Lotti filmet. Na jó, igazából még ma is rajongom érte.
A könyv elején rögtön egy gyermeküdülőben kezdünk, a Bühl-tavi Tó-Bühlben. Nyár van, meleg, a gyerekek pancsolnak, aztán egyszer csak megjelenik Lotti az üdülőben, ahol Luise már egy ideje ott van. És jönnek a bonyodalmak meg a szervezkedés, és a kezdeti sértődést és nem szeretem érzést hamarosan felváltja valami titkos szövetség a két kislány között.
Izgalmas olvasmány, aminek során minden ifjabb és idősebb olvasó egyaránt szurkolhat a két gyerkőcnek, hogy sikerrel járjanak a történet végére.

#3 Bombicz Judit: Csodák könyve
Azt hiszem maradok még egy kicsit a mesék világánál. Igaz ez a könyv az apróbb talpú olvasókat célozza meg, de valójában felnőtt fejjel is szerethető és élvezhező, sőt. Bombicz Judit mesekönyvében is megjelenik a nyár. Igazából az öt mese közül egy, az utolsó, ami igazán nyári, a másik négy az év másik szakában játszódik, mégis mindegyik kellemes szórakozást tud nyújtani évszaktól függetlenül. Vízpartra nem kifejezetten ajánlom, mert egyébként A4-es mérete miatt nem a legpraktikusabb, és mivel a mesekönyv lévén tele van szép, színes rajzokkal, ezért én erősen félteném is, hogy esetleg vizes lesz. Ellenben egy kertben egy puha pléden elfeküdve vagy éppen egy hintaágyba leheveredve tökéletes olvasmány lehet.
A mesekönyvről Buttercup értékelőjét → itt ← olvashatjátok.

Forrás: judyt_olvasosarok (instagram)

#2 Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes költeményei
Edgar Allan Poe neve hallatán a legtöbb ember talán a viktoriánus/gótikus irodalmi novellákra, történetekre asszociál. Viszont ha jól sejtem, a legtöbbet emlegetett műve pont A Holló, ami igazából egy vers. Nem is akármilyen vers az, kérem szépen.
És azt vajon tudtátok-e, hogy Poe csodásan sötét novelláin túl temérdek levelet, műbírálatot, esszét is írt, sőt verseivel is el tudja kápráztatni az olvasókat? Költeményei nem csak ritmusosak és a legtöbb tele van rímekkel, hanem fantasztikusan töltötte meg a sorokat érzésekkel, képekkel, színekkel, gondolatokkal.
A most ajánlott kötet hátránya, hogy egy kiadás jelent meg belőle, mégpedig 1949-ben, így elég nehézkesen lehet hozzájutni. Azonban pánikra semmi ok, ugyanis a Magyar Elektronikus Könyvtárban digitális formában megtalálható és bárkinek ingyenesen hozzáférhető a mű.
Olvasható akár telefonon, ebookon, tableten, így vízparton napozva, utazás közben, kint a kertben vagy éppen bent a hűs szobában is.

#1 Marissa Meyer: Heartless – Szívtelen
A minap hirtelen felindulásból írtam egy gyors értékelőt erről a könyvről, melyet → ide kattintva ← tudok elolvasni.
A történetet még múlt vasárnap éjszaka fejeztem be és még mindig – majdnem egy hét elteltével is – ezen kattogok. Kezdetben azt gondoltam, hogy nem lesz több egy kissé szirupos szerelmi történetnél. Valójában azt sem tudtam, hogy Csodaországban játszódik, mert nem olvastam el a fülszövegét, így meglepetésként ért a dolog. Aztán az is egy jó momentum volt, amikor végre beazonosítottam a főszereplőt. És őszintén szólva a szirupos lovestory helyett kaptam valami mást, valami sokkal többet. Szóval ez a történet komplexebb annál, mint elsőre hittem. Kellemes csalódás volt, és tényleg olyan jól bekúszott a gondolataim közé, hogy még mindig nem hagy békén a sztori.

Bízom benne, hogy felkeltette valamelyik történet az érdeklődéseteket. Jó olvasást kívánok a nyári hónapokra, kívánom, hogy jussatok el nyaralni, fedezzetek fel új világokat és ha úgy gondoljátok, a cikk alatt szívesen fogadom a Ti ajánlataitokat is.